Direct naar artikelinhoud
Prijs thuisbatterij keldert, dus nu toeslaan?
Column

Prijs thuisbatterij keldert, dus nu toeslaan?

De prijzen van thuisbatterijen doken het laatste jaar steil omlaag. Dus nu snel een paar kopen? Voorspellen blijft lastig.

Al sinds 2011 schrijf ik hier dat ik batterijen wil om mijn zonnestroom in op te slaan. Een jaar of vijf geleden bedacht ik dat het ook slim kan zijn om in stroom te handelen: bij lage prijzen stroom in de batterij opslaan en bij hoge prijzen aan het net terugleveren. En vier jaar geleden kwam die batterij, als onderdeel van een proef. Zij deed wat ze moest doen. Maar: ze was nog altijd erg duur.

Daar komt nu snel verandering is. In 2020 kostte een set van zo’n 6 kWh opslag 7000 euro, nu krijg je voor dat geld een set van 15 kWh. Dat is dan bij een energieleverancier die het ook installeert. Ben je een handige doe-het-zelver dan vind je online al Chinese aanbiedingen van minder dan duizend euro voor 5 kWh.

De btw terug, maar...

De prijsdalingen hebben denk ik met diverse ontwikkelingen te maken. Allereerst waren thuisbatterijen in vergelijking met auto-batterijen schrikbarend duur. De stijgende populariteit van thuisbatterijen – in Duitsland is eind vorig jaar al de miljoenste set geïnstalleerd – zorgt nu voor massaproductie en dus prijsdalingen.

In Nederland speelt daarnaast mee dat je nu net als bij zonnepanelen de btw over de aanschafprijs kan terugvragen. Dat scheelt 21 procent. Daar zitten wel een paar haken en ogen aan. Zo kun je de btw niet terugvragen als je dat al hebt gedaan bij de aanschaf van zonnepanelen. De oplossing is dan om de batterijen zo mogelijk op naam van je partner te zetten. Maar dan moet ook het energiecontract op naam van die partner staan.

Dynamisch contract

Belangrijker is misschien nog wel dat je een dynamisch energiecontract moet afsluiten, een contract waarbij de stroomprijs per uur en de gasprijs per dag varieert. Door die variatie kun je de batterij laden als de stroomprijs laag is (en er veel stroom is) en kun je de stroom terugleveren als de prijs hoog is (als er weinig stroom is). De batterijen van energieleveranciers worden geleverd met software die dit proces automatiseert. Je hebt er geen omkijken naar.

Het batterijsysteem van Lyv dat ik vier jaar geleden op proef in huis had. Inmiddels zijn de prijzen sterk gedaald en groeit de populariteit van thuisbatterijen snel.Beeld Vincent Dekker

Zo help je te voorkomen dat er een gascentrale moet worden ingeschakeld om een dreigend tekort aan stroom op te vangen. Dit is ook wat de overheid wil en daarom als eis stelt voor de btw-teruggave.

Geen voorrang eigen stroom

Volgens energieleveranciers die sinds kort thuisbatterijen voordelig aanbieden, verdien je met die handel je batterijen in een aantal jaren terug. Stel je hebt een batterij van 10 kWh en die handelt eens per dag, dan verdien je bij een prijsverschil van 20 cent dus maximaal 2 euro per dag, pakweg 730 euro per jaar.

Maximaal, want eigenlijk wil je je batterij niet te zwaar belasten en vul je die tot 80 procent en ontlaad je haar tot 20 procent. Dan heb je dus ‘slechts’ 6 kWh over voor het handelen. Hoeveel je echt verdient, is nog de vraag. Misschien kun je twee keer per dag laden en ontladen, maar misschien ook is het prijsverschil op een dag geen 20 maar 10 cent.

De batterij helpt om de CO2-uitstoot van gascentrales te voorkomen. Maar wat de software in principe niet doet, is de stroom uit je eigen zonnepanelen voorrang geven bij de opslag. Het kan gebeuren dat je batterij tussen 10 en 13 uur met goedkope netstroom wordt gevuld en dat de stroom uit de zonnepanelen daar even later niet meer bij kan.

Nieuwe prijsdaling?

Als energiecoach adviseer ik mensen hoe zij thuis energie kunnen besparen. Nu de batterijen zo in prijs zijn gedaald, krijg ik geregeld de vraag of het slim is om ze aan te schaffen. Ik houd dan nog een slag om de arm. Twee grote Chinese fabrikanten, CATL en BYD, zeggen dat deze zomer nieuwe batterijen de helft goedkoper worden.

Complete systemen zullen niet de helft gaan kosten, want daar zitten ook managementunits bij en de installatiekosten dalen niet. Maar mijn advies is wel om de ontwikkelingen goed te volgen. Het moment nadert dat het dom wordt om geen batterijen te kopen.

Vincent Dekker schrijft over innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon. Vincent heeft ook een podcast, onder meer over batterijen – beluister die via deze link of zoek hem op via de bekende kanalen.

Lees ook:

De thuisbatterij werkt als gehoopt: ik gebruik mijn zonnestroom en het netwerk blijft onbelast

Ze staan er nog maar een paar weken, en de lucht was in die tijd bepaald niet strakblauw, maar toch: mijn batterijen lijken al aardig te doen wat ze moeten doen. De stroom van mijn zonnepanelen gebruik ik nu goeddeels zelf en het net wordt veel minder belast, zo blijkt uit de mooie grafiekjes die ik dagelijks met plezier bekijk.