Gnome 46 met ondersteuning voor headless remote desktop-ondersteuning is uit

Het Gnome Project heeft Gnome 46 uitgebracht. De desktopomgeving krijgt daarin onder meer ondersteuning voor headless remote desktop mee, net als experimentele ondersteuning voor variabele refresh rates.

Met headless remote desktop kunnen gebruikers op afstand verbinding maken met een Gnome-systeem dat nog niet in gebruik was, waarna het systeem volledig op afstand te gebruiken is. Het scherm kan ook van ergens anders aangepast worden, wat volgens het Gnome Project voor een betere ervaring voor de gebruiker op afstand zorgt. De optie is te gebruiken via de Remote Desktop-instellingen. Daar is ook informatie te vinden over hoe er verbinding gemaakt kan worden met een systeem op afstand.

Ook nieuw is ondersteuning voor variabele refresh rates, ook wel Variable Refresh Rate of VRR genoemd, zo valt in de releasenotes te lezen. Met VRR kan een monitor zijn refreshrate aanpassen op basis van de framerate van de content die getoond wordt, bijvoorbeeld games of video's. Niet alle monitoren bieden deze optie, maar mocht een monitor dat wel doen, dan biedt Gnome daar voortaan dus ondersteuning voor. De functie is nog wel experimenteel en moet met de hand aangezet worden via de displayopties in het instellingenmenu.

Gnome 46

Gnome 46 komt verder met een aantal updates voor het beheren van bestanden. Zo is er een globale zoekfunctie, waarmee in alle beschikbare locaties gezocht kan worden en kunnen gebruikers zoekvoorkeuren instellen. Verder zit er geen vertraging meer in het wisselen tussen een lijst- en grid-view. Deze transitie verloopt nu soepeler.

Het Gnome Project heeft het ook gemakkelijker gemaakt om te navigeren door het instellingenmenu, door deze opnieuw in te delen. Zo is er een nieuw onderdeel genaamd System toegevoegd, waar voorkeuren rondom taal, tijd en datum, gebruikers, remote desktop en secure shell ingesteld kunnen worden. Daarnaast zijn de instellingen voor touchpads uitgebreid, met onder meer opties hoe een gebruiker een secundaire klik aangeeft.

Gnome 46 2

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

21-03-2024 • 11:30

25 Linkedin Whatsapp

Submitter: Vanquish92

Reacties (25)

25
25
10
1
0
13
Wijzig sortering
Als ik het zo zie in de screenshot zal RDP dan enkel nog werken als je niet bent ingelogd. Dat is spijtig want ik gebruikte het nu zoals VNC zodat zowel de gebruiker als ik hetzelfde zag.

edit: ik snapte de uitleg niet goed in het artikel, maar als ik de pagina van GNOME lees en naar de screenshot kijk denk ik dat het nog altijd kan en dat dat het onderscheid is tussen "Desktop sharing" en "Remote login".

[Reactie gewijzigd door !nFerNo op 21 maart 2024 11:37]

Zoals Ik het lees denk ik dat dit gewoon een nieuwe functie is, naast de bestaande mogelijkheden? Normale RDP en VNC sessies zullen voor zover ik verwacht gewoon blijven werken zoals ze dat nu doen.

Wat ik verontrustender vind is dat ze het blijkbaar gebaseerd hebben op RDP, een gesloten Microsoft protocol wat alleen bedoeld was voor Windows. Klinkt een beetje als een Linux systeem installeren op een NTFS filesystem. Ik denk niet dat ik dit zou gebruiken. Ik hou het lekker op VNC voor die ene keer per jaar dat ik een remote desktop nodig heb ;)
RDP heeft welliswaar geen open source licentie, maar is door overerving (het komt uit de T.120 familie protocollen) redelijk open, en bovendien heeft MS de Spec open gezet.

Daarnaast is het protocol heel erg modulair, en ondersteund het, modulair:

- Versleuteling
- Audio-redirect (remote atmos is in theorie mogelijk)
- File system redirect
- USB en andere lokaal-naar-extern mapping
- Directe framebuffer integratie, waarbij codecs als AVC/H264 worden ondersteund (in Windows: Group Policy > Administrative Templates > Windows Components > Remote Desktop Services > Remote Desktop Session Host > Remote Session Environment, push dit aub naar elke VDI omgeving die je hebt... niks ergers dan een AzVDI door een of andere IT-beunhaas is uitgerold zonder dit te gebruiken)
- HiDPI/HDR awareness
- MFA/Just-in-time authenticatie (legacy RDP tier gaat hooguit tot TLS en PKI)
- Virtualised GPU met host-side encoding

RDP als protocol bied een hoop "goeds", en de implementatie er van is dusdanig standaard en open, dat het gewoonweg niet pragmatisch is om iets als VNC te patchen (of nog erger: het originele concept van X.org: server/client als losstaande IP-gekoppelde componenten), en de vergelijking met "net alsof je NTFS als os-FS gebruikt voor je linux" slaat dan ook als een tang op een varken. Heck, qua onderliggende techniek, wat ook een optie is (zowel op Linux als op Windows) is RDP niet eens zó anders meer dan Moonlight/Sunshine, waar RDP echter op logging/applicatie niveau zeker op het niveau "desktop" wat completer is.
Het is een toevoeging op de huidige functie inderdaad. Daarentegen kun je niet 'dubbel' inloggen, dus als je via RDP inlogd terwijl je ingelogd bent kom je in de huidge sessie. Log je in terwijl je dat niet bent krijg je een nieuwe sessie.

(RDP word steeds meer gebruikt juist omdat dit op zo goed als alle systemen, Windows&Linux, zonder extra software werkt)
Klinkt als hoe het werkt op Apple (in ieder geval op die oude Mac Mini die vast zit op een OSX van meer dan 5 jaar geleden). De laatste keer dat ik dat heb gebruikt, kreeg ik ook een nieuwe sessie als ik nog niet ingelogd was (als het loginscherm nog werd weergegeven). Als je dan alsnog inlogt op je normale scherm heb je 2 sessies. Vast heel nuttig voor de gemiddelde gebruiker, maar heel irritant als je geen input (keyboard+muis) aan je Mac hebt hangen en de VNC server daarvoor gebruikt ;) Maar als je al ingelogd bent, kreeg je gewoon dezelfde sessie te zien en kon je m multiuser gebruiken.
Misschien beetje offtopic: Maar ik heb nooit de functie van rdp op Linux begrepen. Met x forwarding (mits je weet hoe je het moet gebruiken) kun je veel meer. Het grootste argument destijds tegen Wayland was juist x forwarding. En het grootste argument tegen x forwarding was de veiligheid.

Maar als je het juist doet is x forwarding toch ook gewoon te beveiligen?
RDP is meer voor de gewone gebruiker. X forwarding is mooi, maar voor veel gebruikers al te technisch om op te zetten. Daarnaast heeft deze hetzelfde probleem als VNC, er is extra software voor benodigd op Windows systemen.

Linux is al heel lang niet meer het OS enkel voor de technicus, voor de leek is het ook heel goed te gebruiken. Waar RDP zoals via Gnome geimplementeerd ook heel goed werkt.
Daarnaast heeft deze hetzelfde probleem als VNC, er is extra software voor benodigd op Windows systemen.
Dat geldt voor ieder OS ;)
RDP is ergens half jaren '00 gereversed, zo heb je bijvoorbeeld freerdp en xrdp.

VNC heeft veel hogere latency en hogere bandbreedte nodig.

Qua open protocollen heb je ook SPICE, en voor Wayland heb je Wayvnc (werkt ook leuk in containers).

Ik gebruik liefst CLI over SSH en remote GUI middels PiKVM (KVM over IP / IPMI). Die ondersteunt H.264. Die dan over HTTPS of VPN (Wireguard).
Wat ik verontrustender vind is dat ze het blijkbaar gebaseerd hebben op RDP, een gesloten Microsoft protocol wat alleen bedoeld was voor Windows.
Zoals @Umbrah noemt is het niet zo gesloten als dat het lijkt. Verder is RDP een stuk vlotter (minder bandbreedte, snelle reactietijd dankzij de manier waarop beeld opgebouwd wordt, etc.) en bruikbaarder (meegeleverde client met Windows) dan de meeste andere protocollen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 maart 2024 14:58]

Gnome gebruikt al jaren RDP ipv VNC. Dit artikel is niet correct. Er zijn 2 features toegevoegd aan de bestaande desktop sharing functionaliteit die volgens mij al 2 jaar via RDP werkt. Dus RDP:// etc.
Aan de port te zien blijft het gewoon vnc. Ik denk dat er alleen aan toegevoegt is dat je het loginscherm kan bedienen via vnc als er nog niet ingelogd is.
VNC is standaard 5900
RDP is standaard 3389
Hoe bedoel je 'zoals vnc'? Bedoel je 'vnc op de msWindows pc': dat ze het grafische beeld van de console naar de andere kant sturen?
Of bedoel je 'vnc onder unix/linux' dat met `xvnc` een X11 server biedt waarop je de (x11 gebaseerde) grafische omgeving kan verwerken?

Detail: Het x11 protocol draait op poort 6000 (plus het display nummer), het vnc-protocol loopt over poort 5900 (plus het display nummer) en de eventueel bijgaande http-server draait op poort 5800 (plus het display nummer).

Sorry, ik wordt misschien oud en heb misschien wat last van antieke implementaties...
Ik bedoel dat er eerder al patches waren om dit mogelijk te maken, eg zonder ingelogd te zijn.

Verder heb ik wel vaker vnc servers gehad die op port 3389 draaien en buiten het vnc protocol ook msrdp ondersteunen.

Nou laat ik wel in het midden hoe goed dit werkt want in elk geval waren er diverse quirks die ik voor mijn voeten geworpen heb gekregen.
Desktop sharing in Gnome werkt al een paar jaar via RDP en werkt heel goed. Ook als het scherm van de lokale user gelocked is (niet standaard maar met een verborgen instelling of extensie).

Ik gebruik het regelmatig. Zelfs verbinding maken via een Windows machine werkt prima.

Nu komt daar 1) headless bij maar volgens mij ook 2) RDP terwijl er geen lokale sessie draait, precies wat jij wil dus.

Het artikel is veel te karig. Je kan voor Linux nieuws sowieso beter elders terecht.
Ik gebruik het al een tijd en weet dus hoe handig het is.

Het artikel was een beetje verwarrend in die zin dat het niet duidelijk was dat die bijkomende functionaliteit is en geen vervangende.
Kleine maar zeer prettige aanpassing in de file manager voor de gebruikers die niet alles via de terminal doen:

Location entry on click: quickly access the file location address bar by clicking on the file path area.
Inderdaad. Weer een paar handige en nuttige updates. Zo lang ze het maar mean and lean houden.

Gnome is mijn favoriete desktop omgeving. Het vliegt op mijn M1 Macbook Air. ...Maar ook op mijn 2012 Macbook Air. Het zit mij nooit in de weg en laat mij doen wat ik wil doen. Volgens mij zijn dat mooie complimenten om te krijgen.
Ik ben nu een tijdje over van Windows 10 naar debian bookworm.
Mijn grootste gemis is dat files (Nautilus) "nog" niet kan tippen aan de features van Windows verkenner.

Ik hoop dat Gnome 47 nog wat mooie verbeteringen gaat bieden voor dat we naar Trixie gaan.
Je hoeft Nautilus niet te gebruiken, je kunt kijken naar andere file managers als Dolphin, PcManFm of Thunar.

Dolphin heeft bijvoorbeeld veel features, alleen haal je wel veel dependencies binnen omdat het een KDE app is. Pcmanfm lijkt veel op Dolphin.
Welke features bedoel je? Ik vind Explorer een draak van een file manager, ik heb nog nooit iets daarvan gemist in Nautilus.
Kan ik nu dan vanaf Windows een gnome sessie starten naar WSL zonder verder iets te hoeven regelen?

Als dat native met RDP kan dan zou je bijna zeggen dat dit vanaf Microsoft zelf komt ;)

Het zou wel fantastisch zijn als dat zo out-of-the-box zou werken.
Ik zat sterk te overwegen om eens de KDE-spin van Fedora te proberen in april, nu met de release van Plasma 6, maar deze release van Gnome doet me toch twijfelen of ik het niet gewoon lekker bij de vanilla versie moet houden. VRR, RDP en ik zag dat er ook voor Nautilus diverse verbeteringen zijn (zowel snelheid als nieuwe features). En voor een bepaalde niche (waar ik toe behoor) een heel interessante toevoeging: Microsoft 365/OneDrive-integratie in Gnome Accounts. Heeft KDE of Dolphin dat überhaupt?

[Reactie gewijzigd door aartvdm op 21 maart 2024 20:12]

Je kan je accounts toevoegen zoals Google en exchange,maar veel doet dat niet behalve agenda reminders. Voor OneDrive is er rclone wat goed werkt.

Vanilla gnome is nice en vooral snel, maar persoonlijk vind ik tiling in pop os heel handig en de permanente docking bar of hoe je dat ook noemt onderaan. KDE is wel gemakkelijker te customizen als je van ricing houdt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee