Duikers zijn 17de-eeuws scheepswrak met fabelachtige schat op het spoor

Samenleving
donderdag, 21 maart 2024 om 12:29
anp 400662564
Een duikteam begint over enkele weken met de 'meest epische jacht naar een verloren schip ooit'. De schatzoekers hebben het wrak van de Merchant Royal in het vizier, een Brits schip dat in 1641 zonk in de buurt van de Scilly-eilanden ten zuidwesten van Engeland. Het schip had een fabelachtige schat aan boord: kilo’s goud, honderden staven zilver en een half miljoen geldstukken, al met al goed voor zo'n vier miljard euro volgens deskundigen.
De Merchant Royal was volgeladen met kostbaarheden uit de 'Nieuwe Wereld' en was op weg van Mexico naar het Britse Dartmouth toen het noodlot toesloeg. Door slecht weer en woelig water kwam het schip in de problemen en zonk het voor de kust van Cornwall. Pas in 2019 werd een spoor teruggevonden toen een visnet verstrikt raakte in een eeuwenoud anker dat volgens historici toebehoorde aan de Merchant Royal.
Nu slaan duikers van Multibeam Services en lokale vissers de handen in elkaar om het wrak te vinden. Ze zullen met behulp van een onbemande duikboot de komende maanden meer dan 500 vierkante meter zeebodem afspeuren. “We beschikken niet alleen over de nieuwe en meest geavanceerde technologieën, we hebben ook het beste duikteam ter wereld”, zegt duiker Nigel Hodge tegen de Belgische nieuwssite HBVL. “We sporen al 35 jaar scheepswrakken op en we vinden altijd wat we zoeken.”
De man is zeker van zijn zaak, maar geeft toe dat het een zware zoektocht gaat worden. “Het is een erg gevaarlijke vaarroute waar tientallen schepen vergingen, dus ligt de zeebodem bezaait met wrakken. Maar we zijn vastberaden om dit verhaal tot een goed einde te brengen.” Ook wordt de hele operatie gefilmd, zodat de zoektocht in een documentaire kan worden gevat.
Als het team de Royal Merchant vindt, worden de autoriteiten ingelicht, legt Hodge uit. “We zullen dus niet plots een bende archeologen met een Lamborghini worden. Maar als de schat écht 4 miljard euro waard is, zal er wellicht wel iets naar de eerlijke vinder gaan?”