De vrouw stichtte brand in deze geïmproviseerde woning
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

9 jaar cel en tbs voor stichten fatale brand Arnhem

Een 38-jarige vrouw die begin vorig jaar brand stichtte in een illegale woning in Arnhem, moet van de rechter negen jaar de cel in. Ook krijgt ze tbs met dwangverpleging opgelegd. Bij de brand in het noorden van de stad kwamen twee mensen om het leven en raakten meerdere panden verwoest.

De brand woedde op 31 januari vorig jaar in een geïmproviseerde woning boven een schuur. De dader was op dat moment op bezoek bij de bewoner, een 46-jarige vrouw met wie ze bevriend was. Er was ook een derde vriendin bij, een vrouw van 51.

De drie kregen die bewuste nacht ruzie, waarop de 38-jarige vrouw brand stichtte, concludeert de rechtbank. Waarschijnlijk heeft ze een knuffelbeer in brand gestoken. "De verdachte wist dat haar vriendinnen in de woning waren op het moment dat ze brand stichtte. Vanwege de snelheid waarmee het vuur zich uitbreidde naar de rest van de woning, konden de slachtoffers geen kant op", aldus de rechter. Ook leidde de kwestie voor schrik en angst in de omgeving, zei de rechter volgens Omroep Gelderland.

Het vuur sloeg over naar enkele naastgelegen panden en de brandweer had uren nodig om de brand te bestrijden. Zeventig buurtbewoners moesten hun huis uit. Zeven panden in dezelfde straat werden na de brand onbewoonbaar verklaard.

Stoornissen

De veroordeelde vrouw kampt met psychische stoornissen en is verslaafd. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van tien jaar en tbs met voorwaarden geëist. Die vorm van tbs geeft meer vrijheden dan tbs met dwangverpleging, maar de rechtbank noemt dat in dit geval "geen toereikende maatregel".

Afgelopen augustus werd na onderzoek van Omroep Gelderland bekend dat de gemeente Arnhem al jarenlang meldingen over brandgevaar in het bewuste pand had gekregen. Sinds 2019 waren bij de gemeente vier uitgebreide klachten binnengekomen over brandveiligheid, maar ook over (drugs)overlast en prostitutie in het pand.

Advertentie via Ster.nl