Ads Top

MKB nog onvoldoende aan de slag met de circulaire economie

Uit onderzoek van Arjen Wierikx van de HU en TU Eindhoven en Route Circulair blijkt dat mkb-organisaties nog onvoldoende in staat zijn om hun circulaire ambities te formuleren, laat staan écht met circulaire economie aan de slag te gaan. Grote bedrijven blijken verder te zijn dan het kleinbedrijf (tot 50 fte) met het doorvoeren van circulaire bedrijfsvoering.
 
Om de Nederlandse doelstelling van een volledig circulaire economie in 2050 te halen, heeft het bedrijfsleven nog grote stappen te zetten. Op het gebied van circulariteit lijken vooral mkb-organisaties nog tegen veel uitdagingen aan te lopen. Een recent artikel uit Trouw illustreert dat de uitdagingen rondom verduurzaming voor kleine bedrijven zelfs nog groter zijn. Hoe staat het dan met de circulaire economie onder mkb-bedrijven? Daar is eigenlijk nog weinig informatie over.

Arjen Wierikx en Route Circulair hebben de afgelopen jaren modellen en meer dan 700 indicatoren voor circulariteit met elkaar vergeleken en samen één holistische meetmethode ontwikkeld voor het meten van circulariteit in organisaties. Dit is de 'Circulaire Volwassenheidsmeting’ geworden. De Circulaire Volwassenheidsmeting ondersteunt organisaties bij het definiëren van waar ze nu staan op het gebied van circulariteit en het identificeren van de eerstvolgende logische stap richting circulair ondernemen.

Uit de data die in de afgelopen 2 jaar is opgehaald bij 175 organisaties blijkt dat mkb-organisaties nog onvoldoende in staat zijn om hun circulaire ambities te formuleren, laat staan écht met de circulaire economie aan de slag te gaan. Grote bedrijven (>250 FTE) zijn verder gevorderd in circulaire bedrijfsvoering dan het kleinbedrijf (tot 50 FTE). Bedrijven vinden het moeilijk daadwerkelijk circulair te gaan en daarin de interne organisatie mee te krijgen. Daarnaast geven meerdere midden- en kleinbedrijven aan moeite te hebben met het rapporteren van hun voortgang op het gebied van circulariteit en weten ze vaak niet goed genoeg op welke indicatoren ze moeten rapporteren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.