Oranje kan KNVB-kas spekken: deze bedragen kunnen verdiend worden op het EK

Oranje kan KNVB-kas spekken: deze bedragen kunnen verdiend worden op het EK

21 maart - 12:00
11

Het Nederlands elftal kan miljoenen voor de KNVB gaan verdienen op het EK van komende zomer. Zo kan de Nederlandse voetbalbond nu al 9,25 miljoen euro bijschrijven door deelname aan het Europese eindtoernooi. Dat bedrag kan nog fors oplopen. VoetbalPrimeur zet alle bedragen op een rijtje.

In juni gaat het EK in Duitsland van start. Naast de sportieve belangen staat er ook in financieel opzicht veel op het spel voor Oranje. Zo kan het Nederlands elftal maximaal 28,25 miljoen euro opstrijken, als het EK en alle groepswedstrijden gewonnen worden. De KNVB is, zoals gezegd, in ieder geval al verzekerd van 9,25 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de UEFA uitkeert als startpremie aan alle deelnemende landen.

In de eerste fase van het EK zat Nederland tegen Frankrijk, Oostenrijk en een play-offwinnaar spelen. Elke overwinning in de poule levert één miljoen op, een gelijkspel is goed voor 500 duizend euro. Daarnaast krijgen alle landen die zich voor de achtste finale plaatsen ook nog eens een bonus van anderhalf miljoen euro. De nummers één, twee en beste nummers drie uit de groepen plaatsen zich voor de knock-outfase. Dat betekent dat Oranje in de groepsfase maximaal 4,5 miljoen euro kan verdienen. Dan moet de formatie van Ronald Koeman wel foutloos blijven.

Vanaf de knock-outfase krijgen landen nog hogere bedragen voor een overwinning, omdat dat gelijkstaat aan kwalificatie voor de volgende ronde. Als Oranje – in tegenstelling tot drie jaar geleden – de kwartfinale weet te behalen, dan mag de penningmeester van de KNVB 2,5 miljoen bijschrijven. Een plaatsje in de halve finale levert vier miljoen op. De verliezend finalist krijgt daar vijf miljoen bovenop, terwijl de winnaar acht miljoen euro incasseert. Daarmee kom je uit op een maximaal te verdienen bedrag van 28,25 miljoen.

Aan de hand van vorige EK dat Oranje speelde, maken we de situatie nog iets concreter. Toen won het Nederlands elftal al zijn groepsduels, maar ging het in de achtste finale ten onder tegen Tsjechië. Dat zou Oranje komende zomer, met de hierboven genoemde bedragen, in totaal 13,75 miljoen euro opleveren.

Nederland begint op zondag 16 juni in Wolfsburg aan het EK: dan is de play-offwinnaar (Polen, Wales, Estland of Finland) de tegenstander. Vijf dagen later, op vrijdag 21 juni, wacht het treffen met Frankrijk. Op dinsdag 25 juni staat het laatste groepsduel van Oranje op het programma, tegen Oostenrijk.

Check hieronder de nieuwste aflevering #DoneDeal met alles over de uitschakeling van PSV & Ajax en de eerste dag van Alex Kroes!!