Van stalking verdachte ex-studente tandheelkunde wil klacht indienen

Het UMCG
Het UMCG © Jos Schuurman/FPS
De 28-jarige oud-studente tandheelkunde die vastzit voor het stalken van medewerkers van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zegt dat ze onterecht vastzit. ‘Mag ik iets zeggen? Ik heb een heel ander verhaal’, zei de vrouw tegen de rechter.
Ze moest voor de politierechter verschijnen, omdat ze vorig jaar van maart tot eind juli meerdere keren in de gebouwen van het UMCG en de RUG verscheen, terwijl haar dat was verboden. Ze verspreidde binnen pamfletten waarop ze medewerkers beschuldigde van seksueel grensoverschrijdend, manipulatief en agressief gedrag.
De vrouw werd op 23 november opgepakt, omdat ze bleef doorgaan met het bedreigen van docenten en medewerkers.

Drie rechters buigen zich erover

De zitting bij de politierechter duurde maar kort. Er loopt inmiddels een strafzaak bij de meervoudige kamer (MK), een rechtszaak waarbij drie rechters zich over de materie buigen. De politierechter besliste een dag voor de zitting dat ook de overige zaken moeten worden overgeheveld naar die MK.
De oud-studente verscheen wel. Ze was vanuit haar cel overgebracht door het arrestantenvervoer Dienst Vervoer & Ondersteuning. De vrouw bekeek met grote ogen iedereen in de zaal. ‘Mijn advocaat is er niet’, zei ze.

Vrouw vindt oppakken onterecht

De vrouw dacht dat de zaak inhoudelijk zou worden behandeld. Nu alles bij de MK op één grote hoop is gegooid, moet ze wachten tot eind mei. Ook dan wordt haar zaak nog niet inhoudelijk behandeld. De vrouw is inmiddels onderzocht door een psycholoog en een psychiater.
Daar trekt ze zelf conclusies uit: 'Daaruit blijkt dat er fraude is gepleegd door het Openbaar Ministerie', zei ze. Volgens haar zijn er ook aanwijzingen dat zij onterecht is opgepakt en vastzit. Ze wilde hierover een klacht indienen.
Daar brandde de politierechter haar vingers niet aan. ‘Ik raad u aan dit te overleggen met uw advocaat.’ De rechter bood geen ruimte voor het verweer van de vrouw. Na de doorverwijzing naar de meervoudige kamer is dit ook niet meer haar taak. De verdachte kon terug naar haar cel.
Via een schriftelijke verklaring liet het UMCG eerder al weten dat medewerkers en studenten binnen de organisatie in hun gevoel van veiligheid zijn aangetast door het stalken en bedreigen van de oud-studente.

Beledigende brieven vanuit cel

De vrouw werd jaren geleden weggestuurd van de opleiding. Ze was ongeschikt voor het beroep, was de conclusie. Sindsdien uit ze haar ongenoegen hierover, zowel telefonisch als online. Dit is ook na haar aanhouding in november doorgegaan.
Tijdens de zitting van twee weken geleden bleek dat de vrouw vanuit haar cel beledigende brieven stuurde naar de universiteit en het ziekenhuis.