De gevonden kartonnen schaakstukken
NOS Nieuws

Kartonnen schaakstukken gevonden in gevangenenbarak Auschwitz

In voormalig concentratiekamp Auschwitz zijn onder de vloer van een gevangenenbarak kartonnen schaakstukken gevonden. De 35 kartonnen kaartjes met daarop tekeningen van pionnen, torens en paarden werden gevonden tijdens werkzaamheden in het oude gebouw.

Op sommige kaartjes zijn de tekeningen vervaagd, maar het Auschwitz Museum schrijft op de site dat de meeste schaakstukken nog in goede staat zijn. "Afbeeldingen van torens, pionnen, lopers of ridders zijn nog steeds gemakkelijk te onderscheiden", zegt het hoofd van de collectie van het museum, Elzbieta Cajzer.

In het kamp zijn vaker spellen gevonden, zoals kleine houten schaakstukken, schaakstukken van roggebrood en handgetekende bord- en kaartspellen. "Deze schaakstukken zijn uniek omdat ze op een primitieve manier van karton zijn gemaakt", aldus Cajzer. Volgens haar was de maker vooral bezig met de functionaliteit van het spel, en niet met het uiterlijk van de stukken. Ze waren eenvoudig mee te nemen en te verbergen.

In Blok 8, waar de schaakstukken zijn gevonden, is binnenkort een tentoonstelling over het dagelijks leven in het concentratiekamp. De schaakstukken worden wellicht opgenomen in die tentoonstelling, getiteld 'evening time', zegt Magdalena Urbaniak, verantwoordelijk voor de tentoonstellingen in het museum.

"Deze tentoonstelling draait om de vrije tijd die gevangenen hadden tussen het avondappèl en het ingaan van de avondklok. Deze spellen laten zien hoe groot de wil was om te ontsnappen aan de verschrikkingen van het kamp. Schaakstukken en speelkaarten waren populaire spellen die konden worden nagemaakt met illegaal verkregen stukken karton of hout."

Ruim een miljoen doden

Auschwitz was het dodelijkste vernietigingskamp van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tot de bevrijding door het Rode Leger in 1945 werden er ruim een miljoen mensen vermoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl