RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Macron plaatst boksfoto en het internet gaat los: 'Hij wil met Poetin vechten'

Macron boksend op de foto Beeld © Soazig de la Moissonnière / Présidence de la République

Op zijn sociale media plaatste de Franse president Emmanuel Macron een foto van hemzelf tijdens het boksen. Online worden de beelden belachelijk gemaakt. Wil Macron met Poetin vechten? Is zijn spierbal gefotoshopt? "Er zit altijd iets achter."

Een fotoshoot van Emmanuel Macron in een sportoutfit, rammend op een bokszak. Dat is wat we zien op twee afbeeldingen die gisteren verschenen op de Instagram-pagina van de Franse president. Het viel direct op tussen de andere foto's van de normaal netjes in pak en stropdas geklede Macron. Een dag later zijn de zwartwit-foto's niet meer te vinden op de pagina van de president, maar het is al te laat: het internet barst los.

Macron wordt onder andere vergeleken met Rocky Balboa door Franse media. Op X proberen sommigen met oude foto's van Macron te bewijzen dat zijn spierbal gefotoshopt is. Al snel gingen mensen zélf met fotoshop aan de haal voor lollige parodieën. Anderen noemen het een 'midlifecrisis'. En weer anderen plaatsen Macron direct naast foto's van de Russische president Vladimir Poetin: 'Wil hij soms met Poetin vechten?'

Waarschuwing van Poetin

Dat hij naast Poetin wordt gezet is zo vreemd nog niet. Want, of die spierbal nou bewerkt is of niet, de beelden doen denken aan de foto's die Poetin graag van zichzelf de wereld in stuurt. Zoals: Poetin met ontbloot bovenlijf op een paard, of Poetin met een zonnebril op een bruine beer. De Russische leider laat zich graag lichamelijk krachtig op de foto zetten. Wat dat betreft is de boksfoto van Macron helemaal in het genre van Poetin: spierballen tonen.

De timing van de foto's is ook interessant. De Franse president heeft begin dit jaar al meerdere keren opgeroepen dat Rusland harder aangepakt moet worden. Zo zei hij vorige week dat Frankrijk de inzet van grondtroepen in Oekraïne 'in de toekomst niet kan uitsluiten'. Die opmerking viel verkeerd bij Poetin, die afgelopen week reageerde met een waarschuwing voor een Derde Wereldoorlog als de NAVO zich gaat bemoeien in Oekraïne.

En de boksfoto's van Macron, die kwamen niet veel later online. Daarom werd al snel gesuggereerd: maakt Macron zich lichamelijk klaar om Poetin aan te pakken?

En
Lees ook:
En opnieuw dreigt Poetin met Derde Wereldoorlog: 'Hij wil vooral stoken'

Campagnestrategie

Dit soort beelden van politiek leiders zijn niet nieuw, legt politicoloog en voormalig PvdA-spindoctor Julia Wouters uit. Wouters is bekend van de politieke podcast De Spindoctors en is auteur van het boek De zijkant van de macht, over vrouwen in de politiek. Volgens Wouters heeft het team van Macron deze foto's niet zomaar geplaatst. "Er zit altijd iets achter."

"Met dit soort beeldtaal willen – vaak mannelijke – politici laten zien dat ze een krachtige leider zijn." En Macron is hier niet uniek in, legt Wouters uit. Al eeuwen zetten leiders zichzelf lichamelijk sterk neer. Zulke beeldtaal wordt gebruikt in campagnes. "Mij blaas je niet zomaar omver, willen ze daarmee zeggen."

Boksende politici in Nederland

Ook in de huidige Nederlandse politiek komt dat vaker voor dan je misschien in eerste instantie denkt, en ook het boksen is geen nieuw genre. Zo werd voormalig CDA-leider Wopke Hoekstra tijdens zijn campagne op de foto gezet mét bokshandschoenen. Net als Macron beoefent Hoekstra in zijn vrije tijd die sport.

En VVD-leider Dilan Yeşilgöz klom vorig jaar voor een reclamespotje in de ring met kickbokser Rico Verhoeven. "Zij stapte toen als vrouw dat krachtige-leider-frame in", zegt Wouters. "We zien fysieke kracht als goed leiderschap en vrouwen worden in de politiek vaak dáárop afgewezen. Dus Dilan zei met haar video: 'kijk mij eens sterk én vrouwelijk zijn'." Eigenlijk is dat natuurlijk gek, zegt Wouters: "Want waarom moeten vrouwen bewijzen dat ze sterk zijn?"

Yeşilgöz over hakken in de sportschool: 'Mooi plaatje'

00:24
VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz stond vorig jaar op haar hakken in de sportschool, gewicht te heffen. Daarop gaf ze een reactie aan de pers: 'Mooi plaatje'.

Zo nieuw zijn de beelden van Macron dus niet. Wat wel nieuw is, ziet voormalig spindoctor Wouters, zijn de vele reacties. "Op het moment dat zulke foto's bevraagd of belachelijk gemaakt worden, werkt het juist averechts. Dan verliest de foto precies de kracht die het moet uitstralen."

'Kracht is achterhaald'

Dat prototype plaatje van een 'sterke' leider, daar zijn we volgens Wouters anders naar gaan kijken. "Het plaatje van een masculiene man als baas van het land is ouderwets geworden." Het is een trend die Wouters sinds de coronapandemie meer ziet. "We hunkeren naar iemand die, ook in crisistijd, juist empathisch sterk is. En de oude beelden van lichamelijk sterk leiderschap bevragen we steeds meer."

Verhoeven
Lees ook:
Verhoeven niet blij met kickboksvideo met Yeşilgöz: 'Rico is pro-VVD, is nu de tendens'

Het is niet bekend of de foto's van Macron vanwege de reacties niet meer op zijn eigen Instagram-pagina te vinden zijn. Ook is niet in te schatten of de boksfoto's van Macron zo letterlijk bedoeld waren als politieke strategie. "Ik kan me niet voorstellen dat Poetin hier bang van wordt, of zelfs heeft opgemerkt", zegt Wouters. Wat wel bekend is: de foto's waren een flop.

Overigens weten mannelijke wereldleiders ook goed te spelen op de beeldvorming als ze het publiek hun 'zachte kant' willen laten zien, zegt Wouters. "Dan gaan ze altijd op de foto met een baby, let maar op."