Piet Hein Donner stopt als voorzitter raad van toezicht Protestantse Theologische Universiteit

Nieuws
Piet Hein Donner legt zijn functie als voorzitter van de raad van toezicht van de Protestantse Theologische Universiteit per direct neer. Hij beëindigt ook zijn lidmaatschap van de raad.
Koos van Noppen
woensdag 20 maart 2024 om 11:25 aangepast 20:16
Piet Hein Donner verlaat per direct de Raad van Toezicht van de Protestantse Theologische Universiteit om de verhouding met de synode en het dagelijks bestuur van de PKN te verbeteren.
Piet Hein Donner verlaat per direct de Raad van Toezicht van de Protestantse Theologische Universiteit om de verhouding met de synode en het dagelijks bestuur van de PKN te verbeteren. beeld anp / Bart Maat

Het besluit valt enkele dagen nadat de kleine synode van de Protestantse Kerk in Nederland, op vrijdagmiddag 15 maart, had gesproken over de ingewikkelde situatie waarin de universiteit zich momenteel bevindt. De minister van Onderwijs wees eerder deze maand een aanvraag voor een bachelor theologie in Utrecht af. Begin vorige maand trad Maarten Wisse terug als rector van de universiteit. 

‘Bij alle uitdagingen waar de PThU in deze tijd mee wordt geconfronteerd, is het van wezenlijk belang dat de verhouding met zowel de generale synode als het moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland wordt verbeterd’, stelde Donner in een persbericht, woensdagochtend. ‘Dat is een eerste verantwoordelijkheid van de voorzitter van de raad van toezicht.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Stadsoase opende in februari . ‘Twintigers hebben behoefte aan verstilling.'

Koningsdagstad Emmen heeft een oase voor vermoeide twintigers. 'Dit sluit beter aan dan de kerk'

Op Koningsdag loopt de koninklijke familie in Emmen vlak langs De Stadsoase. Het is een plek waar twintigers met hun hectische levens even kunnen uitpuffen. ‘Hier is echte aandacht.’

Hhet convent van de Christelijke Gereformeerde Kerken, afgelopen zaterdag in Veenendaal.

Behoudende CGK-predikanten: meer ruimte in kerk maakt onze plaats onmogelijk

Als de Christelijke Gereformeerde Kerken instemmen met vrouwelijke ambtsdragers, maken ze daarmee de plaats voor kerken die daar tegen zijn ‘onmogelijk’. Dat schrijft een groep behoudende dominees in een verklaring.

Bas Plaisier: ‘Als ik denk aan de toekomst van deze aarde, slaat de schrik me soms om het hart.’

'Goddank! De dankbaarheid overheerst nog steeds.' Bas Plaisier blikt terug op twintig jaar PKN

De Protestantse Kerk in Nederland bestaat twintig jaar. Hoe kijkt hoofdarchitect van de fusie Bas Plaisier terug op de fusie? En hoe ziet hij de toekomst? ‘God werkt nog steeds en gaat zijn ongekende gang.

‘Ik heb met mijn vrouw afgesproken twee keer per maand te preken.'

Deze man krijgt op 75-jarige leeftijd nog preekbevoegdheid. 'Ik heb de roeping eerder genegeerd'

De Nederlands-gereformeerde Jetze Baas kreeg deze maand op zijn 75e toestemming om in zijn kerkverband te preken. ‘Wie ben ik, dat ik dit nog mag doen? God werkt door mij heen.'

Pas na vier uur ‘s middags werd er tijdens het convent voor het eerst uit de Oude Berijming gezongen, kritiseert dominee Arjan Ruis.

Verslagenheid onder behoudende CGK-dominees na convent. 'De situatie is aangrijpend'

De rechterflank in de Christelijke Gereformeerde Kerken is allesbehalve opgelucht na het convent van zaterdag. ‘De uitkomsten van deze dag hebben laten zien hoe aangrijpend de situatie in ons kerkverband momenteel is.’

Marco Batenburg blijft ook preken. 'Dan onderhoud ik  de band met de gemeenten.'

Synodevoorzitter Protestantse Kerk wordt directeur van missionaire organisatie IZB

Dominee Marco Batenburg wordt na de zomer de nieuwe directeur van de IZB, een organisatie van de Protestantse Kerk voor zending in Nederland. Maar hij wil ook blijven preken.