Gebied rond Garnwerd moet aantrekkelijker worden voor toerisme: investering van een miljoen

De kerk in Niehove
De kerk in Niehove © RTV Noord
Gastvrij Middag-Humsterland krijgt ruim een miljoen euro voor het vergroten van de leefbaarheid en de ontwikkeling van het toerisme in het gebied. Ook wordt het geld besteed aan het vergroten van de bekendheid van het Nationaal Landschap in de gemeente Westerkwartier. De bijdrage is afkomstig van het Nationaal Programma Groningen (NPG).
Het Middag-Humsterland is één van de oudste cultuurlandschappen van West-Europa en is het enige nationaal landschap in de provincie Groningen. Het behelst een gebied van ruim 5.000 hectare, waarin onder meer de dorpen Garnwerd, Ezinge, Feerwerd, Saaksum, Oldehove en Niehove liggen.
De kaart van Middag-Humsterland
De kaart van Middag-Humsterland © Bewerking RTV Noord
Gastvrij Middag-Humsterland is een initiatief om wensen vanuit de inwoners en de dorpen in het gebied te realiseren.

Positieve gevolgen

De gemeente Westerkwartier is in zijn nopjes met de bijdrage van € 1.025.600. Wethouder Bert Nederveen: ‘We zijn geweldig blij met deze bijdrage voor Middag-Humsterland. Hier kunnen we mooie initiatieven mee steunen, zorgen voor goede faciliteiten zoals parkeervoorzieningen en de bekendheid van dit prachtige landschap vergroten. Dit betekent een flinke impuls voor recreatie, toerisme en leefbaarheid met positieve gevolgen voor economie en biodiversiteit.’
Museum Wierdenland in Ezinge
Museum Wierdenland in Ezinge © Rob R. de Jong
Met het geld wordt onder meer de entree van Ezinge en de buitenruimte van Museum Wierdenland aangepakt. In Niehove komen parkeerplaatsen voor de vele bezoekers en in het gebied worden hubs aangelegd waar elektrische auto’s kunnen worden opgeladen en van waaruit bezoekers wandelend of op de fiets het Middag-Humsterland kunnen ontdekken.
In een eerdere versie van dit bericht stond 5 hectare, dit is aangepast naar 5.000 hectare