20.000 huishoudens in gemeente Groningen krijgen tandartskosten vergoed

Een patiënt ligt op de tandartsstoel
Een patiënt ligt op de tandartsstoel © Jos Schuurman/FPS
De gemeente Groningen gaat tandartskosten vergoeden voor mensen met een laag inkomen. Het gaat om bijvoorbeeld controles, gaatjes, verdovingen, vullingen, wortelkanaalbehandelingen, chirurgische ingrepen en kunstgebitten. Ook de mondhygiënist wordt vergoed.
De orthodontist, implantaten, kronen, bruggen en het bleken van tanden worden niet vergoed.

Voor zo'n 20.000 huishoudens

De regeling gaat april in voor inwoners met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Dat gaat in de gemeente om zo'n 20.000 huishoudens.
Het moet genoeg zijn om een factuur van de controle of behandeling naar de gemeente door te sturen. Die wordt dan vergoed.

Eerdere regeling had veel verplichtingen

De gemeente had al wel een armoede-regeling voor tandartskosten, maar die had heel wat voeten in de aarde. Zo moesten minima aanvullend verzekerd zijn voor de tandarts, moesten ze bijzondere bijstand aanvragen en moest worden aangetoond dat de behandeling medisch echt noodzakelijk was. Een WIJ-team en/ of een gemeentearts beoordeelden de aanvraag vervolgens.
Al die voorwaarden en tussenstappen gaan er nu tussenuit. 'We gaan er gewoon voor zorgen dat als mensen naar de tandarts gaan en een gaatje hebben, zij die kosten gewoon vergoed krijgen', aldus wethouder Eelco Eikenaar.

Ondanks verzekering nog tientallen euro's

Met de versoepeling hoopt de gemeente dat mensen zich niet laten tegenhouden om naar de tandarts te gaan. Uit onderzoek van verschillende ziekenhuizen van vorig jaar blijkt dat 12 procent van de Nederlanders met een laag inkomen mondzorg mijdt, tegenover 3 procent van Nederlanders gemiddeld.
Dat komt bijvoorbeeld omdat de tandarts voor volwassenen vaak alleen vergoed wordt door aanvullende verzekeringen, en dan ook nog maar deels. Zo kost een wortelkanaalbehandeling naast de verzekeringsvergoeding al snel tientallen euro's. Ook het vullen van een gaatje kost ondanks een aanvullende (tandarts)verzekeraar al snel 20 euro, becijfert de gemeente.
Met de nieuwe regeling hoeven minima dus niet langer aanvullend verzekerd te zijn, en worden de kosten volledig vergoed.

Ook de fysiotherapeut en steunzolen?

De gemeente verwacht een toename in het aantal aanvragen van de tandartsvergoedingen, maar 'hoeveel kunnen we niet van tevoren inschatten', schrijft het college. Dit jaar wordt in ieder geval 150.000 euro uitgetrokken voor de regeling. Daarnaast kan de gemeente putten uit een reserve van 200.000 euro voor dit doel.
Als de regeling succesvol blijkt, kijkt de gemeente of bijvoorbeeld ook de fysiotherapeut, steunzolen of gehoorapparaten vergoed kunnen worden voor minima.