RECHTER

Verdachte fatale seksdate alleen schuldig aan niet bellen 112, veel lagere straf

Orlando Boldewijn, die in februari 2018 overleed
Orlando Boldewijn, die in februari 2018 overleed © Rijnmond
De teleurstelling was groot en de tranen vloeiden bij de nabestaanden van Orlando Boldewijn na het vonnis van het gerechtshof in Den Haag. Roy B., de man die ze verantwoordelijk houden voor de dood van Orlando, is veroordeeld tot tien weken gevangenisstraf. Er was 3,5 jaar cel geëist. Orlando verdronk in februari 2018 in de Blauwe Loper in Den Haag na een seksdate. Het gerechtshof veroordeelde B. alleen voor het niet bellen van de hulpdiensten toen hij Orlando in het water zag spartelen.
B. en de 17-jarige Orlando hadden op de avond van 18 februari 2018 vermoedelijk een betaalde seksdate op de ponton van Roy B. die in de Haagse wijk Ypenburg lag. Na afloop zette B. hem weer aan de kant af. Hoe Boldewijn vervolgens in het water is beland is altijd onduidelijk gebleven. Vast staat wel dat Roy B. Orlando in het ijskoude water heeft zien spartelen, hem om hulp heeft horen roepen en vervolgens niets heeft gedaan.
Het Openbaar Ministerie vertaalde die situatie juridisch naar mishandeling met de dood als gevolg. Volgens het hof is er op geen enkele wijze sprake van mishandeling en heeft B. niet op strafrechtelijke wijze gehandeld. Het hof noemt het moreel onverantwoord dat hij niet 112 gebeld heeft. "Het is onbegrijpelijk en niet invoelbaar dat hij geen hulp ingeschakeld heeft van de hulpdiensten." Orlando zou overigens volgens het gerechtshof vrijwel zeker ook overleden zijn als de hulpdiensten wel ingeschakeld waren. Door het ijskoude water waren de overlevingskansden heel klein.

Veel onnodig leed

Omroep West meldt dat B., die niet bij de uitspraak aanwezig was, werd aangerekend dat hij nooit openheid van zaken gegeven heeft over wat er gebeurd is voordat Orlando in het water terechtkwam en dat hij niet aangegeven heeft waar hij in het water lag. Daardoor duurde het meer dan een week voordat Orlando gevonden werd, wat veel onnodig leed bij de nabestaanden veroorzaakt heeft.
Van de maximale twaalf weken gevangenisstraf voor het niet inschakelen van de hulpdiensten legde het hof er uiteindelijk tien weken op. Er ging een week af, omdat B. na bedreigingen moest verhuizen en een week omdat het proces zo lang geduurd heeft. Na het vonnis richtte de rechter zich tot de nabestaanden. "Ik kan me voorstellen dat dit een bittere pil voor u is. Maar wij moeten naar de feiten kijken en hadden geen andere optie dan deze uitspraak."

'Doet onvoldoende recht'

Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, die de moeder van Orlando bijstaat, laat aan Omroep West weten dat de opgelegde straf voor zijn cliënte 'onvoldoende recht doet aan de zaak'. "Zoals het gerechtshof terecht overwoog komt de mate waarin iemand een strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt, niet in alle gevallen overeen met het morele verwijt dat iemand wordt gemaakt."
Een poging in 2019 van de SP om de wetgeving naar aanleiding van de dood van Orlando te veranderen, slaagde niet. De partij wilde het niet helpen van iemand in levensgevaar classificeren als misdrijf in plaats van een overtreding. Hierdoor zouden er in de toekomst hogere straffen mogelijk zijn geweest.
| Foto:
| Foto:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl