Nieuws

Vermoedelijke koeienverkrachter is land uitgezet

De koeien van kinderboerderij 't Wooldrik in Enschede.
De koeien van kinderboerderij 't Wooldrik in Enschede. © Robert Hoetink
De kans is nihil dat de 59-jarige Mehmet A., die ervan wordt verdacht dat hij koe Laura van kinderboerderij 't Wooldrik in Enschede meermaals heeft verkracht, zich voor de rechter zal moeten verantwoorden. A. blijkt namelijk recent als ongewenst vreemdeling ons land uitgezet. Dit omdat hij vanwege criminele activiteiten zijn verblijfsvergunning is kwijtgeraakt.
Uit documentatie in het bezit van RTV Oost blijkt dat Mehmet A. in 1988 een verblijfsvergunning heeft gekregen. In de jaren erna heeft hij hier een gezin gesticht, maar na de echtscheiding belandde hij meermaals achter de tralies. Zo kreeg hij vier maanden celstraf voor overtreding van de Opiumwet, zo blijkt uit de documentatie.
Voor de autoriteiten waren de criminele activiteiten aanleiding A.'s verblijfsvergunning in te trekken en hem als ongewenst vreemdeling uit te zetten. Mehmet A. probeerde dit nog wel bij de rechter aan te vechten met het argument dat hij in de 35 jaar dat hij hier woonde een sterke band met ons land had opgebouwd.

Strafblad weegt zwaarder

Mehmet kwam voor de rechter met getuigenverklaringen op de proppen van onder anderen vrienden, zijn kapster, een maatje van de voetbal en een getuigenverklaring van zijn dochter. Maar de rechtbank Zwolle oordeelde uiteindelijk dat A. vanwege zijn strafblad toch ons land uit moest. Daarbij werd hem bovendien een inreisverbod voor twee jaar opgelegd.
De fiets van de verdachte koeienverkrachter stond na diens aanhouding nog enige tijd tegen de omheining van de kinderboerderij.
De fiets van de verdachte koeienverkrachter stond na diens aanhouding nog enige tijd tegen de omheining van de kinderboerderij. © Robert Hoetink

Illegaal

Na het vonnis dook Mehmet onder in de illegaliteit en leidde hij circa twee jaar lang een zwervend bestaan, waarbij hij zich ook ophield in de buurt van Enschede. Daarbij zou hij over een tijdsbestek van een half jaar meermaals 's nachts kinderboerderij 't Wooldrik zijn binnengedrongen, waarbij hij koe Laura zou hebben verkracht.
Hij werd nagenoeg op heterdaad betrapt doordat de beheerder van de kinderboerderij bewakingscamera's had opgehangen. Op videobeelden was te zien hoe hij met wat hooi koe Laura de stal in lokte, waarna Mehmet met de broek op de enkels weer naar buiten kwam.

Terug naar geboortedorp

Nadat hij ter plaatse door de politie was aangehouden, werd hij vier weken vastgehouden in het detentiecentrum bij Rotterdam Airport. Daarna is hij alsnog het land uitgezet.
Volgens bronnen zou Mehmet momenteel weer in zijn geboortedorp in Turkije wonen en is de kans uiterst klein dat hij zich terug op Nederlandse bodem waagt.

'Had straf verdiend'

Beheerder Erwin van de kinderboerderij zegt ook te hebben vernomen dat Mehmet intussen terug is in Turkije: "Erg jammer, want ik had graag gezien dat hij zijn verdiende straf had gekregen. En ja, het is maar goed dat de politie er die avond eerder was dan ik... Zonde dat hij op deze manier de dans alsnog ontspringt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.