Terug naar de krant

Pegida-voorman Wagensveld krijgt gebiedsverbod van halfjaar in Arnhem

Leeslijst Nieuws
Koranverbranding De Arnhemse burgemeester had een koranverbranding die Wagensveld zaterdag in Arnhem wilde uitvoerden verboden. Toen de Pegida-voorman zei dit verbod te zullen negeren, besloot Marcouch hem een halfjaar de toegang tot Arnhem te ontzeggen.
Leeslijst

Pegida-voorman Edwin Wagensveld mag zes maanden lang de stad Arnhem niet in. Burgemeester Ahmed Marcouch heeft de anti-islamitische activist donderdag een gebiedsverbod opgelegd dat onmiddellijk ingaat, meldt persbureau ANP. Reden hiervoor is dat Wagensveld komende zaterdag een koran wilde verbranden op het Jansplein. Een woordvoerder van Marcouch was donderdagavond niet bereikbaar voor NRC.

Marcouch had Wagensveld woensdag al een verbod opgelegd om deze protestactie in Arnhem uit te voeren. Dit was de burgemeester aangeraden door de politie, die vreesde dat dit tot ongeregeldheden kon leiden. Ook zou er een „gesignaleerde terroristische dreiging” jegens Pegida zijn. Na het opleggen van dit verbod liet Wagensveld via sociale media weten alsnog naar Arnhem te komen om een koran in brand te steken. „Dan zet je het leger maar in”, aldus de Pegida-voorman. Daarop besloot Marcouch donderdag tot een gebiedsverbod.

Zolang dit verbod van kracht is, mag Wagensveld helemaal niet in Arnhem komen, ook niet voor andere gelegenheden dan een koranverbranding. Als hij met het openbaar vervoer door Arnhem reist, mag hij daar niet uitstappen. Wagensveld woont al 25 jaar in Duitsland. Na drie maanden gaat Marcouch overwegen of het gebiedsverbod van kracht blijft.

Afgelopen januari probeerde Wagensveld al een koran te verbranden in Arnhem. Dat ging toen niet door omdat er veel tegendemonstranten op de actie waren afgekomen. De politie moest Wagensveld beschermen toen hij en enkele agenten door de tegendemonstranten waren aangevallen. Die koranverbranding werd destijds niet verboden door Marcouch, omdat hij vond dat de Pegida-voorman het recht had om te demonstreren. Marcouch, die zelf praktiserend moslim is, zei wel de hevige emoties binnen de islamitische gemeenschap te begrijpen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in