Mogelijke huldiging FC Groningen bij rechtstreekse promotie niet op Grote Markt

De laatste huldiging op de Grote Markt was in 2014
De laatste huldiging op de Grote Markt was in 2014 © Jan Westman
Het is nog lang geen zekerheidje en misschien is het de goden verzoeken: maar mocht FC Groningen dit seizoen directe promotie naar de eredivisie bewerkstellingen, dan vindt de huldiging niet plaats op de Grote Markt in Stad vanwege de Meikermis.
Traditioneel wordt FC Groningen bij het binnenhalen van titels gehuldigd op de Grote Markt. Dat gebeurde in 1980 voor het eerst en in 2014 voor het laatst.
FC Groningen speelt de laatste wedstrijd van dit seizoen op vrijdag 10 mei in de Euroborg tegen directe concurrent Roda JC. Een dag eerder begint de Meikermis op de Grote Markt en die duurt tot en met zondag 19 mei. Een huldiging is daardoor niet mogelijk op die plek in de binnenstad.

Ontsnapping via play-offs

Als directe promotie niet wordt bereikt, heeft de FC nog een kans via de play-offs. Als Groningen de finale bereikt, volgt de beslissende wedstrijd op zondag 2 juni om 18.00 uur.
Een eventuele huldiging bij promotie zou op maandag 3 juni wel op de Grote Markt kunnen, maar dat hangt onder meer af van de evenementenaanvraag vanuit de club. De gemeente bekijkt vervolgens per vergunning onder meer of het past op de locatie, wat het programma is en hoeveel publiek erop afkomt.
Algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen is naar eigen zeggen totaal niet bezig met een eventuele huldiging. 'Dat gaan we pas doen als het echt zover komt. Voorlopig staan we derde, al is de kans op promotie groter dan zes maanden geleden.'

Laatste huldiging was in het Stadspark

De laatste huldiging van FC Groningen was in het Stadspark, daags na de bekerwinst in 2015. De beker werd op 3 mei gewonnen. Op 5 mei vond het Bevrijdingsfestival plaats in het Stadspark. Het podium bleef staan en een dag later, op woensdag 6 mei, werd de winnaar van de KNVB-beker door zo'n 30.000 uitzinnige fans in het zonnetje gezet.
Lees verder na de foto
De huldiging na de bekerwinst was in het Stadspark
De huldiging na de bekerwinst was in het Stadspark © ANP
Een jaar eerder werd FC Groningen door ongeveer tienduizend fans gehuldigd op de Grote Markt voor het behaalde Europese ticket. Dat was voorlopig de laatste keer op de Grote Markt.
Meer over een eventuele huldigingsdatum in de meest recente De Koffiecorner: