Nieuws

Uitbaatster De Skihut pikt intrekking vergunning niet

Voormalig burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo trok de exploitatievergunning van bar De Skihut in, de eigenaresse vindt dat onterecht
Voormalig burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo trok de exploitatievergunning van bar De Skihut in, de eigenaresse vindt dat onterecht © Archief RTV Oost
Een schadepost van 100.000 euro. Dat is volgens de eigenaresse van bar De Skihut in Almelo het gevolg van de gedwongen sluiting van de bar aan de Grotestraat door voormalig burgemeester Arjen Gerritsen. Hij trok de exploitatievergunning in. De eigenaresse vindt dat ze onterecht de rekening krijgt voor crimineel gedrag van haar ex-partner.
“De banden met hem zijn al jaren geleden verbroken. Een lening is intussen afgelost”, stelde haar advocaat vandaag bij de Raad van State. “Maar de gemeente denkt dat ze nog steeds betrokken is bij zijn activiteiten. Aan haar is niets gevraagd.”

Bibob-onderzoek

In 2019 besloot de burgemeester een Bibob-onderzoek te laten uitvoeren na een tip van het Openbaar Ministerie. Uit dit onderzoek bleek dat de ex-partner meerdere veroordelingen op zijn naam heeft staan. Hij was betrokken bij geweldsincidenten, opiumdelicten en prostitutie. Omdat de ex-partner zich soms ook liet zien in haar bar en zich als leidinggevende voordeed, was de conclusie van de burgemeester dat er nog steeds een zakelijk verband was tussen de ex-partner en de bar. Dat was genoeg reden voor de burgemeester om de vergunning in te trekken.

Niet gestraft

Maar de eigenaresse vindt dat ze niet gestraft mag worden voor het gedrag van haar ex-partner. “Er wordt alleen maar aangenomen dat er een zakelijk verband is”, zegt haar advocaat. “Dit is onzorgvuldig en onevenredig.” Dat haar ex-partner nog soms als klant naar de bar kwam en zich dan als leidinggevende opstelde, mag haar niet worden aangerekend, vindt de eigenaresse.
De Zwolse rechtbank had daar geen boodschap aan en verwierp twee jaar geleden de bezwaren van de eigenaresse. De kans is groot dat de Raad van State in hoger beroep tot hetzelfde oordeel komt.
De uitspraak volgt binnen enkele maanden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.