De grote financiële verdwijntruc van bankbaas Klaas Knot

Miljardenverliezen onder het tapijt geveegd

Titelfoto bij artikel De grote financiële verdwijntruc van bankbaas Klaas Knot Raymond Peil opiniez

Titelfoto: Klaas Knot door ECB, CC BY-NC-ND 2.0.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in coronatijd veel te veel obligaties opgekocht om Zuid-Europa te helpen. Deze leningen brengen echter vrijwel geen rendement op door de gestegen rente. Tot 2031 zal geen winstuitkering aan de staat – lees: aan de belastingbetalers – mogelijk zijn. Bankpresident Klaas Knot probeert de miljardenverliezen te verhullen, maar de belastingbetaler is de pinautomaat van de DNB geworden, schrijft Raymond Peil.

Zijn de zeven magere jaren (Genesis 41) begonnen? In het najaar van 2021 doorbrak de gemiddelde prijsstijging de grens van vier procent, oplopend tot 14,5% een jaar later en sinds augustus 2023 is het weer een beetje normaal. Alles is nu alleen veel duurder, wat temeer geldt voor de gestegen energieprijzen. En alsof dat al niet erg genoeg is verviervoudigde de hypotheekrente (10 jaar) van 1,1% begin 2022 tot ruim 4,1% rond deze tijd en gaf de overheid vrachtwagens met geld uit aan klimaat, milieu en stikstof. Alsof het niks kostte.

 

Miljardenverliezen

Het slechte nieuws is dat er bovendien nog een fikse rekening onderweg is van De Nederlandse Bsnk (DNB) en andere eurozone-landen. Er komen miljardenverliezen aan, die uiteindelijk door belastingbetalers zullen moeten worden opgehoest. Deze rekening van de centrale banken is het resultaat van jarenlang buitensporig veel geld in omloop brengen via het Eurosysteem en het storten van honderden miljarden in EU-steunfondsen voor coronamaatregelen. Dit gebeurde door op grote schaal effecten van overheden en banken op te kopen, waardoor de Europese Centrale Bank (ECB) een aanzienlijke hoeveelheid activa op de balans kreeg die weinig tot geen rendement oplevert. Daarmee werden de financiële noden van lidstaten zoals Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Griekenland verlicht.

 

Leningen minder waard

Nu de rente is gestegen zijn die leningen minder waard dan wat ze aan bijpassende interest opleveren. Daarom zijn de koersen gekelderd en moet het verschil worden aangezuiverd via het eigen vermogen van de Europese centrale bank(en). Zoals gebruikelijk komt de rekening terecht bij de zuinigere landen, zoals Nederland. Dat is mede het gevolg van leningen die onder gunstige voorwaarden zijn verstrekt aan financiële instellingen en zelfs grote multinationals, terwijl er een steeds hogere rente aan commerciële banken moest worden vergoed vanwege de fortuinen die de overuren draaiende geldpers in omloop bracht.

 

Rode cijfers

Door de snel stijgende rente zijn de magere zeven jaren bij De Nederlandsche Bank in elk geval aangebroken. DNB komt in de rode cijfers terecht en kan geen dividend uitkeren aan de staat. De verliezen zullen naar verwachting tegen 2026 oplopen tot een totaal van negen miljard euro, zoals al in september 2022  beschreven door DNB-president Klaas Knot in een brief aan minister Kaag van Financiën. Onze MSM vonden het allemaal niet zo erg, en deden het nieuws af in tamelijk laconieke berichtjes. De centrale bank kan toch niet failliet gaan, lieten ze zich sussen.


 

‘Voordelen voor de economie’

Volgens de Nederlandse centrale bank is dit de prijs die betaald moest worden om de economie tijdens de pandemie overeind te houden. “De verliezen worden nu gedragen door DNB, maar zij verbleken bij de voordelen die de Nederlandse economie en overheid hebben gehad van de maatregelen die destijds door de ECB zijn genomen.” Door de rente laag te houden kon de kredietverlening op peil blijven en konden de enorme extra uitgaven van de overheid goedkoop worden gefinancierd, aldus DNB, zonder op te merken dat de exorbitante uitgaven tijdens de coronacrisis vaak verre van verstandig waren.

Het was te verwachten dat de omvangrijke obligatieportefeuille op enig moment verliezen zou opleveren. Sinds de ECB in 2015 begon met het opkopen van obligaties om de toenmalige hardnekkig lage inflatie te bestrijden, heeft DNB extra buffers aangelegd. In die tijd boekte de centrale bank een winst van 4,5 miljard euro, waarmee een voorziening van 2,8 miljard werd getroffen om de verliezen op te vangen. Ook werd 565 miljoen toegevoegd aan het eigen vermogen en de reserves. Vorig jaar draaide De Nederlandsche Bank 3,5 miljard euro verlies.

 

Pinautomaat van DNB

DNB verwacht in 2029 pas weer winst te maken. De nationale schatkist krijgt de komende jaren geen winstuitkering van De Nederlandsche Bank, terwijl het jarenlang gebruikelijk was dat miljarden van de centrale bank in de schatkist vloeiden. Zo fungeren belastingbetalers nu als pinautomaat van de centrale bank.

Overigens heeft DNB sinds de invoering van de euro alles bij elkaar 22,6 miljard euro winst geboekt, of liever: bij elkaar gespeculeerd. Dat was slim gezien van toenmalig ECB-president Duisenberg – niet de verdienste van Klaas Knot! – die voorzag dat bij de invoering van de euro de vraag naar de nieuwe munt enorm zou stijgen, wat tot grote winsten zou leiden. Het doet denken aan wat in beurstermen marktmisbruik of handelen met voorkennis heet. Echter het grootste deel, meer dan 16 miljard euro, is legaal uitgekeerd aan de overheid.

 

Elf miljard verdampt

Eind 2021 bedroegen de DNB-buffers ruim 11 miljard euro. Daar is na twee jaar negatieve resultaten nog ruim 7 miljard van over. De voorziening voor financiële risico’s is uitgeput per eind 2023. De resterende verliezen gaan ten laste van kapitaal en reserves. Door de steun aan Zuid-Europa is er tot 2031 geen winstuitkering aan de Staat (lees: belastingbetalers). En mocht de rente verder oplopen dan president Knot en consorten nu verwachten, dan nemen de verliezen toe.

Centrale banken in de eurozone kunnen en mogen tijdelijk met een negatief eigen vermogen werken en vullen hun buffers met toekomstige winsten. Knot schrijft in zijn brief dat volgens de regels wel moet worden vermeden dat er langere tijd sprake is van negatief kapitaal. Hij geeft aan dat de mogelijkheden van DNB om haar buffers aan te vullen nu ‘beperkt’ zijn. “In een uiterst geval kan een kapitaalstorting van de aandeelhouder (de overheid, RP) nodig zijn”, zegt Knot.

 

Overval

Quis custodiet custodes was de vraag die de Romeinen zichzelf al stelden in de tijd van Asterix en Obelix: wie houdt er toezicht op de toezichthouders (machthebbers) zelf, op de grote verdwijntruc van Knot, de grootste bankoverval aller tijden in Nederland (dóór een bank!)? In de financiële wereld durven critici nauwelijks hun snavel open te trekken, het is not done om DNB te bekritiseren en kan je carrière schaden. George Möller, ex-bovenbaas van Euronext en Robeco, had daar duidelijk lak aan en verweet in het FD dat Knot ‘verliezen probeert te verbloemen’. “Europese centrale banken lijden verliezen die de capaciteit van hun balansen overstijgen. Ook DNB. Om dit toe te dekken, gebruikt DNB verhullende taal”, is diens oordeel.

“Het is het klassieke probleem van banken: onevenwichtige rentebalansen en niet-voorziene marktbewegingen veroorzaken grote verliezen. In de jaren 70 zorgde dit voor de val van hypotheekbanken, daarna voor de Amerikaanse spaar- en leencrisis. En nu zijn de centrale banken aan de beurt. De werkelijke reden achter het miljardenverlies van De Nederlandsche Bank (DNB) is dat de Europese centrale banken veel te veel obligaties hebben aangekocht. Met een stijgende kapitaalmarktrente lijden ze dan verliezen die hun capaciteit overstijgen”, schrijft Möller, momenteel commissaris bij de VEB, de belangenvereniging van beleggers.

 

Onafhankelijk?

Terecht maakt hij er een punt van dat het aanhouden van onvoldoende buffers het grootste goed van centrale banken ondermijnt: het bewaken van de prijsstabiliteit en onafhankelijkheid. “Omdat de Europese centrale banken gezamenlijk zo’n kolossale portefeuille vastrentende waardepapieren op hun balans hebben staan, hebben zij er ook belang bij dat de kapitaalmarktrente laag blijft.” Dit tast vervolgens de dekkingsgraden van pensioenfondsen aan. Stijgt de rente weer dan volgen grote verliezen en moeten centrale banken hun hand ophouden bij de overheid. Hoezo onafhankelijk van de overheid?

 

Twee maten

Möller constateert dat DNB als financiële toezichthouder met twee maten meet: “Ze leggen wel andere partijen op de pijnbank met hun stresstesten en what if-scenario’s. En hebben zichzelf daarbij overgeslagen. Centrale banken én overheden zouden zich moeten onderwerpen aan de uitkomsten van risicomodellen. Monetair verruimen boven wat centrale bankiers zelf als verlies kunnen dragen, moet worden vermeden.” Speculeren met andermans geld mag, maar in uiterst beperkte mate. Ze zijn geen commerciële zakenbank of hedgefonds, daar hebben en hadden ze de reserves niet voor. DNB is er om zuinig te zijn met gemeenschapsgeld, kalm aan te doen met de rente en af en toe de economie een beetje helpen, leading by example. In plaats daarvan kregen we Knots grote verdwijntruc.

 

‘Koopkrachtherstel’

Het zal dan ook niemand verbazen dat de DNB-president afgelopen week, bij de presentatie van het verslag over rampjaar 2023, met Ruttiaanse (vr)olijkheid meldde dat 2024 “een heel mooi jaar wordt als het gaat om koopkrachtherstel”. Alsof de centrale bank daaraan heeft bijgedragen. “De lonen zijn omhooggegaan, maar dat heeft een vertragend effect”, dus het duurt nog even voordat u dat gaat ‘voelen’. ‘Gevoelstemperatuur’, als een ware Gerrit Hiemstra!

Vermeldenswaard hierbij is dat Klaas Knot in 2011 op voorspraak van Rutte persoonlijk werd benoemd tot DNB-president. Knots voorganger Nout Wellink gaf de voorkeur aan directeur Lex Hoogduin, hoogleraar en monetair econoom met een voortreffelijke reputatie en economisch op één lijn met de Oostenrijkse School. Het zal u niet verbazen dat Rutte liever een buigzamer – voor de politiek in ons land en de EU – karakter aan de top van de centrale bank zag, zoals financieel expert en macro-econoom Frits Bosch ook eens in zeer scherpe bewoordingen opschreef.

 

De brokken van Rutte

Dus ja, ook hier heeft Rutte het land met brokken laten zitten die anderen mogen gaan opruimen. Herinnert u zich eveneens nog Hugo de Jonge die in de Covid-tijd 5,1 miljard liet verdwijnen en Sigrid Kaag, onder wier hoede zo’n 40 miljard aan uitgaven buiten het parlement om uit de staatskas fladderde, waar we dus ook naar kunnen fluiten? En straks is Rutte misschien baas van NAVO en Knot baas van de Europese Centrale Bank.

Misschien was dit wat Pieter Omtzigt aanvankelijk weigerachtig maakte bij de informatie voor het kabinet in wording. Maar hij had beter deze vraag op tafel kunnen leggen: kan het nieuwe kabinet de wet zo aanpassen dat dit soort uitwassen verleden tijd zijn?

Over de auteur

Raymond Peil
Raymond Peil: Journalist (ex professo, 44+ jaar). Vanaf 1980 bij het Leidsch Dagblad, GPD, real-time newswire AFX/MoneyView en Elsevier. Werkte bij de internationale law firm Loyens & Loeff, de Nederlandse (Vereniging van) Banken en als uitgever (portefeuille financiën en economie) bij Elmar in Delft. Websites sinds 2008, weblog/redacteur/ghost writer voor Sylvester Eijffinger. Jurist Corporate Law & Competition Law, (financiële) economie - 1 jaar Chartered Financial Analist, ICT-nerd van A tot Z | onderzoek | webmaster | MSM-immuun.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
36 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Als belastingbetaler wordt je belazerd waar je bij staat. Het geld verdwijnt in bodemloze putten en de belastingen vliegen telkens meer omhoog. Incompetente leiders werken onder het motto maak de geit de tuinman.

Els
Els
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

“…..belastingen vliegen telkens meer omhoog……
Een pakje shag € 25,00 !!!!

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Els

Onder gezondheid kun je oneindig prijzen verhogen want gezondheid is onbetaalbaar. Geldt ook voor boetes voor autorijders.

Els
Els
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dus u vindt deze absurde belastingverhoging terecht?

Ni28
Ni28
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Els

Ik niet maar zo wordt het aan ons verkocht. Het is allemaal voor onze gezondheid maar intussen wordt aan dik verdiend. Dus het is in mijn ogen ammoreel.

Els
Els
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zo is het maar net. Wij worden gemanipuleerd en belazerd.

Jos
Jos
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Toen we nog een sterke gulden hadden werd ons een nog sterkere euro beloofd door de Eurofielen, maar we kregen de zwakke Lire met een € logo erop.
Leve de vrije en seculiere Republiek der Nederlanden. NEXIT!
Stem ze weg in juni 2024!

Laatste aanpassing 1 maand geleden door Jos
bernardo A.
bernardo A.
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Waarbij elk weldenkende Nederlander aan zijn/haar water wel aanvoelde dat die Euro natuurlijk nooit een sterke munt kon worden. Een hond zal nooit een kat worden en zuidelijke Eurolanden zouden nooit als een blad aan de boom veranderen in financieel oppassende staten.

rebel&girl
rebel&girl
30 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Jos

We moeten gewoon een wet aannemen, dat alle politieke beslissingen,
waar wij, het volk niet mee ingestemd hebben,
subiet worden teruggedraaid en diegenen die onze wens,
in de uitverkoop hebben gedaan, aan ongekozen instellingen,
moeten voor hoogverraad terecht staan.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien tijd, dat de heer Knot een functie elders krijgt. Iets als zakkies plakken bijvoorbeeld.

rebel&girl
rebel&girl
30 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

Geen geldzakken graag want hij vindt er vast één uit zonder bodem

H.J.
H.J.
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Deze Knot is gewoon 100% WEF, hij voert al jaren de opdrachten van het WEF uit.
Hij heeft ook onze bedrijfspensioenen naar de Gloria geholpen.
Knot/WEF in hart en nieren.

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

De 40 miljard die uit de staatskas fladderde valt onder keynesiaanse economie. Want ruim de helft is besteed aan klimaatprojecten, dus warmtepompen, zonnepanelen en windturbines. Bijna al dit geld vloeit binnen een jaar terug in de staatskas in de vorm van BTW over de materialen, IB over de loonkosten, BTW over de toeleveranciers, over de geleverde energie (daarvan vloeit ruim 50 % terug). Dit hele spel is dus dik kassa voor de overheid. Het gaat niet om klimaat, het gaat om geld en het opzetten van een vriendencircuit die elkaar de bal toespelen.

H.J.
H.J.
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

100% waarheid Andre, een vriendencircuit die elkaar de bal toespelen.

Els
Els
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Vanavond op de website van Ongehoord Nederland wordt inderdaad de zwendel rondom de klimaatgekte uit de doeken gedaan.
Vanaf 20-3 18:00 – Climate The Movie: The Cold Truth

“Climate: The Movie” belicht een ander perspectief op de klimaatveranderings- discussie en wordt ondersteund door wetenschappers die de Clintel’s World Climate Declaration hebben ondertekend. Deze groep onderzoekers probeert een alternatief verhaal te presenteren tegenover het dominante discours.

KIJKEN!

rebel&girl
rebel&girl
30 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat is al eeuwen zo, de heersende klassen is van het type you scratch my back and i’ll scratch yours en ze spugen op het volk we zijn gewoon de melkkoeien en loonslaven.

Jan van’t Hoff
Jan van’t Hoff
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Met interesse het verhaal gelezen en daar een kleine vraag bij
In usa is de tegenvoeter van de DNB een gewone bank die de macht naar zich toe getrokken heeft en geen overheids bank.
Nu hoorde ik dat de DNB net als daar een normale bank is met een te grote broek heeft aan.
Een aantal landen hebben hun DNB uit hun land gezet
Meestal gevolgd door een invasie van Amerikaanse troepen dat wel.
Rusland onder Putin heeft dat ook gedaan.
Zou het niet slim zijn de nieuwe locatie van ons goud te onderzoeken op inhoud en daarna de DNB naar hun echte eigenaren te sturen?

2de
2de
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Raymond Peil

Zuid-Afrikaanse (ambtenaren-)pensioenfondsen hebben meen ik ook aandelen in hun centrale bank.

Jan van’t Hoff
Jan van’t Hoff
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Raymond Peil

Dus geen onderdeel van de overheid?
Niet links niet rechts om
Dus naam, functie en macht en grote mond is bluf
Wanneer een privé persoon een bank in handen heeft kan hij/zij macht uitoefenen
Dus uiteindelijk bezitten de 1% de bank en de macht over de overheid?
Wanneer dus de poppenspelers te veel geld drukken is dat om het spel voor hen leuker te maken in hun rat race onder elkaar

rebel&girl
rebel&girl
30 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Jan van’t Hoff

Wie gaat het onderzoeken, in een totaal versplinterd
en alles en iedereen is in de uitverkoop, landschap

2de
2de
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel over deze superambtenaar naar wie op NPO-tv altijd eerbiedig en kritiekloos geluisterd wordt. Inderdaad, wie houdt toezicht op de toezichthouder? De ‘politiek’ duidelijk niet, die is op dit vlak onbekwaam, op een Martin van Rooijen na misschien.

Ik heb er op diverse financieel-economische sites al vaak mijn gal over gespuwd. Door het massaal opkopen van staatsobligaties hield de ECB-directie (incl. Knot) de lange rentes laag. En daarmee ook de rekenrentes voor de pensioenfondsen, voor de kortlopende verplichtingen zijn die zelfs enige jaren negatief geweest. 
Gevolg: formeel te lage dekkingsgraden en jarenlang bevroren pensioenen, hier en daar zelfs kortingen. Geheel onnodig, want de over-all rendementen (incl. aandelen) van de pfn waren in de meeste jaren zeer goed.

Bijna alle pfn hebben daar last van gehad. Maar niet het DNB-pensioenfonds! Je zou zeggen: het zijn ambtenaren in dienst van Financiën, dus ze vallen onder het ABP, maar nee. De DNB-ers hebben hun eigen pf en konden zo goed voor zichzelf zorgen. Hun dekkingsgraad bleef steeds ruim boven de 100%, terwijl hun salarissen en dus pensioenen toch al bovengemiddeld zijn. De DNB-directeuren vallen trouwens niet onder de Balkenende-norm.

Tenslotte: konden de (Nederlandse) pfn de obligaties in hun bezit bij al dat ECB opkoopgeweld dan niet tegen een gunstige koers verkopen? Dat mocht en mogen ze niet van Knot! Ze moeten een zeker percentage vastrentende waarden aanhouden, ook in jaren dat het rendement daarop zeer gering is. 
Zie hier de kwalijke dubbele pet van Knot. Enerzijds de gulle ‘redder’ van de euro en knoflooklanden, anderzijds de nationale dorknoper die ’toezicht’ op onze pfn moet houden.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben geen econoom. Ik zie wel dat de Noordelijke EU-landen de Zuidelijke financieren. De belastingmoraal in het Zuiden is gewoon niet in orde. Maar waarom begon de ECB in 2015 met het opkopen van obligaties om de toenmalige hardnekkig lage inflatie te bestrijden? Lage inflatie heeft toch ook veel voordelen?

J.S.
J.S.
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Had niets met inflatie te maken maar om de economie te stimuleren vanwege de kredietcrisis. Alleen door daar veel te lang mee door te gaan – de FED is er al veel eerder mee gestopt – heeft de ECB het probleem alleen maar verergerd en de ECB stimuleert nog steeds de Zuidelijke lidstaten. Nog erger is is dat de ECB niet wil aangegeven wanneer zij het opkopen van schulden stopt.

Elk voordeel heeft ook een nadeel. Het probleem is dat de verschillen tussen de lidstaten veel te groot zijn. De noordelijke lidstaten kunnen makkelijk die hogere rente aan, de zuidelijke lidstaten niet. Zolang de begrotingsdiscipline niet strak wordt gevoerd kan wat mij betreft de rente niet hoog genoeg zijn.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  J.S.

Merci voor de duiding

Peter
Peter
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Verkeerde mensen op de verkeerde post via het baantjes- carorusel.
Schijnt in ieder geval in Nederland gewoonte te zijn, alhoewel er in het buitenland ook genoeg voorbeelden zijn.

Het was al bekend sinds Plato die het omschreef als “schip der dwazen”.
Vervelend is het voor de ‘normale’ burger dat wij de reis betalen zonder dat een deel er erg in heeft en een ander deel met tegenzin in dezelfde boot zit.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schip_der_Dwazen

Zafod
Zafod
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het financiële stelsel is al een tijdje stuk. Zelfs voor de bankencrisis van 2008 werd gespeculeerd over Special Drawing Rights, wat een munt is verzonnen door het IMF en bestaat uit een mandje van de 5 grootste fiat munten. Toch is dat alweer verleden tijd en momenteel wordt hard gewerkt aan de introductie van een CBDC, een digitale munt die direct uitgegeven wordt door de centrale bank en waardoor commerciële banken eigenlijk niet meer nodig zijn.
Je kunt er zeker van zijn dat de euro op enig moment vervangen gaat worden gelijk de gulden daarvoor en goud en zilver weer daarvoor. Het is waarschijnlijk verstandig zelf al zo veel mogelijk uit het financiële stelsel te stappen door goud, zilver en selecte cryptomunten te kopen.

trackback
1 maand geleden

[…] geweid. Onlangs heeft ook Raymond Peil op de website OpinieZ in een artikel met de titel “De grote Financiële verdwijntruc van bankbaas Knot” de financiële fratsen van Knot nader belicht. Beide heren kunnen de dwalingen van de heer Knot […]

J.S.
J.S.
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Dat de hypotheekrente op 4,1 % staat is uitstekend nieuws voor een oververhitte huizenmarkt. Overigens, in de jaren 70 betaalde mijn vader 13% hypotheekrente ! In het geval de subsidie op schuld (=HRA) was gestaakt of fors was aangepast was de rente ook veel lager geweest. Het lijkt wel of de HRA een soort van verworven recht is geworden en dat lijkt mij links. N.a.v. het Peuro-debat op 1-2-2017- zie link- zie je al hoe de politiek zand in de ogen strooit van de burger en dat TARGET II feitelijk boekhoudfraude is omdat er sprake is van een niet=aflosbare rekening-courant verhouding tussen de Centrale Banken onderling, dat is toch niet zo moeilijk te doorgronden? De euro heeft, net als Fokker, nooit gekund.

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/detail/2016-2017/47
https://data.ecb.europa.eu/publications/ecbeurosystem-policy-and-exchange-rates/3030621

Die 40 miljard inzake klimaatonzin en groeifonds is een lachertje gezien de 160 miljard die jaarlijks rond wordt gestrooid middels niet-werkende fiscale regelingen. En toen werd het stil want geen rechtse geen politieke partij te vinden die de absurde saldeerregeling durft af te schaffen

https://open.overheid.nl/documenten/3da70b0e-9ec0-4619-a4eb-d01bc0198a05/file

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  J.S.

Ik betaalde begin jaren 70 inderdaad 14% hypotheekrente. En kon toch een (eenvoudige) gezinswoning kopen op 1 onder-modaal inkomen. Je moest wel eerst flink sparen, want je kon maar tot een bepaald percentage van de executiewaarde financieren.
Dat was financieel gezond, want drukte de maandlasten en geen gevaar voor restschulden bij gedwongen verkoop.
Als ik nu zie hoe roekeloos jonge mensen worden gedwongen verder te springen dan hun stok lang is, heb ik medelijden. Want in mijn jongerentijd kon je nog 3hoogachter heel goedkoop een paar jaar huren, en sparen, sparen, sparen om dan redelijk risicoloos iets te kunnen kopen. Ook dat is voorbij.
Ik noem dat na 50 jaar geen vooruitgang, maar achteruitgang. Ten koste van de jeugd, die in NL geen toekomst meer heeft.

2de
2de
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

14% is idd uitzonderlijk hoog. Maar was dat wel begin 70-er jaren? Of bedoelt u begin 80-er jaren? Toen piekten de hypotheekrentes pas echt.
Zelf betaalde ik toen 10%, bij een in de zomer van 1979 afgesloten hypotheek. Daar had ik nog geluk bij, twee jaar later was het voor nieuwe hypotheken enkele procenten meer.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  2de

Het was 1974/75. We vonden het toen eigenlijk niet bijzonder. En persoonlijk denk ik dat het een veel beter systeem was. Niet die hoge rente, maar het voorkomen van risico’s bij (gedwongen) verkoop. Zeker nu de huizenprijzen abnormaal zijn.

2de
2de
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  J.S.

Dank J.S. voor uw reactie en met name de daarin vermelde links. In het verslag van het Peuro-debat uit 2017 lees ik behoorlijk kritiek van mevr. Schouten van de Christen-Unie op de invoering van de euro. Waar ik haar later als minister nooit meer over gehoord heb.

Dijsselbloem (PvdA) was toen minister van Financiën. Die kon helemaal met twee tongen spreken. Diverse malen verdedigde hij in het openbaar het lage (reken)rentebeleid van Knot, waar de pfn en hun deelnemers zo onder moesten lijden. En nog steeds, de pensioenuitkeringen lopen nog altijd ca 15-20% achter.
De (gemiddelde) rekenrente lag in de jaren 2017-2021 rond de 1%, soms lager. De rekenrente fungeert als het veronderstelde toekomstige rendement dat de pfn op hun beleggingen kunnen maken. Welnu, als voorzitter van de zg. commissie parameters (die eigenlijk ging over de ‘herstelplannen’ van sommige pfn) voorspelde Dijssel toen over-all rendementen van ca 6% voor maar liefst 7 jaar vooruit.

Waarom dan in godsnaam een officiële rekenrente van slechts 1%?? “We moeten nu eenmaal iets overhouden voor de jongere generaties”, zeiden Knot en Dijssel met een uitgestreken gezicht op tv. Dat is schijnheilige onzin, de pfn zijn stinkend rijk. Per jaar leveren hun beleggingen gemiddeld 2 à 3 keer zoveel rendement op als er aan pensioenen uitgekeerd wordt (of er aan premiegelden binnenkomen). En dat al 30 jaar. Eigenlijk zouden actieve deelnemers helemaal geen pensioenpremie meer hoeven te betalen!
In ieder geval zouden de huidige pensioenpremies voor werkenden veel lager kunnen zijn. Allemaal de schuld van Knot. Niet alleen belastingbetalers, ook pensioendeelnemers, oud én jong, mogen terecht boos zijn op dorknoper Knot.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  2de

Dank J.S en 2de voor de interessante uiteenzettingen.

karton
karton
29 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vertrouw die Klaas Knots voor geen cent !
Een luchtfietser !
(een zelfde type als Flopke Hoekstra)

rebel&girl
rebel&girl
30 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Onder de globalisten gaat alles naar de K-loten
We zijn voor hen een pinautomaat op P-oten

36
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x