Firefox 124 krijgt nieuwe opties om tabbladen te sorteren in Firefox View

Mozilla heeft Firefox 124 uitgebracht. In deze versie komen nieuwe opties beschikbaar voor het sorteren van tabbladen binnen Firefox View. Ook is Caret Browsing-modus uitgebreid, waardoor de modus nu ook in de pdf-viewer functioneert.

Firefox 124 geeft gebruikers volgens Mozilla meer mogelijkheden om Firefox View in te delen. Op die pagina staat onder meer een overzicht van open tabbladen en pas gesloten tabbladen. In de nieuwe versie van de browser kunnen die tabbladen gesorteerd worden op basis van recente activiteit of de volgorde van de tabbladen in de webbrowser zelf. De Caret Browsing-modus, waarmee gebruikers door webpagina's kunnen navigeren met de pijltjestoetsen van hun toetsenbord, werkt nu ook als pdf-documenten binnen de browser worden bekeken.

In Firefox 124 heeft Mozilla verder ondersteuning toegevoegd voor de Screen Wake Lock-api. Daarmee kunnen gebruikers voorkomen dat apparaten het scherm dimmen of vergrendelen als dat niet nodig is. Daarnaast is de Pull to Refresh-functie nu standaard ingesteld voor Android-gebruikers, waardoor ze pagina's kunnen verversen door ze naar beneden te trekken. Ook voegt Firefox ondersteuning toe voor de HTML-drag-and-drop-api bij gebruik van een muis, waardoor gebruikers tekst of HTML-tekst vanuit andere programma's naar de browser kunnen slepen met de muis.

Voor macOS-gebruikers gebruikt Firefox nu standaard de fullscreen-api voor alle vensters die het scherm vullen. Dit sluit volgens Mozilla beter aan bij 'de verwachte macOS-gebruikerservaring' voor schermvullende ruimten, de Menubalk en het Dock. Gebruikers kunnen deze functie uitschakelen door 'full-screen-api.macos-native-full-screen' op 'false' te zetten in ‘about:config’.

Firefox 124 bevat niet de Cookie Banner Blocker-functie, die wel in recente bètaversies van Firefox zit. Gebruikers kunnen daarmee automatisch cookiebanners weigeren. Evenmin is de Quick Action-functie aanwezig, waarmee gebruikers snel verschillende acties konden uitvoeren vanuit de adresbalk.

Door Andrei Stiru

19-03-2024 • 15:57

68 Linkedin Whatsapp

Submitter: Vanquish92

Reacties (68)

68
66
35
3
0
22
Wijzig sortering
Ook niet onbelangrijk, in deze versie worden meerdere high-risk security lekken gedicht (en nog enkele moderate risks-lekken(), waardoor kwaadwillende code op je computer konden uitvoeren.

Een overzicht van gefixte securitylekken in versie 124 kan je vinden op https://www.mozilla.org/e...y/advisories/mfsa2024-12/
Anoniem: 1839988
19 maart 2024 16:22
Ik zou liever hebben dat ze meer mankracht investeren om de performance meermin peil te brengen. Desnoods door Firefox betaald te maken.
De performance is niets mis mee, waarom zouden ze daarin investeren? Hoe lang is het geleden dat jij Firefox gebruikt hebt?

Ik gebruik al 20 jaar Firefox en lang geleden was Chrome merkbaar sneller, maar dat is al heel lang niet meer. Prima als er nog meer uitgeknepen kan worden, maar dat mag wat mij betreft niet ten koste gaan van de vrije browserkeuze.
Ik ben al sinds Netscape Communicator niet meer in een ander eco-systeem geweest. Ik gebruik Edge als een tweede browser voor als het echt niet wil werken binnen Firefox (ook omdat mijn Edge plug-in vrij is). Bij oude werkgever was ik verplicht Chrome te gebruiken en voelde echt niet sneller dan Firefox.

Ja, Firefox is inderdaad een beetje aan de trage logge kant als je 20+ tabs open hebt. Maar dat gebeurt bij mij echt eens in het jaar en vind persoonlijk mensen die 5+ tabs open hebben erg vreemd.
Ook dat is al lang verleden tijd. Ik heb teveel tabs open om te tellen, maar denk minstens 100. Ik merk er niets van, ook niet bij opstarten of wat dan ook.

Ja, het wordt tijd dat ik ze weer eens opruim...
Tip: gebruik een plugin voor tab grouping. Daarmee kan je selectief tabs verbergen door ze toe te voegen aan groep, die groep een naam geven, zoals Project XYZ, en vervolgens die tab group aanklikken. Zo kan je alleen de tabs zichtbaar hebben voor waar je op dat moment mee bezig bent. Ik gebruik dit al jaren en heb in totaal ook wel meer dan 100 tabs, maar nooit allemaal tegelijk. :)

Edit: zelf ik gebruik ik STG. (Simple Tab Groups)

[Reactie gewijzigd door keranoz op 20 maart 2024 07:41]

Exact! Veel plugins beschikbaar om het te tweaken naar eigen wensen.
Zelf gebruik ik Tree Style Tab.
Vroeger had Firefox hier een geweldige ingebouwde functionaliteit voor, waarbij je tabs visueel kon indelen in groepen. Ik begrijp nog steeds niet dat ze dat weggegooid hebben, ik maakte daar graag gebruik van.
Ze hebben wel container tabs, dit heeft een ander doel, namelijk het kunnen isoleren van een set een tabs om zo bijvoorbeeld op dezelfde website meerdere accounts tegelijkertijd open te kunnen hebben. Maar het is wel visueel met een kleurtje bovenin de balk en de plugins die dit ondersteunen gebruiken onderwater dezelfde ingebouwede functionaliteit in Firefox (die je dan aan moet zetten in Firefox instellingen).
Maar dat gebeurt bij mij echt eens in het jaar en vind persoonlijk mensen die 5+ tabs open hebben erg vreemd.
Sinds ik veel bezig ben met Tweakers heb ik behoorlijk wat tabs open staat, zeker meer dan 20. :)
Enerzijds luiheid, maar ook soms noodzakelijk. Zo staat er altijd een tab met mail open en vandaag ook een tab met een bezorgtijd, die steeds (naar later) verschuift.
Ik behoor ook beslist niet tot de klagers, want ik merk er verder niets van.
Ik gebruik naast EDGE ook Firefox als 2de browser, nu weet ik niet of het per systeem verschilt maar ik merk wel wat van verschil tussen die 2. Nu wil ik niet zeggen dat Firefox slecht draaid dat ze flink moeten investeren, maar heb tenminste bij mij het idee dat EDGE net iets sneller reageert en werkt, en nee ik heb geen add-ons geïnstalleerd 🙈
Wellicht draait Edge sowieso al op de achtergrond (want diep geïntegreerd in Windows). Daarnaast is het feitelijk bewezen dat Google hun diensten graag vertraagd voor andere browser engines. Bij YouTube en Maps in elk geval.
Maar Google heeft geen diensten in Edge, dat van Microsoft is? :?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 19 maart 2024 18:03]

Edge draait op chromium
Ja, maar Edge biedt geen Google diensten aan. Ik begrijp dus niet waar je heen wilt met jouw opmerking.
Je kunt met Edge gewoon een pagina met Google Maps of YouTube openen en gebruiken, daar wordt op gedoeld.
Hierover hebben ze uitgebreid onderzoek gedaan.
Misschien dat ik een grap mis, maar je link gaat over water voor planten. (?)
Haha, hij probeert iets uit te leggen in het filmpje, maar dat is aan dovemansoren gericht.

En dan zeg ik het netjes.

Hetzelfde wat jullie doen. Jullie proberen iets uit te leggen, maar het gaat er gewoon niet in.

Wat voor de 1 zo klaar is als een klontje, is dat voor anderen misschien niet. Zo ook het filmpje.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 20 maart 2024 11:17]

Tja, dat kan met andere browsers ook, nogmaals, ik begrijp het punt niet dat gemaakt wordt in relatie tot de performance van Firefox. De genoemde performance issues zijn niet omdat de browser zo slecht presteert, maar omdat Google eigenhandig een vertraging had ingebouwd (en het 1x door AdBlock Plus kwam, niet door Google zelf!) voor concurrerende browsers. Dat maakt het een geheel andere, irrelevante, context.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 19 maart 2024 23:06]

De genoemde performance issues zijn niet omdat de browser zo slecht presteert, maar omdat Google eigenhandig een vertraging had ingebouwd [...] voor concurrerende browsers
Dat is precies het punt van de comment van @Jazco2nd.
Precies.

Toch verbazingwekkend elke keer dat mensen niet (willen) weten dat Google heel veel investeert om altijd net even makkelijker/sneller/leuker te zijn. Dan gebruiken meer mensen hun producten, kunnen ze meer data binnenhalen, kunnen ze sprcifieker profileren en dus meer geld voor advertenties vragen.

0,2 seconde meer geduld of minder privacy? Die keus is (voor mij) makkelijk
Toch verbazingwekkend elke keer dat mensen niet (willen) weten dat Google heel veel investeert om altijd net even makkelijker/sneller/leuker te zijn.
ja die molensteen die ze rond andere browsers hun nek leggen om hun diensten op andere browsers trager te maken zijn een investering om hun eigen browser sneller te laten lijken. :r
De browser is sneller in gebruik, en even snel in een ‘schone’ start. Ik merk echter wel dat Edge sneller start sinds deze de optie heeft om altijd (op de achtergrond) in RAM te blijven (geen idee hoe het precies werkt, startup boost heet het).

Ik merk dat ik best makkelijk alles sluit om een seconde later weer te willen starten, dat is het enige waar FF een (halve) seconde laat liggen, maar je merkt het wel.
Gebruik je plugin/extensies in Firefox?
Zoja welke?
Firefox investeert al jaren in performance.

Probeer bv. eens de net uitgebrachte Speedometer 3 op zowel Firefox als een op Chromium-gebaseerde browser of Safari.

Op bezoek https://arewefastyet.com/. Daar houdt Firefox zelf een aantal benchmarks bij ten opzichte van Chrome. Bij de ene is Firefox sneller, bij de ander Chrome.

[Reactie gewijzigd door AgamemnonZ op 19 maart 2024 17:47]

Als er performance problemen zijn, ligt dat helaas vaak eerder aan de sites, die alleen optimaliseren voor Chrome en Firefox performance vaak laten voor wat het is 'want bijna niemand gebruikt het', dan dat het aan Firefox ligt.
Het zou fijn zijn als ze Private Tab weer terugbrachten. Heel vervelend dat dit een nieuw venster moet zijn.
Ik heb juist liever van niet.. je kan al prima met containers werken voor 1 of meerdere tabs. Private tab zie ik liever geheel apart in zn eigen isolement.
Inderdaad, dat mis ik ook.
En native vertical tabs. (Al doet SideBerry zijn werk verder prima).
Sinds ik SideBerry heb geïnstalleerd heb ik 0 behoefte gehad om terug te gaan naar de tabs in de top bar. Een native opzet hiervoor binnen Firefox zou een mooie toevoeging zijn, mits deze gelijkwaardig aan features is in vergelijking met SideBerry.
Voor macOS-gebruikers gebruikt Firefox nu standaard de fullscreen-api voor alle vensters die het scherm vullen. Dit sluit volgens Mozilla beter aan bij 'de verwachte macOS-gebruikerservaring' voor schermvullende ruimten, de Menubalk en het Dock.
Dit is wel heel fijn. Tot nu werd wanneer je een video fullscreen keek in Firefox op alle schermen de menubalk en dock verborgen. Ook op schermen waar die video helemaal niet speelde dus.
Drag & drop op Android werkt hier al een jaar 8)7
Ik wacht nog steeds op een Gecko IOS versie Firefox. :(
word aan gewerkt zo lijkt het er is namelijk een sectie op bugzilla voor maar die is voor nu alleen nog voor mozila employees toegankelijk las ik ergens op reddit

[Reactie gewijzigd door atthias op 19 maart 2024 21:27]

8 snelkoppeling op een verder leeg scherm.
Hebben die programeurs hun app al eens geopend op een tablet?
Prima update weer, zoals gebruikelijk. Geen problemen mee, al zie ik ook niet echt iets nieuws. Maakt ook niet uit. Firefox view gebruik ik niet. Wel sideberry voor vertikale tabs.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 19 maart 2024 16:50]

Wat mij betreft mogen ze wel eens wat aan het cpu gebruik doen op MacOS. Als ik mijn Firefox browser open laat staan voor een paar dagen (gewoon laptop dichtklappen na gebruik en weer openklappen als ik verder wil gaan), dan draait firefox na een tijd plotseling op 300% cpu gebruik. De browser sluiten en weer opnieuw starten (en alle tabs weer goed krijgen) is dan de enige oplossing.
En dit is niet iets van de laatste release want ik probeer altijd op de laatste release te zitten en de cpu issues heb ik al een paar jaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee