Jaïr Bolsonaro
NOS NieuwsAangepast

Braziliaanse oud-president Bolsonaro aangeklaagd voor sjoemelen met vaccinatiebewijs

Oud-president Bolsonaro van Brazilië wordt beschuldigd van sjoemelen met vaccinatiebewijzen voor covid-19. Hij is tegen inenting, is naar eigen zeggen ook niet gevaccineerd, maar hij heeft wel gezorgd dat hij een vals vaccinatiebewijs heeft gekregen, is gebleken uit onderzoek van de politie. Niet alleen Bolsonaro zelf, maar ook zijn dochter en verschillende anderen uit zijn omgeving zouden een vals vaccinatiebewijs hebben gekregen.

Bolsonaro wordt ervan beticht dat hij een van zijn naaste medewerkers valse gegevens heeft laten invoeren in het landelijke registratiesysteem voor coronavaccinaties. Hij zou zijn ingeënt in Sao Paulo in juni 2021, maar op dat moment was hij helemaal niet in de stad.

De oud-president, die ten tijde van de coronapandemie aan de macht was in Brazilië, heeft de ernst van covid-19 altijd openlijk in twijfel getrokken. Hij had het vaccinatiebewijs nodig om de VS binnen te komen, waar hij de laatste weken van zijn termijn doorbracht, nadat hij de verkiezingen van oktober 2022 had verloren.

Bolsonaro was een verklaard tegenstander van vaccineren en afstand houden, en beweerde dat het omstreden anti-malariamiddel hydroxychloroquine volstond om een besmetting te voorkomen. Zijn regering wees meerdere keren aanbiedingen van farmaceut Pfizer voor de levering van tientallen miljoenen doses vaccin af. Volgens critici is hij daardoor verantwoordelijk voor de dood van duizenden Brazilianen.

Nooit ingeënt

Tegenover persbureau Reuters verklaart Bolsonaro desgevraagd dat hij onschuldig is en dat hij zich inderdaad nooit heeft laten inenten tegen het coronavirus. "Het onderzoek is selectief", stelt hij. "Ik blijf er rustig onder, ik ben niemand verantwoording schuldig." De procureur-generaal moet besluiten of er een strafzaak komt tegen Bolsonaro bij het Hooggerechtshof. Hij kan tot 12 jaar cel krijgen als hij schuldig wordt bevonden aan de fraude.

Op de wereldwijde lijst van landen die het zwaarst zijn getroffen door covid-19 staat Brazilië op de vijfde plaats. In de pandemie zijn er zo'n 710.000 mensen bezweken aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

Arresteren

De kwestie met de vervalste vaccinatiebewijzen is trouwens niet de enige reden dat de Braziliaanse justitie Bolsonaro op de korrel heeft. Vorige maand werd zijn paspoort ingenomen omdat er een onderzoek loopt naar zijn pogingen om ondanks zijn verkiezingsnederlaag in 2022 aan de macht te blijven en een staatsgreep te plegen.

Die verkiezingen werden gewonnen door de huidige president Lula, maar Bolsonaro wilde zijn nederlaag niet erkennen. Afgelopen weekend bleek dat de toenmalige bevelhebbers van het leger en de luchtmacht tegenover de politie hebben verklaard dat Bolsonaro inderdaad weigerde de macht op te geven. Ze zouden hem hebben willen arresteren als hij echt niet was afgetreden.

Machtsmisbruik

Een week na de installatie van Lula braken in de hoofdstad Brasilia hevige rellen uit bij een poging van Bolsonaro's aanhang om 8 januari 2023 het parlement te bestormen.

Bolsonaro is tot 2030 uitgesloten van het presidentschap omdat hij twee keer is veroordeeld voor machtsmisbruik, maar bij een deel van de bevolking is hij nog altijd populair. Hij spreekt tegen dat er in 2022 sprake is geweest van een staatsgreep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl