Het is bijna Pasen en traditiegetrouw laten veel mensen dan weer de Picasso in zich naar boven komen door hardgekookte eieren van allerlei vrolijke kleurtjes en motiefjes te voorzien. Maar kun je die eieren nadien eigenlijk nog wel veilig eten? Of kun je ze beter alleen ter decoratie op tafel zetten tijdens de paasbrunch?Hardgekookt, zachtgekookt of gepocheerd: eieren zijn onmisbaar tijdens de paasbrunch. Om de brunchtafel nóg gezelliger aan te kleden of als creatieve bezigheid is het beschilderen van hardgekookte eieren een heuse traditie in aanloop naar de Paasdagen. Maar misschien twijfel je wel of het door al die verf nog wel verstandig is om het ei later op te eten.Heb je gekleurde, gekookte eieren kant-en-klaar in de supermarkt gekocht, dan hoef je je volgens het Voedingscentrum geen zorgen te maken. Er bestaat wel een kleine kans dat er kleurstof door de eierschaal is getrokken, maar doordat voor deze eieren veilige, onschadelijke verf wordt gebruikt, vormt dit geen gevaar voor je gezondheid.Extra oplettenGa je de eieren zelf beschilderen? Dan moet je wel even extra opletten. Er bestaan eetbare kleurstoffen, die ook gebruikt worden voor het versieren van taarten, die je veilig kunt gebruiken. Ook kun je de eieren versieren met een gewone viltstift, speciale eierverf, eierstiften, gewone waterverf of vingerverf.Het ei neemt dan vaak wel wat kleurstof op, maar ook hier gaat om een dusdanig kleine hoeveelheid dat het niet schadelijk is voor je gezondheid of die van je kind. Gebruik géén zware verfIn principe kun je beschilderde eieren dus gewoon opeten tijdens de paasbrunch, zolang je ze maar niet hebt beschilderd met zware verf. Muurverf, autolak of verf die bedoeld is voor schilderwerk in huis vormen namelijk wél een risico voor de gezondheid, als het Voedingscentrum.