“Schrikbewind Amsterdam UMC brengt veiligheid van patiënten in gevaar: patiënt vliegt in brand tijdens hartoperatie en overlijdt”

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 20 maart 2024 om 11:24
anp 492536250
Al elf jaar gaat de afdeling anesthesiologie van het Amsterdam UMC gebukt onder een schrikbewind, waarbij medische missers in de doofpot worden gestopt en kritische artsen de laan uit worden gestuurd met geheimhoudingsverklaringen. Het ziekenhuisbestuur is hier al jaren van op de hoogte, maar grijpt niet in, blijkt uit onderzoek van Follow the Money.
Angstcultuur
Het journalistieke onderzoeksplatform sprak met 26 bronnen in en rond het ziekenhuis. Hun uitspraken worden door e-mails, whatsapp-berichten en ziekenhuisdocumenten ondersteund. “We houden een zwijgcultuur in stand die mensenlevens kost”, zegt een van de bronnen.
Medische blunders in de doofpot
Ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht om calamiteiten te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), maar dit is door het Amsterdam UMC meerdere keren niet gedaan. Zo vloog een patiënt in 2022 in brand tijdens een acute hartoperatie. Na het ontsmetten door het anesthesieteam, waarbij te veel alcohol was gebruikt, was de chirurg te snel gaan snijden met een verhit mes. Daardoor vatte de borstkas van de patiënt vlam. De vrouw overleed later op de intensive care.
Reactie UMC
In een reactie zegt het Amsterdam UMC tegen Follow the Money zich ’op geen enkele wijze’ te herkennen in het geschetste beeld. Er is volgens het UMC van een angstcultuur op de anesthesiologie-afdeling ’in de verste verte’ geen sprake. “Dat ontevreden medewerkers niet de ’geëigende en welbekende mogelijkheden’ hebben benut om hun onvrede te uiten, vindt het ziekenhuis onbegrijpelijk”, schrijft Follow the Money.