Nieuws

Lege bierschappen: Duitsland lijkt te profiteren van verhoogde accijns in Nederland

Bier in de aanbieding is hier uitverkocht
Bier in de aanbieding is hier uitverkocht © RTV Oost
Sinds de accijnzen op bier begin dit jaar zijn verhoogd, lijken meer mensen een kratje pils te halen over de grens in Duitsland. Op social media en bij de winkels wordt er geklaagd over lege bierschappen, maar loopt het echt zo'n storm?
Op de parkeerplaats van de Netto Marken-supermarkt, op enkele tientallen meters van de grens met Overdinkel, zijn flink wat Nederlandse kentekens te zien. Maar wie hier voor het bier in de aanbieding komt, vertrekt niet met een volle kar: de kratjes voor negen euro zijn om tien uur 's ochtends al uitverkocht. "Aanbiedingen zijn nu al niet meer te krijgen, dit lijkt toch op bedrog?", zegt een Nederlander op de parkeerplaats. "Waardeloos dat de voorraad nu al op is", zegt een ander.
Ook bij andere, vooral kleinere supermarkten aan de grens zijn 'bieraanbiedingen' lang niet altijd op voorraad, blijkt uit een rondgang van RTV Oost.

Verdubbeling in vier jaar

Een kratje bier halen of de tank volgooien in Duitsland: steeds meer Nederlanders doen het. In vier jaar tijd is het aantal mensen dat niet in eigen land, maar bij de oosterburen boodschappen doet, verdubbeld. Dat concluderen onderzoekers in het onlangs verschenen Koopstromen-onderzoek Oost-Nederland.
Harde cijfers voor specifiek Overijssel zijn er niet, maar "met de forse inflatie is boodschappen doen in Duitsland voor Nederlanders nóg aantrekkelijker", zien de onderzoekers. De accijns op alcoholische dranken ging begin dit jaar met 8,4 procent omhoog. Een kratje bier is gemiddeld zo'n dertig cent duurder geworden.

Profiteren winkels ervan?

Of winkels als Netto Marken, Trinkgut, K&K en Edeka, die vlak over de grens in Duitsland liggen, volop profiteren van die prijsverschillen met ons land? "We hopen op uw begrip dat we uit concurrentieoverwegingen geen cijfers kunnen delen over winkels of specifieke producten", zegt een woordvoerder van Trinkgut en Edeka desgevraagd. De andere winkelketens reageren helemaal niet op vragen.
Het is dus niet hard te maken of boodschappen doen in Duitsland sinds begin dit jaar nóg meer in trek is. Een Nederlander bij de supermarkt vlak over de grens in Overdinkel heeft wel een tip: "Bezoek de grotere supermarkten of bierzaken, niet de kleine supermarkten. Dan voorkom je dat je een half uur naar Duitsland rijdt voor niets", zegt hij, doelend op de lege schappen hier.

Lang niet alles is er goedkoper

En wie denkt dat álles in Duitsland goedkoper is, komt flink bedrogen uit. Ook bij onze oosterburen zijn de boodschappen de afgelopen jaren flink duurder geworden. De prijsverschillen op bier en tabak zijn door de hogere accijnzen in Nederland nog wel groot, maar voor bijvoorbeeld cosmetica, medicijnen en blikjes drinken komen Duitsers juist naar Overijssel toe.
Bij deze grenswinkel in Denekamp komen veel Duitsers boodschappen doen:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.