Politiek

VVD wil ongevaccineerde kinderen toegang weigeren tot de kinderopvang

19-03-2024 11:16

Sophie Hermans (VVD) in de Tweede Kamer.

Redactie, TPO, 19 maart 2024 – De VVD heeft een wetsvoorstel geïntroduceerd dat ongevaccineerde kinderen uitsluit van de kinderopvang in gevallen waar de vaccinatiegraad onder een bepaald niveau daalt, meldt WNL.

Sophie Hermans, waarnemend fractievoorzitter van de VVD, benadrukt dat ouders niet veilig hun kinderen naar de kinderopvang kunnen brengen, vanwege de afnemende vaccinatiegraad en recente gevallen van kinkhoest en mazelen.

Dalende vaccinatiegraad en recente uitbraken

De aanleiding voor dit voorstel zijn zorgwekkende trends, zoals de dalende vaccinatiegraad en recente uitbraken van ziekten als kinkhoest en mazelen.

Het voorstel was oorspronkelijk al in 2020 bedacht maar werd toen niet ingediend. Nu wordt het weer ter tafel gebracht, aldus Hermans, vanwege de groeiende bezorgdheid over de gezondheid en veiligheid van kinderen.

Volgens Hermans respecteert het voorstel van de VVD de keuzevrijheid van ouders omtrent vaccinatie. Echter, zij benadrukt dat deze keuze wel consequenties met zich meebrengt vanwege de impact ervan op de gezondheid van anderen.

Vaccinatie dient niet alleen ter bescherming van het individu maar ook van de bredere gemeenschap.

Medische professionals en het RIVM

Hoewel de exacte details van het wetsvoorstel nog moeten worden vastgesteld, inclusief de precieze vaccinatiegraad waarbij de maatregel van kracht wordt, is de VVD in overleg met medische professionals en deskundigen van het RIVM.

Het voorstel van de VVD, dat verdergaand is dan eerdere initiatieven, staat lijnrecht tegenover een soortgelijk voorstel van D66 uit 2018 dat uiteindelijk werd verworpen, deels vanwege controverses over coronavaccinaties.