Polar introduceert Grit X2 Pro-smartwatch met amoledscherm

Polar kondigt de Grit X2 Pro-smartwatch aan. Dit nieuwe horloge in de lijn met outdoor sport/smartwatches heeft nu ook een amoledscherm, een snellere soc, ingebouwde ecg en Polars nieuwste optische hartslagmeter. Het horloge is nu te pre-orderen vanaf 750 euro.

Na de vorig jaar geïntroduceerde Vantage V3 maakt Polar nu ook met de Grit X2 Pro de overstap naar een amoledscherm en het nieuwe Elixer-sensorpakket. Technisch gezien delen beide horloges veel functies, maar waar de Vantage V3 vooral gericht is op hardlopers, mikt Polar met de Grit X2 Pro op 'avontuurlijke outdoor sporters'. De Grit X2 Pro maakt gebruik van hetzelfde 1,4"-amoledscherm als de Vantage V3, maar heeft een robuustere behuizing gemaakt van rvs of optioneel van titanium. In plaats van Gorilla Glass, wordt een lens van krasvast saffier gebruikt. Het horloge voldoet volgens Polar ook aan de MIL-STD-810H norm, wat moet garanderen dat het onder andere tegen 'grote hoogte, lage druk, blootstelling aan hoge en lage temperaturen, onderdompeling en corrosie' bestand moet zijn.

Polar Grit X2 Pro in night black, stone gray en titanium
Polar Grit X2 Pro in night black, stone gray en titanium

De functionaliteit van de Grit X2 Pro komt vrijwel geheel overeen met die van de Vantage V3. Het horloge maakt gebruik van dezelfde Polar Gen 4-optischesensor die naast hartslag ook de zuurstofsaturatie in het bloed meet, krijgt de nieuwe sensor die de huidtemperatuur van de gebruiker meet en ook een ecg-functie ontbreekt niet.

Het horloge heeft een dual-frequency-gps-ontvanger met een nieuw ontworpen antenne voor hogere nauwkeurigheid. De Grit X2 Pro kan offline kaarten gebruiken voor navigatie, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen of tijdens trektochten door de bergen. Het horloge wordt geleverd met vooraf geïnstalleerde kaarten van Europa en Noord-Amerika, extra regio's zijn gratis te downloaden. Polar zegt dat het, naast de per direct beschikbare integratie met Komoot voor navigatie, 'binnenkort' ook mogelijk wordt om routes vanuit Strava te synchroniseren. Polar belooft verder een batterijduur tot 140 uur in de eco-trainingsmodus, tot 43 uur in de 'prestatietrainingsmodus' en tot 10 dagen in de smartwatchmodus.

Het horloge beschikt over de het van Polar bekende pakket van training-, herstel- en slaapregistratiehulpmiddelen, waaronder prestatietests, polsgebaseerde hardloopvermogensmeting, slaapmeting en verschillende herstel- en trainingsindicatoren. Ten opzichte van de Vantage V3 en eerdere horloges biedt de Grit X2 Pro verbeterde verwerking van hoogtedata tijdens sportactiviteiten. Zo meet het horloge verticale en 3D-snelheid (snelheid recht omhoog, en totale snelheid gecorrigeerd voor hoogte toe- of afname) en VAM, een weergave van de gemiddelde klimsnelheid tijdens een activiteit

De Grit X2 Pro met rvs-behuizing is nu beschikbaar als pre-order voor 749,90 euro. Het horloge is ook verkrijgbaar in een titaniumvariant die wordt geleverd met een extra lederen band, die versie kost 869,90 euro. De standaard rvs-versie kan geleverd worden in een bundel met de Polar H10-hartslagmeter en kost dan 799,90 euro. Daarmee liggen de adviesprijzen van Grit X2 Pro 150 euro hoger dan die van de Vantage V3. De smartwatch wordt vanaf 2 april geleverd.

Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

20-03-2024 • 12:00

32 Linkedin Whatsapp

Reacties (32)

32
32
14
2
0
15
Wijzig sortering
Bedankt voor de link. Vond met name de verschillen ten opzichte van zijn voorganger de Grit X pro wel interessant .
Heb die sinds kort (2e hands), nadat mijn Vantage M de geest gaf en reparatie niet rendabel bleek. Dat was een beste upgrade, maar als ik de verschillen tussen de Grit X pro en Grit X2 pro bekijk, is een upgrade naar de nieuwe het me niet waard. Je moet wel erg veel geven om ECG en skin temperature om dat bedrag neer te tellen als je een vergelijkbaar model hebt.
Nevertheless zijn zowel de X als de X2 pro mooie functionele speeltjes die ook tegen een stootje kunnen.
Ik vind het prijsverschil met de Vantage 3 best wel groot aangezien het verschil eigenlijk alleen de behuizing is. Voor die prijs zou ik persoonlijk eerder naar een Garmin Fenix kijken.
Sowieso heb ik het gevoel bij sporthorloges dat je betere één of meerdere generaties overslaat om echt waar voor je geld te krijgen bij een upgrade.
Ik vraag me echter af hoe veilig je gegevens zijn bij dergelijke horloges. Als ik me niet vergis, hebben Polar en Garmin bijvoorbeeld al veel klantgegevens gelekt.
[...] hebben Polar en Garmin bijvoorbeeld al veel klantgegevens gelekt.
Die gegevens stonden dan juist niet op de horloges maar in 'de cloud'.

Maar privacy (en vooral het gebrek aan controle hierover) is inderdaad de voornaamste reden dat ik (behalve kort even de Pebble) nooit aan smartwatches begonnen ben. De software op deze watches is dichter dan closed source en moeilijker zelf te beïnvloeden (rooten, adblockers, etc.).

Maar ik zou er wel graag een willen, maar dan een met open software. Misschien dat Fairphone er ooit een gaat maken?

[Reactie gewijzigd door Room42 op 20 maart 2024 12:26]

Maar ik zou er wel graag een willen, maar dan een met open software. Misschien dat Fairphone er ooit een gaat maken?
Je beseft dat veel van de gebruikte drivers en algoritmes zwaar Intellectual Property zijn, en in veel gevallen zelfs onder de Medical Device kwalificatie vallen (en dus wettelijk verplicht aan een clinical trial onderworpen moeten voordat het uberhaupt aan de markt getoond mag worden)? Dus de kans dat een partij iets op de markt brengt van de kwaliteit van Garmin, Polar of Apple is al beperkt, laat staan open source, simpelweg door de up-front kosten.

En Garmin is verre van gesloten: alle data die uitgewisseld wordt is gespecificeerd. Toen de Ransomware aanval Garmin platlegde heeft een gebruiker in een weekendje al een tool kunnen bouwen om het hele Garmin connect overbodig te kunnen maken. Ik weet niet hoe open of gesloten Polar's dataformaten zijn, maar meestal is dat geen rocketscience.
Exact dat. Ik zit ook te wachten op een open source alternatief waar je zelf aan de slag mee kunt gaan. Mooi zou zijn dat je deze data naar je eigen infrastructuur zou kunnen sturen ipv een derde partij.
Ik heb de banglejs2 als open source vervanger van mijn Pebbles: https://banglejs.com/

Die doet javascript en heeft ook een always on display met lange batterijduur net als de Pebble.
Als ik me niet vergis, hebben Polar en Garmin bijvoorbeeld al veel klantgegevens gelekt.
Volgens mij vergis je je, want als Garmin gebruiker houdt ik dat best in de gaten, en heb nog niet van een lek van persoonsgegevens gehoord. Ze zijn wel slachtoffer geweest van ransomware, maar daarbij is geen data buit gemaakt.
Wat wel in het nieuws is geweest is dat bij vrijwel alle smartwatches de gebruikers te volgen zijn, als ze zelf bewust hun activiteiten openbaar delen. Maar dat is iig op Garmin simpel op te lossen, gewoon de standaard settings niet op public zetten.
Garmin heeft inderdaad problemen gehad. En zoals je zegt men weet nooit of de gegevens daadwerkelijk zijn gestolen geweest.
Toch neem ik dergelijke zaken met een korrel zout als ze zeggen dat er geen klantgegevens zijn gelekt.

https://www.zdnet.com/art...-after-ransomware-attack/

[Reactie gewijzigd door junkchaser op 20 maart 2024 12:52]

Wat wel in het nieuws is geweest is dat bij vrijwel alle smartwatches de gebruikers te volgen zijn
In ieder geval door de fabrikant. Bij Google betaal je €300 + al je locatie- en conditiegegevens om je nog toegespitster lastig te kunnen vallen met reclame, maar bij Garmin betaal je €600 en blijven ze verder van je gegevens af.
Je hebt al prima Garmins voor 200 euro hoor :)
Polar belooft verder een batterijduur tot 140 uur in de eco-trainingsmodus, tot 43 uur in de 'prestatietrainingsmodus' en tot 10 dagen in de smartwatchmodus... komaan Apple, dat moet beter ;-)
Belangrijk is om te weten wat de "smartwacht" functies zijn. welke Apps worden ondersteunt bijvoorbeeld. 10 dagen is voor mij ook het minimum wat ik van mijn smartwatches verwacht, dus voorlopig houd ik het bij de merken zonder apple of wear os.
Vanwaar die 10 dagen? Dat komt arbitrair over op mij, want wat biedt 10 dagen tegenover 5 dagen bijvoorbeeld? Ik laad mijn telefoon en smart watch elke dag op, hoewel laatstgenoemde makkelijk meerdere dagen mee kan. Wireless laders voor telefoon en horloge op mijn nachtkastje en klaar.
Omdat 10 dagen meestal in smartwatch mode is. Als je aan het sporten bent en aantal keer per week krijg je dan iets minder. Ofwel, ik weet dan in mijn geval met 100% zekerheid dat ik elke zondag middag de smartwatch moet laden, maar als het echt niet kan heb ik zeker nog een extra dag accu. Vandaar dat voor mij de opgegeven 10 dagen het minimum is ;)

Edit: elke dag opladen is voor mij een nogo. Ik wil juist nachtrust analyse, dus dat is voor mij geen goed moment om te laden. En ik wil niet elke dag (of elke 2 dagen) daar mee bezig zijn. Vandaar dat ik 7 dagen of 4x per maand wel acceptabel vindt.

[Reactie gewijzigd door david-v op 20 maart 2024 20:24]

Ja precies. Komende serie wordt een jubileum dus ik hoop echt dat ze ook richting de 10 dagen kunnen gaan. Ik ben heel tevreden met mijn Apple Wat h maar als ik de batterijduur zie van de “sporthorloges” dan kriebelt het wel.
Withings Scanwatch met 30 dagen op een lading is heel fijn.
Kun je er ook muziek opslaan?
Bij een Garmin kan dat wel
De reden waarom ik jaren geleden overgestapt ben naar Garmin. Spotify support.
En geen Pay. Voor mij zijn Muziek en Pay een must bij sportwatches, zodat je zonder telefoon de deur uit kunt.
Ik kan me voorstellen dat je bij sporten je telefoon thuis wil houden en dan is spotify wel handig. Maar Pay? Ik heb vrijwel altijd mijn portemonnee (met wat geld) én telefoon mee als ik weet dat ik iets moet kopen. Ik zou er niet op vertrouwen dat ik overal met pay kan betalen.

edit:typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 20 maart 2024 16:14]

Daar denk je anders over als je na 10km hardlopen in de (Griekse) zon een flesje water wilt kopen onderweg....
Als je in de Griekse zon 10km gaat hardlopen en je neemt zelf geen water mee dan ben je eigenlijk niet goed voorbereid ;).

Edit: ik weet trouwens niet hoe dat is in Griekenland maar bijvoorbeeld in Spanje is een restaurant of bar verplicht je kosteloos water te laten drinken.

[Reactie gewijzigd door david-v op 20 maart 2024 16:12]

ja juist dan zou ik net als @david-v er niet op vertrouwen dat je met pay via je horloge bij een kraampje langs de weg kan betalen. maar gewoon wat cash op zak hebben.
Pay is gewoon handig voor erbij, als je je handen vol hebt bijvoorbeeld. Ik gebruik Samsung Pay vaak op mijn horloge. Het is soms net wat gemakkelijker vooral omdat ik mijn telefoon vaak diep weggestopt heb vanwege zakkenrollers.
Pay is gewoon handig voor erbij
Zeker, voor erbij inderdaad. Ik heb die mogelijkheid niet want mijn smartwatch ondersteunt geen enkele Pay methode die in West Europa geaccepteerd wordt, maar dan nog zou ik altijd het als erbij doen naast telefoon en vaak ook met portemonnee. In sommige landen is trouwens nog steeds het gedoe met "minimaal 5 of 10 euro" pinnen/card. Ik heb dan ook altijd wat cash in mijn portemonnee,
Uh pay is een must want je hebt geen portemonnee bij je? Je hebt toch altijd id of iets nodig. Daarnaast kan het soms dat een pin ofzo moet invoeren dus vind dit niet echt op gaan. Zelf heb ik het een paar keer gebruikt maar heb niet dat ik het nou zo zou missen.
Het wordt niet helemaal duidelijk in de tekst van het artikel, maar de grootste vernieuwing (offline maps) ondersteund 'slechts' breadcrum navigation. Je gpx route wordt op de kaart getoond, maar geen turn-by-turn indicatie. Belangrijker mss nog wel; je kunt het horloge zelf geen actieve route laten berekenen. Het is in die zin dus een 'passieve' kaart.
Persoonlijk heb ik het niet zo op ronde smartwatches. Ja, ze lijken het meest op een horloge en nee, ze zijn niet zo handig. Rechthoekig of vierkant vind ik veel handiger. Er is gewoon meer af te lezen op je scherm. Je inkomende berichten lezen op een rond schermpje van 1,4" vind ik niet echt geweldig. Maar Polar en bv. ook Samsung en Garmin maken alleen maar ronde. Zelf heb ik niet zo'n dure, een Haylou RS4 Plus, maar deze heeft wel een rechthoekig 1,78" Amoled scherm, voor mij voldoende functies en bevalt mij prima.

[Reactie gewijzigd door Pineka op 20 maart 2024 21:16]

Maar Polar en bv. ook Samsung en Garmin maken alleen maar ronde.
De Venu 2 Sq is toch echt vierkant (Zie https://www.garmin.com/nl-NL/p/801643 )...
Oke. Had ik niet gezien. Ik dacht dat ze alleen vierkante kinderhorloges maken. 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee