whatsapp image 2024 03 20 at 101626

Reijnders wil droomseizoen bekronen met plek naast Frenkie op EK

Sportmrt 20 , 10:09
De naam van zijn pasgeboren zoontje Xavién staat nog niet op de voetbalschoenen van Tijjani Reijnders als de middenvelder zich voor een training van Oranje in Zeist meldt. "Nee, dat moet nog", lacht de zeventiende Nederlander met een contract bij AC Milan. "Het is een mooi mannetje. Gelukkig is er Facetime. Zo kan ik hem toch zien."

Stapje voor stapje

De zon schijnt en de grasmat lijkt met een nagelschaar geknipt. Reijnders geniet, zoals hij dat het hele seizoen al doet. Stapje voor stapje is hij naar de top geslopen. Van FC Twente terug naar de amateurs van CSV '28. Daarna PEC Zwolle, Jong AZ en op huurbasis naar RKC. En toen zijn doorbraak bij AZ en een spectaculaire transfer vorige zomer naar AC Milan.
Het begint al te wennen als hij van zijn huis in Milaan door een prachtig landschap naar het beroemde trainingscomplex Milanello rijdt. De bergen blijven mooi, vertelt de 25-jarige Reijnders. "Maar de foto's van Van Basten, Gullit en Rijkaard aan de muur vallen al minder op. Het wordt misschien wel een beetje als bij AZ trainen, dagelijkse kost."

Tweede

Maar bij AZ speelt geen wereldkampioen als Olivier Giroud. "En juist met hem ga ik goed om", vertelt de middenvelder die acht jaar geleden nog vakkenvuller was bij een Aldi in Zwolle. "We dollen elkaar best vaak. Ik spreek nog geen Italiaans, maar ga met iedereen goed om. Ik ben wel geaccepteerd, geloof ik."
Spelend met rugnummer 14 is Reijnders vanaf de eerste speelronde van de Serie A basisspeler bij AC Milan. Hij heeft 27 van de 29 competitieduels meegedaan. "Het kampioenschap zit er denk ik niet meer in", doelt de middenvelder op een achterstand van veertien punten op het Internazionale van Stefan de Vrij, Denzel Dumfries en Davy Klaassen. "Maar we staan tweede en zitten nog in de Europa League."

Belangrijke kandidaat

Na een lang seizoen wacht een EK met het Nederlands elftal. Want Reijnders, vernoemd naar oud-voetballer Tijjani Babangida, heeft in zijn zes interlands ook Ronald Koeman overtuigd. Frenkie de Jong, mits fit, is zeker van een basisplaats op het middenveld van Oranje. Maar Reijnders is een belangrijke kandidaat voor de positie naast de speler van FC Barcelona.

Frenkie

"Dat is ook de positie waar ik me bij Oranje op richt", vertelde Reijnders die bij de nationale ploeg moet concurreren met Teun Koopmeiners, Marten de Roon, Jerdy Schouten, Quinten Timber, Joey Veerman en Mats Wieffer. "In mijn zes interlands heb ik maar een helft samen met Frenkie gespeeld en nu is hij er helaas ook niet bij door een blessure. Maar ik denk dat we weten wat we moeten doen. Daar hoeven we niet heel vaak voor samen te spelen."