De uitvaart van Esmee in 2022
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Vrouw (80) vrijgesproken van beïnvloeden getuigen in zaak omgebrachte Esmee (14)

De rechtbank in Den Haag heeft een 80-jarige vrouw vrijgesproken van het beïnvloeden van twee getuigen in de zaak rond de dood van de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk.

De oudtante van de veroordeelde turnleraar Olivier de G. werd verdacht van het inpraten op twee getuigen. De G. werd in 2022 veroordeeld voor het misbruiken en doden van zijn 14-jarige leerling Esmee. Hij kreeg 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het hoger beroep is onlangs ingetrokken.

Zijn oudtante had volgens het Openbaar Ministerie haar nicht - de moeder van de veroordeelde turnleraar - geadviseerd om de telefoon niet op te nemen als de politie belde en om bepaalde informatie over De G niet te delen. Daarnaast zou ze de ex-vriendin van De G. hebben geadviseerd om niet met de politie te praten. De rechtbank oordeelt dat dit niet bewezen kan worden.

De 80-jarige vrouw uit Amsterdam is volgens Omroep West een forensisch psychiater, die op de hoogte was van de werkwijze van de politie.

Roerige tijd

Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist voor het frustreren van het politieonderzoek. Haar schuld zou blijken uit opgenomen telefoongesprekken.

Volgens de rechtbank zijn de gesprekken gevoerd in een voor de familie roerige tijd en zijn het momentopnames. De rechtbank beschouwt de uitingen eerder als steun en advies. Dat is ook wat de vrouw zelf verklaarde.

Advertentie via Ster.nl