Nieuw kleurenschema Google Maps komt er nu ook voor ontwikkelaars

Het standaard kleurenschema van het Google Maps-platform voor ontwikkelaars wordt tussen mei dit jaar en maart 2025 aangepast. Ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om eerder naar de nieuwe stijl over te schakelen.

Voor sommige versies van de app zal de nieuwe stijl vanzelf worden toegepast volgens een schema. Wanneer dat gebeurt, hangt af van het type app en het platform waarop het draait. Gebruikers kunnen, als ze specifieke map-ID’s gebruiken, al vanaf deze maand overstappen naar de nieuwe stijl. Voor apps die geen map-ID's gebruiken, zullen nieuwe versies van de api's en sdk's geleidelijk worden uitgebracht. Vanaf maart volgend jaar verdwijnt het oude kleurenschema voorgoed.

In het nieuwe thema worden wegen weergegeven in blauwgrijs in plaats van geel. Evenzo wordt de kleur van water aangepast naar een lichter blauw. De route-indicator krijgt een meer uitgesproken blauwe kleur, en parken en open ruimtes worden gemarkeerd in muntgroen.

Het nieuwe kleurenschema werd in november vorig jaar uitgerold voor gebruikers van Google Maps. Velen waren daar niet blij mee. Gebruikers klaagden dat kleine wegen en verkeer in het nieuwe kleurenschema minder zichtbaar zijn.

Google Maps nieuwe kleurenschema, september 2023. Bron: CasperNLGoogle Maps oude kleurenschema, september 2023. Bron: CasperNL

Door Andrei Stiru

19-03-2024 • 09:17

80 Linkedin Whatsapp

Submitter: tekken4111

Reacties (80)

80
80
43
4
1
28
Wijzig sortering
Voor mij als kleurenblinde is dit een grote achteruitgang. Wat is nu het verschil tussen N wegen en snelwegen? Een weg langs een rivier smelt voor mij ook samen.
Het is niet voor niets dat het oude schema in feite DE standaard is voor topografische kaarten.
Voor mij als kleurenblinde zou dit juist een grote vooruitgang zijn. Nu heb ik zelf al in geen 10 jaar Google Maps aangeraakt, maar dit ziet er strakker en duidelijker uit voor mij.
Dit is wel een dingetje. kleurenblindheid komt veel voor bij mannen (8%) en soms bij vrouwen (0.5%).

Er zijn vele verschillende vormen van kleurenblindheid en dat zal het verschil in mening tussen jou en Jeebus verklaren.

Op IOS gebruik ik een app (CVstimulator) waarmee je kunt zien hoe iets uitziet door de ogen van een protanope (onvermogen rood te zien), deuteranope (onvermogen groen te zien) of tritanope (onvermogen blauw te zien) persoon met kleurenblindheid. Handig bij het maken van zaken waarbij kleurenonderscheid van belang is.

De meest voorkomende is rood-groenkleurenblindheid (onderverdeeld in kleurenzwakte voor groen en een onvermogen of verminderd vermogen om rood te zien. Zeldzaam is bijvoorbeeld achromatopsie waarbij men alle in grijstinten ziet.
Zelfs voor mij als niet-kleurenblinde is het onderscheid in het schema heel moeilijk. cc @Jeebus
En dit is dus waarom we gewoon opties moeten hebben in plaats van dat ontwikkeling geregeerd wordt door de "tirannie van de meerderheid".
En dit is dus waarom we gewoon opties moeten hebben
Laat me raden : jij bent geen ontwikkelaar, geen product manager/owner en zeker geen tester? :)

Opties zijn leuk als er grote variatie nodig is, maar goede defaults zijn over het algemeen te verkiezen als 99% of meer er genoeg aan heeft. Ontwikkelaars/testers etc. kunnen hun tijd beter steken in features waar echt behoefte aan is.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 20 maart 2024 07:54]

inderdaad, net zoals die vervelende hellingen voor mensen in een rolstoel die hoger dan 5 centimeter willen rijden! de trap is genoeg voor minstens 90% van de bevolking
de trap is genoeg voor minstens 90% van de bevolking
Er is een reden dat toegankelijkheid wettelijk geregeld is. Voor bedrijven is het helemaal niet aantrekkelijk/economisch verantwoord om rekening te houden met mensen met een beperking. Gelukkig vinden we dat als maatschappij wel belangrijk. Ik wil dan ook helemaal niet pleiten voor een Google Maps die geen rekening houdt met mensen met een visuele beperking, in tegendeel. Ik zou het alleen fijn vinden als iedereen dezelfde interface krijgt, en deze dus ook geschikt is voor mensen die kleurenblind zijn.
Zoals @dwaastoo al schreef ‘er zijn vele verschillende vormen van kleurenblindheid’ waardoor wat voor de één goed werkt, voor de ander juist minder goed werkt en vice versa.

Overigens lijkt het me zelfs voor Google wel degelijk interessant om rekening te houden met deze verschillende groepen aangezien het om een significant deel van de bevolking gaat.
Ik ontwikkel niet noemenswaardig nee. Maar ik zit op Tweakers, en in de ICT.
Ik weet echt wel dat een "vinkje erbij" wel wat implicaties heeft die je aan de oppervlakte als leek niet ziet.

Maar dat dat het werk aan de ontwikkelkant genereert maakt het niet automatisch een slecht idee.

Verschillende kleurschema ondersteunen is echt niet zo raar.
Binnen OSMAND wordt je doodgegooid met kaartopties; nautische kaarten, topografische kaarten, wandelkaarten, offroad kaarten...
En ook op gmaps heb je een stratenkaart en satellietkaart, daar kan je echt wel even "oud" en "nieuw" tussen zetten, eventueel wat kaarten met hogere contrasten specifiek voor bepaalde visuele beperkingen.

Loopt je wel de kans dat mensen massaal je verandering terug klikken natuurlijk maar als dat op een dusdanige schaal gebeurd dat je die oude kaart er op den duurt niet uit kan halen kan je je ook afvragen of je nieuwe kleurstelling wel een verbetering is.
Loopt je wel de kans dat mensen massaal je verandering terug klikken natuurlijk maar als dat op een dusdanige schaal gebeurd dat je die oude kaart er op den duurt niet uit kan halen kan je je ook afvragen of je nieuwe kleurstelling wel een verbetering is.
Ik heb bij een bedrijf gewerkt waar de mening was: elke optie die je hebt wordt ergens op de wereld door iemand gebruikt. We hadden geen "analytics", dataverzamelbak om het te bewijzen, maar genoeg contact met onze service-punten om te weten dat het verwijderen van een optie, welke dan ook, ergens tot klachten ging leiden. Dus haalden we nooit opties weg. Ik gun niemand om in zo'n situatie te komen.

Het probleem is overigens niet alleen dat mensen bewust kiezen voor bepaalde opties. Juist het woud van opties is voor klanten niet aantrekkelijk. Waarom moet ik bij Microsoft Teams bijvoorbeeld kiezen tussen het openen van Links in mijn standaard-browser, of in een browser die ik probeer te vermijden? Ik zou zeggen dat een van deze keuzes zo logisch is, dat ik hier geen optie voor verwacht had.
Ik begrijp je wel. Als de kleuren er ‘hard’ in staan omdat er bij het maken van de applicatie geen rekening mee is gehouden dat deze optie er zou moeten komen, kan dat enorm veel werk opleveren.

Aan de andere kant vermoed ik dat een extra kleurenschema toevoegen misschien erg meevalt in dit geval, omdat Google Maps al een jaar of drie een donkere modus optie heeft.

Als ze het toen al goed hebben aangepakt, is het een kwestie van een of meerdere extra setje(s) kleuren toevoegen in de config file en een meerkeuze-knop in de voorkeuren.
Windows had volgens mij al in versie 3.1 ondersteuning voor kleurschema's, maar bijna niemand gebruikte dat. Ik denk dat het animo, afgezien van kleurenblinden, erg beperkt is.
Ik denk dat zelfs kleurenblinden en al zo aan gewend zijn dat ze zich er wel mee redden, zolang / omdat het contrast voor hen genoeg is.

Anderzijds is er ook zoiets als je gebruikers meer betrekken bij je product door ze het idee te geven dat ze er hun eigen draai aan kunnen geven. Dat kan echt in je voordeel werken, als uitgever.
Ik zou het echt heel fijn vinden als er add ons waren voor Google Maps. Zoals je dat ook bij browsers ziet.
Ik weet niet hoe vast je aan bepaalde Maps-functionaliteit zit? Als het om relatief simpele navigatie gaat met file-detectie, herrouteren etc.: probeer Magic Earth eens. Gebaseerd op Open Street Maps, mogelijkheid tot off-line kaarten (regelmatig updates) en de keuze tot meerdere kleuren kaarten (waarbij dag en nacht gescheiden is in die keuze).
Ik ga Magic Earth zeker proberen. Maar het is een app. Dus geen vervanger van Google Maps op een groot scherm aan een pc. Dan zou je OpenStreetMap kunnen gebruiken. Helaas is de zoekfunctie daarvan stukken slechter van die van Google Maps.

Edit: App weer verwijderd. Ontzettend traag. Doet een halve minuut over het uitrekenen van 1 route over een afstand van 3 kilometer. Loopt vervolgens vast tijdens inzoomen op de kaart. Wel veel mooie kaartstijlen.
Ik houd het bij Sygic voor in de auto, en Locus Map voor wandelen.

[Reactie gewijzigd door gfgw op 19 maart 2024 14:58]

Traag? Bijzonder. Ik draai het hier o.a op een oude Lenovo-tablet uit 2019 zonder problemen? Magic Earth is juist ook geschikt op oudere apparatuur.

Maar als het bij jou niet werkt zou ik ook verder kijken. Sygic is overigens betaald, ME is gratis.
Voor mij als niet kleurenblinde (mijn vrouw ziet dat anders) is het ook een achteruitgang. Veel onduidelijker.

Maar Google is al langer dingen aan het veranderen omwille van het veranderen zelf.
Voor mij als kleurenblinde weer precies het tegenovergestelde. Grappig!
Geen plaatjes bij een verhaal over kleuren :? |:(

Blijf het uitermate irritant vinden dat bedrijven zullen keuzes gewoon opleggen, en het origineel compleet verwijderen. Waarom niet een keuze toevoegen in plaats van veranderen?

Net als een paar jaar geleden toen ineens alles ronde hoeken moest hebben, material design geloof ik dat het heette.

Mensen houden niet van verandering... En dat zal altijd zo blijven, zeker als de ervaring slechter wordt, want die nieuwe kleuren zijn idd niet fijn tijdens het rijden.
Als je keuze toevoegt, moet een ontwikkelaar altijd meerdere thema's in de lucht houden.

Ik snap de filosofie wel: organisatie kiest. Iedereen gefocust op 1 thema ipv het weer complex maken. Daar zijn wij mensen heel goed in. Dingen complex maken. Keuzes en opties geven.

Echter, ik ben totaal niet blij met nieuwe kleurenschema, vind het veel minder duidelijk en ik ben niet de enige in mijn omgeving. Hoor het vaker.
Is het niet gewoon een kwestie van wennen? In het begin vond ik het ook even lastig, maar nu we een paar maanden verder zijn kan ik mij niet eens meer herinneren hoe het vroeger was. Ik ben er nog niet tegenaan gelopen dat ik iets niet kon vinden door de nieuwe kleuren.
Ik ben kleurenblind en dit nieuwe schema is voor mij een draak.
Acht de kans klein dat ik wat spontaan aan kan wennen :+
Het is inderdaad wel bijzonder dat een bedrijf zo groot als Google daar geen rekening mee houdt, zoveel moeite kost dat nou ook weer niet. Ik had eigenlijk een speciale optie voor kleurenblindheid verwacht, maar die lijkt er ook niet te zijn.
Ga er maar vanuit dat google hier wel rekening mee houdt.

Echter waar ze ook rekening mee houden is wat voor iemand die naar een kaart kijkt belangrijke informatie is. Waarschijnlijk heb je het idee dat belangrijke informatie nu niet meer goed te zien is, terwijl je, als je kaart leest daar juist helemaal niet naar op zoek bent en op een andere manier kijkt.

Hier is gigantisch veel onderzoek van te voren aan af gegaan. De enige reden waarom mensen dit afkeuren is omdat het anders (verandering) is en zelf opzoek gaan naar reden op basis van één afbeelding. Wat natuurlijk niet representatief is voor het eindresultaat.

Als je het omdraait, dus mensen eerst aan het nieuwe ontwerp laten wennen en dan het oude ontwerp tonen krijg je exact dezelfde reacties. Gevoelsmatig interpreteert iemand een wijziging vrijwel altijd negatief maar dat komt dus omdat ze niet gebruiken en kijken zoals ze normaal zouden doen. Maar juist hun best doen om het negatieve gevoel van verandering te verklaren.

Edit:
zoveel moeite kost dat nou ook weer niet.
Understatement.

[Reactie gewijzigd door Micromize op 19 maart 2024 13:03]

Ik ben niet kleurenblind, maar ik kan in het nieuwe schema dingen toch echt veel minder goed van elkaar onderscheiden. Dus het ligt niet eens aan jou. ;)
Technisch moet dat geen probleem zijn in ieder geval. Google Maps is juist zo opgezet dat deze compleet te stijlen is. Menig developer doet dat ook wel als ze maps implementeren in hun project, er een kleurschema bij maken dat past bij de rest van het project.

Dus deze wijziging is simpelweg een wijziging van de default kleuren set. Je kan zo een stijl maken die weer op het oude lijkt. Irritante is natuurlijk dat je niet zomaar het kleurenschema aanpast in de webversie of app van google maps (zo ver ik weet heb je dan altijd maar enkel de keus uit satelliet/wegen enzo, geen custom stijlen).

Een simpele style swap optie, of zelfs mogelijkheid custom style in te laden moet technisch sowieso kunnen. Is meer een UX kwestie om dat goed te doen, maar een simpel dropdowntje met "classic style" en "default style" is toch te doen?

In ieder geval is "meerdere thema's in de lucht houden" echt geen probleem, is een simpel json object met wat settings en kleuren, desnoods maak je het open en laat je de community dat soort thema's bijhouden.
Ja, het maakt mij niet uit of Google of de gemeenschap het oude thema aanbiedt, zolang het maar beschikbaar is en blijft werken.
Ik vind het ook geen verbetering. En die filosofie snap ik niet: er moet tegenwoordig overal keuze zijn tussen lichte en donkere thema's, maar het kiezen uit twee thema's op Google Maps is ineens teveel? Zeker bij een groot bedrijf als Google, dat voldoende werknemers heeft om die keuzes aan te blijven bieden?
Ongetwijfeld heeft Google, net andere bedrijven die aan bijv. de UI sleutelen, uitgebreid onderzoek gedaan naar de wensen van de gebruiker. Toch? Nee natuurlijk niet!
Zal wel een nieuwe manager zijn die zijn geurvlag wil zetten en om aan de veilige kant te blijven alleen de kleuren aanpast....
Ik vind het wel heel raar, want Google is normaal een bedrijf wat UX goed onder de knie heeft. Dus mijn eerste reactie was "ah ze hebben onderzoek gedaan en dit heeft voordelen" maar vervolgens lees ik dat het minder zichtbaar is.
UX goed onder de knie? Google? Google search misschien, maar daar kan ook weinig mis gaan, maar van Gmail tot Youtube en van Maps tot Music zou ik de UX net een magere 5 geven. Het is net bruikbaar, maar gebruiksvriendelijk is het zeker niet.

Zeker voor een diensten als Maps en Music die je tijdens voor het rijden ff snel in wil stellen is het echt schrikbarend slecht. En het is niet zo dat het op een PC wel ineens heel veel beter is.

Hetzelfde geldt voor Netflix, Amazon etc... puur dark patterns op eerste, en de klant de aller-allerlaatste plaats.
Google search, en dan met name image search, hebben zo ook al zo vaak overhoop gegooid en dat is er werkelijk nooit op vooruit gegaan want meestal hebben dat soort wijzigingen meer te maken met gesponsorde content tonen, ads, en afspraken met contentmakers oa, dat je heeel moeilijk nog direct een foto van google kan pakken, daarvoor moet je per se de pagina openen (en dan erachter komen dat die afbeelding daar niet eens te vinden is) wat allemaal te faveure is van Stock image sites; dikke klanten en advertentie afnemers van google dus.

Op toevoeging van dark mode na, was elke wijziging een duidelijke stap naar achteren.

Dat google dan ook helemaal de mist in gaat met hun mapstijl, verbaasd mij niets. Dus @K0L3N , wellicht dat je het kan toelichten? Want ik heb werkelijk geen idee waar je het over hebt.

Want google wijzigt doorgaans niet om te verbeteren, maar om er meer winst uit te kunnen halen
Ik ben een tijdje terug begonnen aan de Google ux certificering, waarvan ik hoor dat die best goed is aangeschreven. En de designers die daar hun verhaal doen lijken het echt wel te snappen.
Dat is toch compleet logisch?

- Stel dat Google een nieuwe feature implementeert, wat ze laatst nog gedaan hebben, dan moeten ze straks elke oude UI updaten om aan die feature te voldoen. Bij elke UI moeten ze onderzoeken wat de juiste implementatie is. Enorm veel werk.

- Ik herinner mij nog dat iedereen altijd zeurde dat Android en Google niet consistent waren. Het ene Android apparaat was flink anders dan de andere. Nu ontwikkelen ze design standaarden, zoals Material Design (3.x zitten we nu?). Om alles mooi gestandaardiseerd te krijgen bij Google en is ook dat niet goed.

Google kan het nooit goed doen, ja ze leggen hier enorm veel gebruikers een nieuwe UI op die mensen misschien niet bevalt. Maar vanuit Google gezien zou ik het echt niet anders doen, ookal vind ik het nieuwe kleuren palette in maps verschrikkelijk (waarom heeft bos geen andere kleur meer of nauwelijks??).

Ik ben het met je eens dat kleuren palettes aangepast zouden moeten kunnen worden en daarmee een deel van de oude UI behouden kan blijven. Maar legacy UI behouden is een nachtmerrie voor mij als developer.
en is ook dat niet goed.
Het zijn niet dezelfde mensen die klagen.
Ze staan wel in het vorige nieuwsartikel als je het nog wilt zien voor een sfeerimpressie: nieuws: Google Maps wijzigt kleurenschema voor sommige gebruikers
Maar het had zeker niet misstaan om die hier nog een keer te herhalen.
Mensen houden niet van verandering... En dat zal altijd zo blijven, zeker als de ervaring slechter wordt, want die nieuwe kleuren zijn idd niet fijn tijdens het rijden.
Ze houden niet van veranderingen omdat ze het niet gewend zijn. En iets dat gewend is is vertrouwd.
Alleen na een verandering ontstaat er ook een gewenning waardoor men het weer gewend raakt en dus er vertrouwd mee wordt. Tot er weer een nieuwe verandering plaatsvindt.
Google verschraalt de laatste tijd, zo ook dat je via google zoeken een locatie zoekt, je niet meer op het mapje kan klikken om naar de locatie in googlemaps te gaan. Waarom zou je dat in vredesnaam eruit slopen... |:(
Dacht dat ik de enige was die daar tegen aan liep.
Heb ik inderdaad ook, dacht dat ik Chrome moest updaten ofzo :)
Behoorlijk irritant inderdaad. Zal het vanwege regelgeving zijn? dat ze niet standaard naar hun eigen maps service mogen linken?
Alles lijkt aan het verslechteren binnen Google:
- geen cache meer
- onduidelijke kleuren
- reviews (van restaurants, etc.) niet meer op datum kunnen sorteren
- At a glance widget qua layout helemaal verpest
- Google afbeeldingen zwaar uitgekleed

En zo zijn er nog wel meer dingen. Waar Google eerste allemaal handige features toevoegde die zinvol waren voor de gebruiker halen ze tegenwoordig alleen maar functies weg.
Joh ik zat gisteren als een gek op alles te klikken en kwam helemaal niet op Maps uit. Toen uiteindelijk via het grid icoon rechts bovenin: maar idd, zonder de locatie die ik had gezocht.

Ook reviews openen nu in een aparte view alsof het google resultaten zijn waarin je ook niet kunt sorteren/filteren. Dan moet je los naar Maps gaan en daar opnieuw de locatie zoeken en daar op reviews klikken.

Waar zijn ze toch mee bezig...
Waarschijnlijk vanwege DMA/DSA?
Ik denk dat dat gezien kan worden al hun eigen dienst promoten. Dus dan maar geen link naar de dleigen dienst meer.

Ik kan het mis hebben hoor.
Omdat je dat moet onderhouden en ze dat niet willen, daar dat te complex is. #StandaardTweakersAntwoord
Vind persoonlijk veel meer overzichtelijk de nieuwe kleuren, dit zeker in fel zonlicht etc.
Hier in de (veel fellere) Spaanse zon vind het er juist veel slechter uitzien.

Gelukkig heb ik momenteel weer de ouderwetse kleuren terug op een of andere manier.
Ben ik persoonlijk niet met je eens. Ik vind door de nieuwe stijl het lastiger om verschil te zien tussen een weg of een spoorweg. Zeker als je wat verder uitzoomt.

Zeker aangezien ik Maps alleen gebruik om te kijken waar ik ongeveer heen moet en niet voor stap voor stap navigatie.

Wil ik van thuis naar zeg Berlijn, wil ik in een oog op slag de snelwegen duidelijk zien. Zonder na te denken. De oude gele lijnen waren super overzichtelijk.

Maar het is maar wat je uit een kaart wilt halen en hoe jij er naar kijkt.
mag toch hopen dat je ook zonder maps wel in Berlijn komt. Die blauwe borden doen het prima :)
Wrs vinden vele landmark driving/borden moeilijk.
Topo was vroegah gewoon een vak op school./

[Reactie gewijzigd door Martinus op 19 maart 2024 15:15]

geel contrasteert in mijn ogen veel meer, bij het nieuwe sheme hebben wegen en rivieren veel minder contrast.
Waarom geeft Google ons, de gebruiker niet de keuzes, die vroeger ook al in TomTom zaten? Iedereen kan dan zijn ‘beste’ weergave kiezen. Dan is die eeuwige discussie opgelost.
Probleem is dat die houding leidt tot een explosie aan combinaties die getest moeten worden, en tot grote, complexe settings pages. Die hebben weer hun eigen usability problemen...
Niet helemaal mee eens, daar zijn gewoon manieren voor om dat usability probleem op te lossen. Naar mijn mening zorgt dit design juist voor accessibility problemen. Er is momenteel nauwelijks contrast tussen bos en gewoon land.

Het zou niet al te moeilijk moeten zijn om 1 pagina te hebben waar jezelf wat kleuren kan aanpassen. Alhoewel, dit dan weer voor verschillende UX zorgt tussen gebruikers waar Google juist vanaf wilt.
Google is android en de Google environment aan het standaardiseren zodat het voor elke user makkelijk te gebruiken is op elk apparaat.
Het zou niet al te moeilijk moeten zijn om 1 pagina te hebben waar jezelf wat kleuren kan aanpassen. Alhoewel, dit dan weer voor verschillende UX zorgt tussen gebruikers waar Google juist vanaf wilt.
Google is android en de Google environment aan het standaardiseren zodat het voor elke user makkelijk te gebruiken is op elk apparaat.
Dus over een tijdje kun je ook geen Chrome-thema's meer installeren? En Chrome-extensies er ook maar uit, want teveel keuze en dingen die voor storingen kunnen zorgen?
Het nieuwe kleurenschema werd voor gebruikers van Google Maps. Velen waren daar . Gebruikers klaagden dat kleine wegen en verkeer in het nieuwe kleurenschema minder zichtbaar zijn.
Fak die gebruikers! Gewoon toch doorvoeren...
Vind het er niet overzichtelijker op geworden terwijl dat de bedoeling zou zijn. Heb liever de oude lay-out.
Ik ook. Dacht gister in de auto van "oh ik kan ook deze afslag nemen, want dat is een alternatieve route". En toen direct dacht ik: "oh nee wacht eens, dat is gewoon een andere weg die nu ook grijs wordt getoond". Ik snap echt niet waarom dit zo raar gedaan is, voorheen had je dat alternatieve afslagen (x minuten sneller/trager) in een soortgelijke kleur getoond werd.

Daarnaast zie je het verschil tussen N wegen en A wegen niet meer. Zit ff te vergelijken, het verschil is door het wegvallen van de donkere border amper meer te zien. De wegen zijn iets dunner, maar dat zie je amper. Voorheen hadden A wegen een dikke donkere border dat een groter contrast gaf tussen het lichtgeel dan grijs met grijs.

Bah.
Ik hoop zo dat ze ook de interface en kaart gaan opschonen. Vooral met navigeren gaat er teveel scherm ruimte naar randzaken.
Je doelt op al die betaalde advertenties (lees=locaties) die irritant op de kaart verschijnen? Weinig kans dat Google daar ooit minder van gaat tonen.
Ontwikkelaars doen er goed aan te bedenken of een standaard kleurenschema wel schikt is voor hun doel. Hoewel het misschien lekker makkelijk is een standaard schema van de leverancier te gebruiken blijkt de leverancier hier geen enkele onderbouwing te geven van een nut of zelfs noodzaak deze door te voeren als standaard. Terwijl het je als ontwikkelaar daar toch om te doen is.

Een wijziging in standaard schema is voor gebruikers niet zomaar waardevol. Bijvoorbeeld omdat verandering naar beperkte dominante kleuren, minder contrast enz niet zomaar helpt.
Zo kunnen gebruikers die bepaalde kleuren minder kunnen zien bijvoorbeeld problemen hebben met herkennen van belangrijke kenmerken zoals scheiding van weg of water. En in het algemeen is beperken van dominante kleuren niet zomaar bevorderlijk om herkenning voldoende te houden.

Google lijkt het kleurenschema door te voeren omdat het kan, niet omdat het voor ontwikkelaars of gebruikers nuttig lijkt. Daarmee ligt de verandering meer bij ontwikkelaars. Al betwijfel ik of die in staat zijn of de wil hebben die verantwoordelijkheid te nemen als ze van google niets hoeven te kiezen.
Waar ik niet tegen kan is groen. Als ik op een kaart groen zie, verwacht ik bomen, struikgewas. Dat soort dingen. Niet een industrieterrein.

Zelfs als je ver uitzoomt lijkt Google in een soort utopie te leven waarbij Europa groen kleurt. Bizar.

Geeft volgens mij onbewust ook een idee dat we in een groene wereld leven.
Ik snap dus echt niet waarom Google deze aanpassing heeft doorgevoerd. De kaart is voor mij nu veel minder makkelijk leesbaar dan vroeger. Wat was er dan mis met de oude kleuren volgens hun? Of is dit weer gewoon veranderen om te veranderen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee