Terug naar de krant

SGP’er weet alles van financiën

Leeslijst profiel

Elbert Dijkgraaf Hoogleraar aan de Erasmus Universiteit keerde er na Kamerlidmaatschap terug.

Leeslijst

Het komt niet zo vaak voor in de politiek, maar SGP’er en beoogd informateur Elbert Dijkgraaf deed het: kiezen voor zijn gezin.

In 2018 nam Dijkgraaf, na acht jaar in de Tweede Kamer te hebben gezeten, plotseling afscheid. Het zware werk in het parlement had tot spanningen in zijn huwelijk geleid, zo schreef Dijkgraaf aan toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA): „Als je een goed Kamerlid probeert te zijn, dan vergt dat veel. Als ook je relatie veel energie kost, dan lever je aan twee kanten in.” Dijkgraaf vertrok uit de politiek – zonder gebruik te maken van de wachtgeldregeling.

De keuze voor zijn privéleven betekende niet dat Dijkgraaf er revolutionaire ideeën over de rolverdeling tussen man en vrouw op nahield. In een interview met NRC in 2011 verdedigde hij vol vuur het toen nog geldende partij-reglement van de SGP dat vrouwen uitsloot van politieke functies. „De communis opinio is dat vrouwen op die lijst moeten staan. Dat vind ik intolerantie van het moderne denken”, zei Dijkgraaf toen.

De gereformeerde Elbert Dijkgraaf (Almelo, 1970) studeerde economie aan de Erasmus Universiteit waar hij in 2009 hoogleraar werd. Als wetenschapper bestudeerde hij de rol van de overheid bij milieuvraagstukken, zoals drinkwater of het klimaat. Hij was tegelijkertijd van 1999 tot 2003 voorzitter van de SGP-jongeren. Na een mislukte poging in 2006 kwam hij in 2010 in de Kamer, waar hij gerespecteerd woordvoerder werd op het gebied van financiën, landbouw, defensie en milieu.

Dijkgraaf, nu weer hoogleraar in Rotterdam, is expert op het gebied van overheidsfinanciën. Zo was hij lid van een begeleidingscommissie van een groot onderzoek van consultant PwC naar de financiering van het mbo, hbo en wo. In 2022 werd hij benoemd tot lid van de ‘expertisekring’ van de Raad van State die adviseert over de Miljoenennota. In 2023 was Dijkgraaf (als lid van de ‘reflectietafel’) betrokken bij het gesneefde Landbouwakkoord tussen overheid en boerenorganisaties.

Dijkgraaf was al een tijd niet meer actief voor de SGP en heeft zijn partij niet laten weten te zijn gevraagd als informateur. Fractievoorzitter Chris Stoffer zegt niet op de hoogte te zijn gesteld van zijn voordracht, maar spreekt van „een verstandige keuze” die wordt gesteund door de SGP.

Zijn vertrek uit de Kamer heeft Dijkgraafs huwelijk overigens niet kunnen redden. Na zijn scheiding hertrouwde hij met een politica: voormalig staatssecretaris Sociale Zaken en minister voor Medische Zorg Tamara van Ark (VVD).

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 21 maart 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in