Direct naar artikelinhoud
Oorlog Israël-Gaza

Palestijnse vluchtelingen slepen Nederlandse regering voor de rechter vanwege asielbeleid

Kinderen wachten met lege pannen op eten in Rafah in het zuiden van Gaza.Beeld AFP

De Palestijnse gebieden zijn evident onveilig, stellen Palestijnse vluchtelingen en hun advocaten. Ze dagen de regering voor de rechter, omdat asielaanvragen van Palestijnen nu niet worden behandeld.

De regering wordt woensdag voor de Raad van State gedaagd vanwege het besluit om asielaanvragen van mensen uit Palestijnse Gebieden tijdelijk niet te behandelen. Volgens de regering is de situatie in bijvoorbeeld Gaza ‘onzeker’ en is het daarom ‘te vroeg’ om te oordelen over asielverzoeken van mensen uit Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Drie Palestijnen, hun advocaten en Vluchtelingenwerk Nederland stellen bij de hoogste bestuursrechter dat de ­Palestijnse Gebieden evident onveilig zijn en het tijdelijke besluit niet mag worden toegepast.

Aanvragen van Palestijnse asielzoekers werden na de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza even aangehouden door de regering. Op 19 december werd het zogeheten ‘besluit- en vertrekmoratorium Palestijnse Gebieden’ van kracht. Dit houdt in dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ten minste zes maanden niet oordeelt over asielaanvragen van Palestijnse vreemdelingen.

‘Een farce’

Vreemdelingenadvocaat Igna Oomen noemt het besluit van de regering ‘een farce’. “Het was in december volslagen helder dat er van Gaza niet zo veel meer over is en dat mensen er risico lopen vanwege het willekeurige geweld en de humanitaire situatie. Het is er een totale puinhoop, maar de regering noemt de situatie ongewis en besluit de ontwikkelingen af te wachten.”

De overheid suggereerde met het besluit dat de situatie in Gaza in zes maanden tijd misschien wel zou verbeteren of veilig(er) zou worden, zegt Oomen. “Iedereen kon op zijn vingers natellen dat daarvan geen sprake zou zijn. Niet na zes maanden en niet na een jaar is het veilig in Gaza. Dus mag je de tijdelijke regeling niet toepassen, stellen wij.”

Oomen en haar collega-advocaat Flip Schüller zullen woensdag ter zitting onder meer verwijzen naar België. Dat land stelde toevallig óók op 19 december vast dat de situatie in de Palestijnse Gebieden inmiddels wel duidelijk was geworden. Die was zodanig ernstig dat iedere Palestijnse asielzoeker in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning. “Het is wel raar dat Nederland zegt niet te kunnen inschatten hoe de situatie in Gaza zich ontwikkelt, terwijl de Belgen zeggen: ‘Dat is wel duidelijk’”, zegt Oomen. Onder meer Frankrijk en Denemarken behandelen ook de asielaanvragen van Palestijnen.

Besluit staat haaks op eerder beleid IND

Oomen zegt dat de de regeling van de overheid schrijnende gevolgen heeft voor Palestijnen wier asielaanvraag nu niet wordt behandeld. Niet alleen staat hun procedure stil en zitten mensen in onzekerheid. Zonder ingewilligd besluit hebben vluchtelingen niet het recht om gezinshereniging aan te vragen. “Zo maakt Nederland van Gaza een gevangenis waaruit voor familieleden geen uitweg is om zich te herenigen met mensen hier.”

Het besluit staat volgens Oomen ook haaks op een boodschap van de IND in november. Toen maakte de dienst bekend dat het versneld ging beslissen over aanvragen voor gezinshereniging van Palestijnen met familieleden in Gaza, vanwege de ‘uitzonderlijke, zeer schrijnende en gevaarlijke omstandigheden’ in het Palestijnse gebied. Dit beleid gold alleen voor Palestijnen met een verblijfsvergunning.

Lees ook:

Uithongering aanpakken is zo makkelijk nog niet

Nederland streed er lange tijd fel voor om honger als oorlogstactiek te kunnen bestraffen. Nu Gazanen verhongeren, wordt die VN-resolutie niet ingezet.