Haagse GGD vreest vaccinweigering: ‘Mensen weten niet wat de gevolgen zijn’

Achtergrond
Heeft corona de vaccinatiebereidheid aangetast? In Den Haag slaat de GGD Haaglanden alarm, want uitbraken van infectieziektes liggen op de loer door de dalende vaccinatiegraad. In de wijk Groente- en Fruitmarkt probeert Hasan Atçi twijfelende buurtgenoten te overtuigen. ‘Wat met Engin is gebeurd, wens ik niemand toe.’
Abel Bormans / vk
dinsdag 19 maart 2024 om 20:50
Hasan Atçi loopt door de Haagse wijk Groente- en Fruitmarkt.
Hasan Atçi loopt door de Haagse wijk Groente- en Fruitmarkt. beeld Joris van Gennip

Den Haag

Dat de vaccinatiegraad in zijn wijk zo laag is, daar schrikt Hasan Atçi van. De 67-jarige gepensioneerde beheerder van een tennisclub rijdt langs het zonnige Laakkanaal op zijn scootmobiel.

Hij weet als geen ander dat het gruwelijke gevolgen kan hebben om geen prik te halen. In 1980 verloor hij zijn eerste kind, Engin, aan het mazelenvirus. Het stierf in de armen van zijn vrouw Gülüzar, in een ambulance op weg naar een ziekenhuis in Ankara.

‘Een knappe jongen, een mooie jongen’, mijmert Atçi. Engin was slechts twintig maanden oud en bracht de eerste maanden van zijn leven in Turkije door, waar hij niet werd gevaccineerd. Atçi en zijn vrouw kregen later nog vijf kinderen, die allemaal wél via het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Amsterdamse Jordaan loopt vol met mensen die Koningsnacht vieren.

Ondanks kou en regen drukke Koningsnacht in de grote steden, weer op Koningsdag wisselvallig

Ondanks de frisse temperaturen en de regen stroomden meerdere steden vrijdagavond vol voor Koningsnacht. De gemeente Utrecht riep tegen 23.00 uur op niet meer naar de stad te komen.

De koninklijke familie viert dit jaar Koningsdag in Emmen.

Liveblog Koningsdag • Koninklijke familie bezoekt Emmen • Geen papieren krant vandaag • Stuur je foto naar het ND

Rommelmarkten, familiebezoek en barbecueën in de achtertuin: Nederland viert vandaag Koningsdag. De koninklijke familie doet dat in Emmen. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws.

Rients Boiten, Johan en Froukje Poelarends-Pouwels en Cieka Galenkamp. Allen kregen zij vrijdag een koninklijke onderscheiding.

Rients, Froukje, Johan en Cieka kregen een lintje. 'De Bijbel zegt: niet oordelen, maar helpen'

Achter elk 'lintje' schuilt een verhaal. Dit zijn vier van die verhalen: gewone Nederlanders die zich inzetten voor hun medemens en daarvoor vrijdag koninklijk onderscheiden werden. 'Ik had dit nooit alleen kunnen doen.'

Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.