Chinese zonnepaneelgigant Longi gaat een derde van personeel ontslaan

Longi Green Technology Energy, de grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld, is van plan om rond de dertig procent van zijn personeel te ontslaan. Het zou gaan om een kostenbesparende maatregel, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Bloomberg meldt dat Longi bijna een derde van zijn personeel wil ontslaan om kosten te besparen. Op het hoogtepunt telde het bedrijf vorig jaar naar verluidt 80.000 medewerkers; in april 2023 waren dat er ruim 60.000. Het aantal ontslagen zou daarmee tussen de 20.000 en 27.000 liggen.

De ontslagronde zou noodzakelijk zijn omdat de fabrikant door de dalende prijzen van zonnecellen en de wereldwijde overcapaciteit gedwongen wordt om zonnepanelen tegen of onder de productieprijs te verkopen. Daarnaast is de concurrentie binnen de sector hoog.

Door Sabine Schults

Redacteur

18-03-2024 • 14:21

141 Linkedin Whatsapp

Reacties (141)

141
138
45
5
0
74
Wijzig sortering
Ik heb net te vroeg zonnepanelen laten leggen 2 jaar geleden. Nog even en je krijgt ze bij een pakje boter. Alleen kun je ze amper gebruiken wanneer de zon schijnt want dan moet je tegenwoordig gaan betalen.
Wees blij dat je de afgelopen twee jaar nog wat aan hebt kunnen verdienen. Nu krijg je bijna niks meer voor het terugleveren van energie, dus is de investering vrijwel niks waard.
een (kleine) bijdrage aan het vergroenen van Nederland is ook wat waard toch ?

Principes kosten nu eenmaal geld.
Die bijdrages die we gaan betalen aan de energiemaatschappijen gaan niks vergroenen. Ik wil graag een "boete" betalen als ik dan ook zeker weet dat het geld wordt besteed om het net te verbeteren zodat we er uiteindelijk met z'n allen beter op worden. Nu betalen we gewoon een "jij bent een concurrent" - fee.
Als je wil dat het net verbeterd wordt moet je geld overmaken naar de netbeheerder, niet naar de energiemaatschappij.

Voor de zoveelste keer, die boetes zijn helemaal niet vanwege netcapaciteit. En zelfs als we een supergoed net zouden hebben, dan zou je nog steeds die boetes krijgen.

Het is als het hele jaar tomaten kopen bij de groenteboer, en dan in de zomer al je zelf gekweekte tomaten naar de groenteboer, en er dezelfde prijs voor eisen.
omdat die groenteboer jouw tomaten doorverkoopt voor dezelfde prijs als zijn eigen tomaten. Dus hij verdient er gewoon aan. Hij kan ze alleen tijdelijk niet kwijt omdat de schuur al vol ligt. Dus wie betaalt nou die grotere schuur? Want die is niet van hem.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 20 maart 2024 13:02]

Dat verkoopt hij helemaal niet door voor dezelfde prijs. De marktprijs ligt dan heel laag in de zomer.

Het was allemaal prima toen er niet zoveel zonnepanelen waren, nu begint het vervelend te worden
de verkoop prijs van energie wordt niet bepaald door de herkomst toch? Of de provider energie verkoopt van een centrale of van een windpark op zee of van teruggelverde zonnenergie maakt niets uit. Het wordt allemaal een prijs voor de klant.
De prijs ligt niet heel laag in de zomer, hij is laag op de piekmomenten van de dag in de zomer. 's avonds in de zomer heb je gewoon een hoge prijs. Dat ligt verder aan je type contract wat je hebt, maar de providers zijn zelf begonnen met dynamische contracten.
Ik zeg niet dat ik het eens met saldering (ik heb wel zelf panelen), maar waar ik mij aan erger is dat de providers nu zitten te janken omdat ze meer stroom moeten bufferen van zonnepanelen dan ze aankunnen, terwijl ze dit allang konden zien aankomen, weinig geinvesteerd hebben en nu kijkt iedereen naar de overheid om het op te lossen. Nu hebben we de minst sustainable reactie, stroom weigeren en boetes.
Het is als het hele jaar tomaten kopen bij de groenteboer, en dan in de zomer al je zelf gekweekte tomaten naar de groenteboer, en er dezelfde prijs voor eisen.
Leuke vergelijking. Je vergeet alleen nog te melden dat de groenteboer diezelfde tomaten op de veiling veel goedkoper kan kopen in de zomer. Maar dat zal wel begrepen worden.

Daarnaast is het vervelend dat je eventueel kosten moet maken om stroom terug te leveren, maar elke groene bijdrage is toch maar mooi meegenomen, ook als het geld kost. En ja, voor de mensen die denken dat ik makkelijk praten heb: ik heb sinds afgelopen mei ook zonnepanelen en natuurlijk baal ik, maar op dit moment is het zonnig en staat de vaatwasser te draaien. Op eigen energie.
Ja de groenteboer kan ze dan wel goedkoop kopen in de zomer maar kan ze dan alsnog niet aan jou verkopen. En in de winter moet het allemaal een stuk meer kosten.
Nee, natuurlijk niet. Hij kan ze ook niet eens aan mij verkopen, want ik ben al voorzien. Ook dat nog.
Ja dat zeg ik.

Anyway, zonnepanelen zijn netto gezien nog steeds mooi. Met een beetje opslag om de dag uit te middelen helemaal.
"Principes kosten nu eenmaal geld."
We betalen al zo weinig aan belastingen en heffingen in Nederland ;(
You're free to leave als het je niet bevalt... O-)

Ik denk dat het punt van zonnepanelen voor consumenten niet geld verdienen is, maar eerder kosten besparen en daar zal je eerdaags stroom opslag voor moeten hebben thuis. Dat zag je natuurlijk al veel langer aankomen...
Je moet het anders zien: "De vervuiler betaalt.".

Dus als je zelf geen stroom opwekt ben je een vervuiler en is het daarmee logisch dat je aan hogere kosten gebonden bent dan iemand die niet (of minder) vervuilt, waarbij deze 'minder-vervuiler' mag salderen en/of een vergoeding krijgt voor zijn opgewekte energie.

Dan pas je de juiste maatstaven toe, want uiteindelijk is het doel: Minder vervuilen.

(en natuurlijk, er zijn er altijd die de kosten van panelen niet kunnen of mogen dragen, voor hen zou er een compensatieregeling moeten zijn indien men zich om de juiste redenen hiervoor kan kwalificeren).
Natuurlijk ben je ook een vervuiler als je zonne-energie gebruikt, die zonnepanelen zijn niet gemaakt van gras of zo. Daarnaast leun je nog steeds op het netwerk en wanneer je je energie teruggeleverd krijgt komt dat van andere bronnen. Dat je onder de streep meer zonne-energie opwerkt dan dat je energie verbruikt betekent niet dat al je verbruikte energie groen is.

Op het moment is het zo erg op bepaalde momenten in de zomer dat je geld toe kan krijgen als je alsjeblieft wat stroom afneemt. Er is dus teveel zonne-energie op dergelijke momenten. Mensen met zonnepanelen kosten dus geld en zorgen voor vervuiling op dat punt.

Het is allemaal niet zo zwart/wit als zonnepanelen goed, al het andere slecht. Want momenteel kunnen de mensen met zonnepanelen niet zonder die rest. Zie het als: water is essentieel, maar met teveel verzuip je! We zijn op het moment aangekomen waarbij we teveel water beginnen te produceren en de mensen die het maken willen dat de mensen die daardoor aan het verzuipen zijn ze blijven betalen...

Ik ben absoluut voor zonnepanelen, ik vind het ook zwaar ruk dat men nu aan van alles en nog wat zit te knabbelen, maar dat is niet onbegrijpbaar. En dan kan je zeggen dat bedrijven inhalig zijn omdat ze het zo doen, maar consumenten zijn net zo inhalig omdat ze hetzelfde willen aan de andere kant van de munt.
Natuurlijk ben je ook een vervuiler als je zonne-energie gebruikt, die zonnepanelen zijn niet gemaakt van gras of zo.
Er was ooit een tijd dat het produceren van een zonnepaneel meer energie kostte dat deze ooit in zijn levensduur zou kunnen opwekken. Dan had je kunnen spreken van vervuiling. Inmiddels ligt die tijd achter ons, en slaat de balans dus nu 'groen'.
Daarnaast leun je nog steeds op het netwerk en wanneer je je energie teruggeleverd krijgt komt dat van andere bronnen. Dat je onder de streep meer zonne-energie opwerkt dan dat je energie verbruikt betekent niet dat al je verbruikte energie groen is.
Nee, het betekent alleen dat alle door jou opgewekte energie groen is. En dat je daarmee het aandeel grijze energie kunt terugdringen (gerekend op jaarbasis).

Op het net kunnen leunen is veel 'groener' dan dat niemand meer op het net zou leunen en allemaal met een enorm accupakket 'off-the-grid' gaan. Dat zou pas verspilling van grondstoffen (en dus vervuiling) zijn. We MOETEN juist dat net gebruiken, want dat brengt vraag en aanbod bij elkaar. Techniek moet er voor gaan zorgen dat dit mogelijk blijft.
Op het moment is het zo erg op bepaalde momenten in de zomer dat je geld toe kan krijgen als je alsjeblieft wat stroom afneemt. Er is dus teveel zonne-energie op dergelijke momenten. Mensen met zonnepanelen kosten dus geld en zorgen voor vervuiling op dat punt.
Fout: Er is teveel opgewekte *energie* op dat moment. Niet per definitie zonne-energie. Het is aan de techniek op dergelijke momenten de grijze opwekking van grijze/fossiele energie af te schalen ten gunste van de opwekking van groene energie.

Het is echter de (commerciële en/of politieke) onwil op dit punt die voor de tarifering zorgt (geld toekrijgen om af te nemen, dan wel geld betalen om te mogen leveren.). En dat is niet zonder reden. Naarmate het aandeel panelen stijgt (niet in bezit van de energiemaatschappijen) ontstaat er een 'concurrent'.

Deze concurrent zorgt ervoor dat het omgekeerde van de energiemaatschappijen gebeurt: Namelijk zij kopen stroom in, leveren deze aan jou en sturen daarvoor een rekening. (simpel gezegd: de marge tussen inkoop en verkoop is hun winst). Nu begin jij opeens stroom aan hen te leveren en moeten zij hun 'inkoop' daarop aanpassen. Hierdoor gaan ze steeds meer marge mislopen. Als klap op de vuurpijl stijgt ook nog eens de administratieve last, en dus meer kosten.

Als ik energieleverancier was, zou ik helemaal geen particuliere opwekking dulden. Daar ben ik ondernemer genoeg voor. Ik wil die winst. Mijn aandeelhouders willen die winst. En als we dan toch duurzaam gaan opwekken: Dan graag in eigen beheer, zodat ik hierdoor minder hoef in te kopen, mijn marge groeit, en ik mijn klanten gewoon hun rekeningen kan blijven sturen.

En zo geschiedde, want rij maar eens over de A15 van Bemmel naar knooppunt Deil en tel het aantal mega-zonneparken die je zowel links als rechts van de snelweg tegenkomt. Als je wat tijd over hebt, moet je eens het totaal aantal hectares gaan bepalen van deze velden. Wetende dat hier partijen als Vattenfall achter zitten is het kristalhelder dat deze zonnevelden de concurrenten zijn van jouw particuliere panelen. Die panelen die ze nu aan het 'weg-pesten' zijn.
Hoe ga jij zomerstroom opslaan voor de winter?
Extreem grote accu's... Maar je slaat dus geen zomer stroom op voor de winter, dat kan/doet de leverancier ook niet. Dus als zij het niet kunnen, waarom zouden ze dan stroom moeten accepteren die ze niet kunnen opslaan, niet kunnen verkopen en jou gratis stroom moeten geven in de winter? En al helemaal niet je er geld voor geven.

Het was, als je nadacht over de constructie, nooit een lange termijn oplossing. Dit was om een kritische massa schapen over de dam te krijgen. Early adoptors hadden hier baat bij en net zoals bij zoveel dingen, mensen met geld hebben hier de meeste baat mee gehad. Dat klinkt wellicht oneerlijk, maar dit is gewoon de natuur, waarbij het dier met de meeste resources, juist meer resources kan verzamelen. Ik ben niet de enige die laat is ingestapt, maar dat betekend nog niet dat ik geen zonnepanelen neerleg op een nieuwe woning of dat ik niet af wil van gas. Dit zijn gewoon consequenties van massa veranderingen.
Niet maar tussen 16:00 en 21:00 schijnt de zon niet heel hard en verbruiken we blijkbaar een hoop stroom met zijn allen zie ook: nieuws: Gemeente Utrecht overweegt het tijdelijk uitschakelen van laadpalen

Mijn verbruik is 280 kWh per maand mijn opbrengst 330 kWh en toch kom ik nauwelijks boven de 33% eigen gebruikte opbrengst ondanks vaatwasser, wasmachine en droger op de piektijden. Dus een accu die 3-fase piek tenmiste 7.4 kWh kan leveren en een capaciteit van zeg ~ 15 kWh heeft zou een enorm verschil kunnen maken naast de 3 winter maanden. Mijn gesimuleerde accu die maximaal 0.5c laden deed zou het zo naar 61% eigen gebruik helpen.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 19 maart 2024 19:18]

Maar juist in de winter heb je niks aan die batterij.
Tsja 3 van de 12 maanden heeft het minder effect maar niet niks je kan evengoed van het net tappen op goedkope momenten en dan op duurdere momenten verbruiken. Die 9 andere maanden is al snel de moeite waard ipv. 360 euro extra te moeten betalen bij bijvoorbeeld Budget Energie.
Begrijp me niet verkeerd, ik heb zelf ook een batterij 22Kwh, echter wel DIY, want anders is de ROI echt rampzalig. In de winter lost ik het op door een oversized zonnepark en in de periodes met overschot gaat dit naar het zwembad of koppel ik af.

Mijn punt is dat bij standaard batterijen en zonnepanelen je hier nooit winst zal uit maken, je zou het dan alleen uit ideologie moeten doen.
Het doet me ergens denken aan Herman Finkers.

Romantiek is mooi, maar het moet wel betaalbaar blijven
niet. Ik denk dat als we de dag stroom opslaan voor de piekmomenten 's avonds, we al een heel eind zijn. En in de winter hebben we andere oplossingen nodig, maar in de winter is er ook geen vol net.
Dat ia natuurlijk ook een non argument.

Volgens mij leven we nog steeds in een democratie. Als de meerderheid het er niet mee eens is.
Waarom doet de overheid daar dan niet voldoende voor?

Volgens CBS leverden we in 2023 22% van de energie aan eind gebruikers via hernieuwbare bronnen.
Dat is nog steeds 78% vervuilende bronnen.

het percentage kan nog stijgen, maar dan moet de overheid ingrijpen.. En zelf inversteren in het net ipv dat door commerciële partijen te laten doen die een monopoly hebben in het gebied waar ze leveren.
Dat ia natuurlijk ook een non argument.
Why? Ik betaal gewoon belasting zonder er over te zeiken... En ook niet een insignificante hoeveelheid als Freelancer (wat jij ook bent). Ja we betalen redelijk wat belasting, maar we krijgen er redelijk wat voor terug. Er over zeiken heeft even veel nut als zeiken over het weer, daar ga je immers ook niets aan veranderen. Wil je het anders zien, dan zal je uit Nederland moeten vertrekken. Dat is zeer zeker niet een non-argument.
Volgens mij leven we nog steeds in een democratie. Als de meerderheid het er niet mee eens is.
Waarom doet de overheid daar dan niet voldoende voor?
Zelfs al zou de meerderheid er voor zijn, wat ik trouwens niet verwacht. Dan nog kan de overheid varkens niet laten vliegen (zonder assistentie). Omdat je iets graag wil, betekend niet dat het überhaupt kan.

De huidige situatie waar we in zitten komt door keuzes van kiezers in de afgelopen paar decennia en de huidige situatie laat niet zien dat daar veel verbetering in komt. Alleen maar populistische keuzes op beloftes die men toch niet na kan komen ipv. harde niet populaire beslissingen. Huizen te kort, stroom net issues, water issues, dat gaat de nieuwe regering ook niet oplossen omdat ze die verantwoording niet willen nemen en het niet overeenkomt met diens financiële sponsors...
Komt door keuzes van kiezers?
Niet de politieke leiders die zich laten beinvloeden door derde partijen en die een korte termijn visie hebben, met zicht op hun volgende carriere stap?
Komt door keuzes van kiezers?
Niet de politieke leiders die zich laten beinvloeden door derde partijen en die een korte termijn visie hebben, met zicht op hun volgende carriere stap?
Fool me once, shame on you! Fool me twice, shame on me!

Als ik alleen al kijk naar politici in de afgelopen 15 jaar die keer op keer zijn gekozen, terwijl ze hebben laten zien dat ze niet zijn te vertrouwen en bepaalde problemen hebben veroorzaakt. Wie anders dan de kiezers kan ik de schuld geven dat een partij 13 jaar aan de macht blijft als ze het gemaakte probleem niet fixen? En wie anders dan de kiezers kan ik de schuld geven dat een politicus die tot aan de verkiezingsresultaten aan gaf dat er aan de AOW leeftijd van 65 niet te toornen was, maar 30 seconden na de resultaten was dit direct bespreekbaar. 13 jaar later is deze persoon de leider van de grootste partij van Nederland...

Fool me once, shame on you! Fool me twice, shame on me!

Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, maar hoe veel mensen laten zich toch verleiden door iemand die precies roept wat ze willen horen, ongeacht of deze doen wat ze riepen... Mensen zijn dom, egoïstisch en makkelijk te misleiden. En dat is hun probleem.
Na 20 jaar stemmen is mijn ervaring dat je stem lang niet zoveel invloed heeft. Je maakt het jezelf wel heel erg makkelijk om "de kiezer" de schuld te geven. Er bestaat namelijk helemaal niet zoiets als "de kiezer". Dus je geeft slechts een idee te schuld.

Een partij heeft een verantwoordelijkheid, haar vertegenwoordigers in de 1e en 2e kamer al helemaal. Wat jij ziet is dat ze hun verantwoordelijkheid totaal niet nemen.

Een slechte vergelijking, maar als ik mijn werk niet goed doe, word ik daarop afgerekend. Niet de hiring manager.

Daarnaast heeft een kiezer bar weinig te kiezen. Elke partij gaat puur voor oplossingen die goed resoneren bij de achterban of die goed zijn voor hunzelf. Niet voor de beste oplossing in het algemeen. Daar staat simpelweg geen enkele politieke partij voor. In die zin heb je weinig te kiezen.

Veel gehoorde klacht als je een stemwijzer doet (die alleen kijkt naar wat partijen hebben gedaan/hoe ze hebben gestemd ipv naar het partijprogramma, wat gewoon marketingpraat is) is dat je zelden op 50% of meer uitkomt. Ofwel: jouw mening strookt met geen enkele partij. Al zijn er 20.
Toch stem je op eentje waar je het vaak minimaal 50% mee oneens bent.

Een betere optie is er helaas niet. Tenzij we misschien op een heel ander systeem overstappen..
Na 20 jaar stemmen is mijn ervaring dat je stem lang niet zoveel invloed heeft. Je maakt het jezelf wel heel erg makkelijk om "de kiezer" de schuld te geven. Er bestaat namelijk helemaal niet zoiets als "de kiezer". Dus je geeft slechts een idee te schuld.
Ja, we hebben inderdaad niet veel invloed, omdat we met ruim 13 miljoen andere Nederlanders moeten stemmen? Je bent slechts 1 stem in miljoenen Nederlanders. Dan hebben we een relatief grote groep die niet kwam opdagen (2,5 miljoen), een PVV krijgt 37 zetels omdat een significant deel van de bevolking op deze partijleden heeft gestemd, 3+ miljoen Nederlanders... Een FVD zijn zo een 233.000 Nederlanders schuldig aan.

Back in 2010 waren er zo een 566,000 Nederlanders die zich lieten omkopen door de VVD door beloftes over hypotheekaftrek behoud, totaal zo een 1,9 miljoen Nederlanders die hebben gezorgd voor dat de VVD aan de macht kwam en we nu met een enorm huizen tekort zitten. En er zijn nog steeds 1,6 miljoen Nederlanders die blind vertrouwen hebben in de VVD na de afgelopen 13 jaar...

Dus ja, ik geef zeker die kiezers de schuld. Wellicht dat ze individueel niets bereiken, maar als massa enorme schade aanrichten.

Elke partij gaan niet (meer) voor oplossingen die goed resoneren met de achterban, ze gaan voor populistische korte termijn 'oplossingen' omdat kiezers niet trouw zijn er moeilijke beslissingen enorm afstraffen. Niemand zit te wachten op een rotte tand trekken, maar het negeren omdat er populairdere onderwerpen zijn schiet niet op en op een gegeven moment zit je met een hele rotte bek.

Vanuit de politiek geeft Wouter Bos (PvdA) de schuld. Die succesvol in 2002 het populisme in de Nederlandse politiek introduceerde bij mainstream partijen. En dat het nog steeds wordt bedreven door verschillende politieke partijen is omdat het 'werkt', als in mensen stemmen op je en je komt aan de 'macht'. Wellicht niet direct als single party partij die regeert, maar met een groot genoege vinger in de pap op regeren in een coalitie.

Ik heb nooit gestemd op een partij waarmee ik het persoonlijk ideologisch eens ben, zelfs niet voor 50%. Dat merk dat de meeste mensen niet fatsoenlijk kunnen omgaan met persoonlijke verantwoording, de resultaten van verkiezingen zijn daar een goed voorbeeld van. En zal dus moeten kiezen voor een partij die dat wel doet voor de bevolking. Dus niet constant afstraffen omdat ik persoonlijk het niet leuk vind wat ze doen. Ik noem dat een handje-vasthouden-partij, dat is absoluut niet mijn persoonlijke ideologie, maar oa. Nederlanders kunnen kennelijk niet zonder functioneren.

Als het je daadwerkelijk interesseert, dan kijk je wat voor voorstellen er uit een partij komen, hoe men stemt, etc. En zeker niet gaan kijken naar wat men belooft. En als ik kijk wat iemand als een Wilders of een Baudet 'belooft' en hoeveel Nederlanders daar alsnog op stemmen... |:(
Hmm waar ga ik beginnen...
Why? Ik betaal gewoon belasting zonder er over te zeiken... En ook niet een insignificante hoeveelheid als Freelancer (wat jij ook bent). Ja we betalen redelijk wat belasting, maar we krijgen er redelijk wat voor terug. Er over zeiken heeft even veel nut als zeiken over het weer, daar ga je immers ook niets aan veranderen. Wil je het anders zien, dan zal je uit Nederland moeten vertrekken. Dat is zeer zeker niet een non-argument.
...
Zelfs al zou de meerderheid er voor zijn, wat ik trouwens niet verwacht. Dan nog kan de overheid varkens niet laten vliegen (zonder assistentie). Omdat je iets graag wil, betekend niet dat het überhaupt kan.
Zeer zeker wel. Leuk opgehangen verhaaltje over het weer maar dingen in het land veranderen door erover te zeiken helpt zeker wel. Mensen bewust maken van iets dat schuurt of regelrecht roepen dat het je niet bevalt mag zeker en zou ook normaal moeten zijn. Denk jij in een land van 18 miljoen mensen dat iedereen maar hetzelfde moet denken als jij? Mooi verhaal maar ik ga er niet in mee.
De huidige situatie waar we in zitten komt door keuzes van kiezers in de afgelopen paar decennia en de huidige situatie laat niet zien dat daar veel verbetering in komt. Alleen maar populistische keuzes op beloftes die men toch niet na kan komen ipv. harde niet populaire beslissingen. Huizen te kort, stroom net issues, water issues, dat gaat de nieuwe regering ook niet oplossen omdat ze die verantwoording niet willen nemen en het niet overeenkomt met diens financiële sponsors...
Hier ben ik het met je eens maar daarom laten wij nog steeds onze stem horen, Doe wij dat niet, dan krijg je alleen maar de wappies aan de macht want die weten maar 1 ding goed te doen; alsmaar roepen.
You're free to leave als het je niet bevalt... O-)
Last but not least. Kunnen wij aub alsjeblieft ophouden met zo'n domme opmerking... Wat een dooddoener voor discussie en haalt alle nuance weg. Ik kom het in zoveel threads tegen dat wanneer iemand een andere mening heeft het gesprek ineens veranderd in ik/wij tegen jou/jullie. Super Amerikaans en het mag daar blijven wat mij betreft. Alsof je ineens geen kritiek of mening mag hebben over het land waar ik met notabene belasting betaal maar vreemd genoeg wel mijn mond moet houden |:( . Vreemde filosofie heb jij.
En zelf inversteren in het net ipv dat door commerciële partijen te laten doen die een monopoly hebben in het gebied waar ze leveren.
Kan je me uitleggen waar in Nederland is dat precies het geval is? Het hoogspanningsnet is eigendom van TenneT, 100% eigendom van het Ministerie van Financiën. De lokale netten zijn bij mijn weten ook van overheidsinstanties, dus publiek eigendom. Zo is Steden (eigendom: 44 gemeenten), Enexis (eigendom: gemeentes en provincies), en Liander is in handen van Nederlandse provincies. Dat zijn de drie groten.

Ik ben niet bekend met een ander net?
You're free to leave als het je niet bevalt
Kan het van harte aanbevelen, maar dat is niet een heel stevig argument.
Zie jij enige realistische situatie waarbij we significant minder belasting gaan betalen in Nederland? Als we zelfs na 13 jaar VVD dat niet hebben gezien, wie zou dat wel doen? En zouden we dat echt willen in Nederland? Iedereen wil wel de voordelen, maar er niet voor betalen, lijkt me niet zo realistisch... Dus wil je dat anders zien, zal je buiten Nederland moeten kijken. Dat lijkt me een heel stevig argument.
Er zijn best wel partijen die wat zien in minder loonbelasting en meer vermogensbelasting, dan zou de gemiddelde nederlander wel minder belasting kunnen gaan betalen. Maar dan moet de VVD wel aan de kant, want die wil natuurlijk hun achterban beschermen.
Maar je vergeet dat de persoon die er over zit te klagen een ZZPer is en die waarschijnlijk eerder vermogensbelasting gaat betalen dan jan modaal...

Daarnaast is meer vermogensbelasting betalen en minder loonbelasting heel leuk, maar met mensen met veel geld kan men daar veel makkelijker omheen in Nederland of daar buiten. En dan schiet je er alsnog niets mee op want het geld moet toch ergens vandaan komen en als de mensen met vermogen ergens anders naartoe gaan of er onderuit komen met creatieve constructies schiet het nog niets op.
Die is er.
Libertaire Partij (LP)
https://stemlp.nl/
Waar welgeteld, 4152 Nederlanders op hebben gestemd met de laatste verkiezingen, van 10.432.726 Nederlanders die hebben gestemd... DAT bedoel ik dus met niet realistisch. En voordat iemand roept: "Maar die kan nog groeien!". Na 30 jaar betwijfel ik dat ten zeerste. O-)
Er is een grote groep werkende mensen die allemaal emigreren, want je kan overal aan het werk. De verdeling is gewoon scheef hier.
Bron? Of is dit een losse flodder?
Ja maar dat is voor alle principes van het groepje moreel verheven mensen in Nederland: die willen dat niet (geheel) zelf betalen maar dat anderen laten doen.
Maar al die kansenparels elders uit de wereld zullen toch ook voorzien moeten worden van gratis huisvesting, zorg en geld om van te leven. Dat is net als stroom niet gratis in dit land.

De bedoeling is ook nooit geweest dat mensen er geld aan overhielden. Dat zie je nu overal terugkomen. De rekening voor zowel staat als bedrijf zal ten alle tijden bij de belastingbetaler terecht komen. Die heffingen en belastingen gaan de komende jaren alleen nog maar verder omhoog.

Veel geld betalen is de oplossing voor het klimaat. We besparen immers al notabene 0,00000000026 met ruim 30 miljard tot slechts 2030. Het gaat alleen nog maar duurder worden,
Steeds minder dus :-)
Ik betaal al genoeg voor andermans principes in dit land ;).
Terug leveren is nooit een verdienmodel geweest. Als je het daarvoor heb gedaan heb je een slechte investering gedaan. Ik heb het altijd gedaan om mijn eigen rekening lager te krijgen niet om het terug te verdienen.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 18 maart 2024 14:50]

Huh?

Dus jij investeert eerst duizenden euro's met als doel alleen om je maandelijkse lasten te laten dalen? Had je dan die duizenden euro's toch net zo goed op je bank kunnen laten staan of beter nog in een deposito kunnen storten zodat je nog een aardig rendement zou halen.

Vervolgens na verstrijken van de looptijd opnemen en zo af te schrijven tegen je maandelijkse lasten zodat je per saldo over de gehele periode goedkoper uit was. Is economisch gezien veel rendabeler dan.

Ik snap werkelijk waar jouw redenering niet..
Mijn zonnepanelen heb ik gekocht om de rekening naar beneden te brengen. Was 8,5k in januari 2019. De afgelopen jaren heb ik alleen gas betaald (nog een terugdraaiende teller). Wij verbruiken ongeveer 5000-5500kwh op een jaar en dat brengen die panelen ook +- op. Die panelen zijn dus al lang terugbetaald. Dus nu is het "gratis" stroom. Dat bracht meer op dan op de bank te laten staan. Enja crypto had meer opgebracht. Maar die panelen zijn een "sure" thing. Maar dit is ook alleen maar omdat ik een terugdraaiende teller heb. Maar nu zonnepanelen zetten is een pak minder voordelig. En de terugverdientijd is vele malen langer. Maar dat is ook afhankelijk van de situatie. Ik werk zogoed als 100% van thuis, dus hier is altijd wel stroomverbruik. Dit jaar gaan we uiteraard niet toekomen met alleen de zonnepanelen. Maar wij hebben hier ook een airco. Die airco kost ons praktisch niks. Op warme dagen zetten we die in de ochtend op, zo blijft het huis "koel". Alleen in mijn bureau draait deze nog in de avond. En wij zetten dit niet op standje "vriezer", maar beneden 25graden en boven 24 graden. Zo blijft alles lekker leefbaar en is het rechstreeks verbruiken van de opgebrachte zonnepanelen. Alleen ga ik nu nog eens kijken voor een "kleine" batterij (3-4kwh) zodat we in de avond het sluipverbruik/tv etc ook van de zonnepanelen kunnen halen op zonnige dagen. Zeker als die digitale meter hier verplicht word (in België). Maar toch bespaar je op stroomkosten, maar elke situatie is anders
En toch zijn de meeste zonnepanelen op die manier verkocht.
Na dergelijke uitleg een paar keer gehoord te hebben, beslist om geen zonnepanelen te plaatsen en ik heb het mij nog niet beklaagd.
Nou, met de woekerprijzen van energie tijdens begin totale oorlog RU-UA was ik maar wat blij dat ik zonnepanelen had. Met volledige saldering. Echter, als je ze destijds wilde aanleggen dan was er een gigantische wachtlijst. En die was er ook al vanwege COVID-19.
Ja als je zonnepanelen had in 2021 en je toevallig de pech had dat je contract eind 2021 afliep of dat je energie leverancier failliet ging dan verdiende je de zonnepanelen echt oneerlijk snel terug.

Wij hadden toen nog geen zonnepanelen. En toen in 2022 ons vaste contract afliep was het echt heel duur.

P.s. voor de mensen die het niet (meer) weten. De hoge energie prijzen begonnen midden vanaf 2021 omdat Gazprom/Rusland/Poetin toen minder gas naar de EU ging leveren met diverse rare verhalen en de Gazprom opslagen waren eind 2021 ook veel minder vol dan normaal en ook veel minder vol dan gasopslagen van hun concurrenten.
Snap jouw redenering totaal niet maar voor jou een uitleg. Het bespaart ons 100 euro per maand. Per jaar dus 1200 euro die we niet uitgeven. Na vijf jaar heb ik dus een besparing van 6000 euro. Daarna begint het lekker te cashen met 100 euro per maand. Wij hebben ze al langer, dus hebben we er aanzienlijk meer mee bespaard.
Op de bank? Hoeveel rente krijg jij dan? Ik heb die panelen in 10 jaar terug verdient (ze liggen hier al wat langer). Dat zou bij een bank (ook met een deposito) veel langer geduurd hebben.
probleem alleen is dat het steeds lastiger wordt die rekening echt lager te krijgen omdat het grootste deel van de rekening: belasting en extra heffing want zonnepaneelbezitter en transportkosten en vastrecht kosten etc etc.

Problematisch wordt het als V2H in combinatie met thuiswerken een vlucht gaat nemen (moet nu toch al 2/5 thuiswerken), dan ís er ineens geen stroomoverschot meer omdat alles overdag de auto in gaat en die paar kWh voor de avond gewoon uit de auto komt. Gaan ze (de zielige leveranciers) weer mauwen, let maar op
De meeste auto-accu's vinden dat niet zo leuk.
Wat vinden die daar juist niet leuk aan?

Het traag opladen op zonnestroom?
Het traag ontladen terwijl ze 100-500 W constant leveren, met pieken naar 1-2-3-4 kW?
Of zijn het de laadcycli die ze niet leuk vinden? Zoals de laadcycli als je ze gebruikt om de auto voort te bewegen?
Het aantal extra cycli inderdaad, en mogelijk kom je in situaties van korte laad cycli die niet afgemaakt worden. Ontladen tot het minimum (5-10%) is geloof ik niet zo'n probleem.
Het gebruiksaspect is nog een andere, 's nachts ontladen is natuurlijk niet wat je wil!
Ik zou verwachten dat je dan je de levensduur van de autobatterij gewoon mee in rekening brengt als je die gebruikt als thuisbatterij...
Ik zou ook de batterij maar een deel (pakweg de helft, of max 20kWh) laten ontladen, zodat je altijd genoeg hebt voor er effectief mee te rijden indien nodig.

Idealiter heb je dan een dynamisch energiecontract met uurprijzen zodat je 's nachts indien voordelig dan van het net aftapt.
Als je een 70kWh accu hebt en daar 's nachts minder dan 10kWh van afsnoept zal er inderdaad weinig aan de hand zijn - al ik weet natuurlijk niet hoe de feestjes bij jullie uit de hand lopen ;)
Bij de huidige generaties auto's is het vervangen van de accu nogal lastig, de hele auto moet uit elkaar in sommige gevallen, maar als daarmee beter rekening wordt gehouden dan zou dit risico weleens veel minder ernstige gevolgen kunnen hebben in de toekomst... mits die accu wel een beetje betaalbaar is.
Bij de meeste auto’s met v2h kan je dus limieten instellen. Als ik mijn verbruik over februari bekijk dan is dat max 7kWh (bij -1), inclusief warmtepomp om de boel op 18 graden te houden, de vaatwasser en eten koken op de inductieplaat

Met even naar de super op en neer ‘verstook’ je meer

[Reactie gewijzigd door divvid op 18 maart 2024 20:34]

max 7kWh om welke oppervlakte te verwarmen?
woon jij in een iglo ?:)
Thuiswerken heeft zijn vlucht al genomen. Er is geen reden waarom dat nog eens een vlucht gaat nemen. Thuiswerkers zijn ook niet de grote stroomverbruikers. Dat zijn de mensen die achter de machines staan. Ook overschat je wat auto's kunnen leveren opnemen. Die worden s'nachts ook al goedkoop opgeladen (met windenergie en kernenergie bijv.), rijden vervolgens s'morgens slechts gem 15 km naar het werk. Dan kan je weliswaar wat reserveren door bijv. een max te stellen aan hoeveel je gaat opladen. Maar in hoeverre zijn mensen bereid een deel van hun bereik daarvoor op te geven? Niet zoveel denk ik.

[Reactie gewijzigd door ADR3 op 18 maart 2024 17:42]

Dat is dus niet wat ik bedoel. Ja men werkt al thuis, maar niet iedereen heeft een v2h capable wagen voor de deur, straks veel meer

En dan nog, het gaat over salderen.. Als je met je v2h en een beperkte range inleveren je teruglever ‘boete’ kan voorkomen dan is het helemaal goed.
Als ik naar mijn eigen woon werk afstand kijk dan hebben we het al over 68km, niets om druk over te maken lijkt mij. Bovendien is het een keuze, je kan nog steeds uit het net trekken of er in stoppen

[Reactie gewijzigd door divvid op 18 maart 2024 20:54]

precies dat en om 'groener'te zijn was ons moto hier. Nu op dynamisch contract dus salderen is daar bijna geen sprake van. Maar mijn apparatuur draait met zonlicht niet op een kolencentrale.
Dat lijkt me alleen interessant als je thuis werkt. Onze apparatuur doet, op de koelkast na, vrijwel niks overdag
mijn ubiquiti netwerk, qnap etc draaien 24/7 dus ja die willen best gratis stroom :+ en ik werk inderdaad 3 dagen thuis en dan draait de 3d printer ook.
We hebben het gewoon in 5-6 jaar terug verdient. Geen subsidieregeling gewoon goedkoop inkopen. En dat was met de lage energie prijzen.
Het heeft nu denk ik wel 26MWh opgebracht.

Natuurlijk ging het om het gebruik wij hadden ook een zeer hoog verbruik wat je altijd zal hebben met elektrisch koken. Maar tegelijk zijn de kosten er al lang uit. Als we ook nog een elektrische auto zouden hebben dan moeten er nog 30 panelen op het kleine dak. (En een extra accu.)
Maar dan toch omdat je er ook weer geld me terug kreeg omdat het verbruik lager word en dus met een investering de maandlasten lager worden is het wel degelijk een verdienmodel.

In 2023 hebben we 3302kWh terug geleverd en 4181 kWh gebruikt. Dus dat was de imbalance van het net want ik lees hier de Domoticz uit.
Zelf maximaal verbruiken heeft ook best zo zijn waarde lijkt me. Opgewekte stroom is opgewekte stroom. Overschot terugleveren is, uitzonderingen daargelaten, nooit écht interresant geweest imho.
Exact, vroeger al helemaal niet doen de kale prijs 5-6ct was, heel eventjes tussen 2021 en 2023 vanwege de idiote omstandigheden met Rusland, maar voorwaarts is niet te verwachten dat het echt wat opbrengt.
Het streven je eigen verbruik zo ongeveer op te wekken, asynchroon weliswaar, is prima.

In de toekomst komt er hopelijk een zeer betaalbare veilige chemie voor thuisaccu's (ik wacht al tien jaar op de zoutbatterij...) die kunnen helpen de lokale overschotten en tekorten glad te strijken.
meer opbrengen dan wat je eigenlijk verbruikt als particulier is mij altijd afgeraden toen ik daarvoor offertes liet opstellen. Iets meer dan wat je verbruikt kan op zich wel, maar idealiter blijf je er net onder. Met salderen kun je je verbruik en opbrengst tegen elkaar wegstrepen, maar salderen zal hoe dan ook op termijn verdwijnen verwacht ik. Pas als we langdurig (lees 6 tot 8 maanden) de opgewekte energie kunnen opslaan met minimaal verlies dan zal je vanuit de energieleveranciers wel een hogere vergoeding krijgen dan nu het geval is.
Wat een onzin. Salderen is nog steeds een ding, daarnaast kun je gewoon je energie direct gebruiken.
Dus stroom opgebruiken.
4 airco's op hangen :-)
Die zijn tegenwoordig allemaal duurzaam, dus daar krijg je het overschot niet mee op. Zeker met koelen niet 😂
Wees blij dat je de afgelopen twee jaar nog wat aan hebt kunnen verdienen. Nu krijg je bijna niks meer voor het terugleveren van energie, dus is de investering vrijwel niks waard.
Mij gaat het ook niet om het verdienmodel, maar als ik juist moet bijbetalen omdat het energie teruglevert, waarom zou ik ze nu nog gaan plaatsen? Ik stel mijn aankoop uit, terwijl het geld gewoon klaarlicht totdat de politiek maar eens goed ingrijpt. Laat het anders dan niets meer opleveren.
"Investering vrijwel niks waard" is natuurlijk onzin. Het is nog steeds een goede investering, het kan alleen zijn dat terugverdientijd van bijvoorbeeld 4 jaar naar 6 of 7 jaar gaat.

Waarom moet het altijd zo zwart/wit zijn?
Ik doelde meer op investeren door meer dan nodig op het dak te plaatsen zodat je via teruglevering de terugverdientijd kunt minderen. Het is natuurlijk nog wel nuttig om een aantal te hebben om je gemiddelde verbruik te compenseren, echter weet ik niet of de terugverdientijd daardoor aanzienlijk langer wordt dan 10 jaar geleden.
Al je gratis opgewekte energie die je zelf verbruikt is ook winst, dus verdien je daar ook aan.
Deze mail is wel wat stemming makerij, er zijn in het jaar wellicht een paar momenten waarop dit het geval is als je ook nog eens een dynamisch contract hebt, wat met name de paneelbezitters niet hebben. Dus 99% van de tijd leveren ze gewoon hun geld op. De terugverdientijd is wellicht niet meer zo snel als eerder.
Marve79 heeft zeker een punt, vooral wat betreft de wat oudere panelen. Als ik ineens voor 10 euro per stuk sets van 12 panelen (tussen de 250-300Wp each, dat dan weer wel) zo kan ophalen binnen een straal van 10km van mijn huis, is het wel duidelijk dat de waarde ervan vrij hard aan het instorten is.
waar dan, dan ga ik ze gelijk halen
Gewoon op marktplaats kijken, meer dan genoeg te vinden. Heb er zelf 24 gehaald in de afgelopen 2 weken.
Maakt het uit wat de verkoopwaarde is, als de opbrengst van zo'n paneel (250wp levert je ~200KwH per jaar op) groter is? Inkoop 10 euro, waarde per jaar 50 euro?
Het laat zien dat de vraag compleet in aan het storten is wegens alle gedonder met energiemaatschappijen en de onzekerheid eromheen, terwijl aanbod sky-high is.
Dat denk ik niet, Longi ontslaat niet 20 duizend mensen omdat we hier in Nederland eventjes wat besluiteloosheid meemaken van de regering.
Dit nieuwsbericht stelt dat het aanbod groot is, en dat de vraagprijs onder druk staat door de concurrentie, niet dat de vraag is ingestort.
Zeker geen stemmingmakerij, alle energiemaatschappijen zijn op dit moment bezig om bezitters van zonnepanelen meer te laten betalen voor hun contract of om ze minder terug te batelen voor wat ze leveren.
Als je panelen niet meer opwekken dan je gebruikt in een jaar is er niets aan de hand. Maar dan is het alsnog prima rendabel. Geld op de bank levert minder op. En je kunt nu nog steeds zelf een energiemaatschappij kiezen die het beste past.
Dat werkt alleen zodra je kan blijven salderen. Ik produceer ruwweg 6 maanden meer stroom dan ik gebruik en 6 maanden minder dan ik gebruik. Die overproductie levert steeds minder op en lijkt zelfs geld te gaan kosten op de lange termijn.
SolarEdge heeft vorig jaar de app een update gegeven waarbij je aan kan geven dat je je panelen uit wil schakelen bij negatieve prijzen(met een zelf in te vullen delta bedrag voor kosten). Dus daarmee is dat probleem voor die eigenaren er dus ook niet. Ik heb nog geen dynamische prijzen, dus maak ik er nog geen gebruik van. En ook al heb je deze functionaliteit niet, alle uitgeschakelde SolarEdge panelen zorgen ervoor dat de prijs minder negatief wordt, dus daar heb ook jij voordeel van.

Vind het nog steeds zonde overigens, zelfs al is het inefficiënt, sla de energie op in waterstof ipv 100% weg te gooien. Als je die later op de dag bijmengt in de gascentrale krijg je er nog íets voor terug. Of gebruik het in een fuel cell. Of voor waterstofauto's.
Dat boeit toch niet? Je hebt 6 maanden lang 25c per kwh aan besparing. Als je dan die andere 6 maanden 5 cent moet betalen voor wat je verbruikt, of zelfs 5 cent moet betalen voor wat je te veel hebt "gesaldeerd" heb je nog steeds bijna de helft van t jaar gratis stroom gehad.
Ik heb aardig wat euros betaald voor de panelen+installatie en heb geen subsidie genoten. Dus gratis stroom zou ik het zeker niet noemen. 8)7
Hoezo geld kosten?

Op de begroting inclusief saldering?
Netto met afschrijving levert het nog steeds een prima rendement.

Creatief rekenen kan iedereen natuurlijk, uiteindelijk bespaar je een x aantal kwh per jaar als de panelen energie opwekken zolang dit de kostprijs overstijgt met inflatiecorrectie en stijgende energie prijzen zal het nog steeds netto positief uitpakken.

Zoals jij het laat voorkomen is als de grote bedrijven we hebben verlies geleden omdat de omzet gekrompen is ten opzichte van vorig ;( ;(
Voorlopig heb ik meer betaald dan terugverdiend. Als het meezit gaat het na een jaar of 8 geld opleveren. Als je pech hebt en er gaat iets kapot kan het best zijn dat je verlies draait. Rekenen met afschrijving is pas leuk en levert pas geld op nadat iets afgeschreven is en nog werkt.
Klopt, en nog steeds is het lucratief om panelen te laten liggen... En als je ze nog niet hebt, en voordelig kunt laten neerleggen, dan ook zeker doen. De enige reden om het niet te doen is als je per se een variabel contract wilt (zonder voldoende grote thuis-accu). Of omdat je het niet mag, en in dat geval; sla je verhuurder tot hij het voor je doet.
Zeker geen stemmingmakerij, alle energiemaatschappijen zijn op dit moment bezig om bezitters van zonnepanelen meer te laten betalen voor hun contract of om ze minder terug te batelen voor wat ze leveren.
In Nederland! Nederland is 1/444e van de wereldbevolking. China zelf produceert iets van 2919 GW met alleen zonnepanelen. Natuurlijk heeft China bijna 80x de bevolking van Nederland, maar het lijkt iets van 120x de zonne-energie capaciteit te hebben (naar wat ik kon vinden qua cijfers).

Er zijn veel meer zonnepaneel fabrikanten in China en die hebben allemaal hun productie opgeschroefd en prijzen omlaag gegooid om zoveel mogelijk te verkopen, Longi is daar niet agressief genoeg in meegegaan en daardoor produceren ze meer dan ze kunnen verkopen omdat de concurrentie het voor minder doet. Daarnaast zijn er ook internationale issues in bv. de VS met partner/dochterbedrijven, waarbij de overheid is zich gaan inmengen.

Men is van ongeveer 60k werknemers in 2022 naar 80k werknemers in 2023 gegaan, nu gaat er ~24k uit omdat ze niet goed op de markt hebben kunnen inspelen.

Zie het als drinkwater pompen, altijd vraag naar, maar als je meer gaat produceren dan mensen kunnen drinken dan krijg je een overstroming en gaan er mensen verzuipen. Dergelijke overproductie zien we ook regelmatig in de geheugen industrie, een boom/bust cultuur.

Bron:
https://english.alarabiya...sands-of-job-cuts-on-glut
(lijkt exact hetzelfde artikel als van Bloomberg)
Als je ze 2 jaar geleden hebt laten leggen, dan heb je ze er nu al bijna uit als je de juiste energieleverancier de laatste tijd hebt gekozen.

Ik heb ze in 2021 laten leggen en ze hebben vorig jaar januari hun kosten volledig terug geleverd.
Volgens mij heb jij net de verkeerde energieleverancier want vorig jaar in januari heb ik hooguit 100euro aan elektriciteit afgenomen.

Heel veel energieleveranciers hebben serieus geprofiteerd van de situatie.
Ehm, hoe heb ik dan de verkeerde leverancier?

Vanaf leggen in maart 2021 tot januari 2023 heb ik het volledige bedrag wat ik betaald heb aan zonnepanelen terugverdient.
Dus bv: in 2022 heb ik aan stroom + gas betaald: -950 euro. Dat is dan voor 3000kWh aan stroom wat ik dat jaar heb verbruikt.
Mijn terugleververgoeding was in 2022 een aantal maanden richting de 1 euro per kWh.

[Reactie gewijzigd door Kodess op 18 maart 2024 16:57]

Terugleververgoeding van 1 Euro per kWh? Wanneer was precies? Dat is zeker vreemd als je nagaat dat tijdens de teruglevermomenten de stroom juisf vaak gopedkoper is.
Terugleververgoeding van 1 Euro per kWh? Wanneer was precies? Dat is zeker vreemd als je nagaat dat tijdens de teruglevermomenten de stroom juisf vaak gopedkoper is.
Eind zomer 2022.
Is een heel forum over hier op tweakers.
Vroeger werd voor de TLV gewoon een percentage van je tarief genomen, sommige deden gewoon 100% (Eneco <3)
Toen de prijzen zo stegen in 2022 stegen de TLV's ook.
Toen niemand een vast contract kon krijgen en de prijzen de pan uitrezen, rezen de TLV's ook de pan uit :)
Dat hadden de leveranciers vaak pas na 2 maanden door, waarna ze het aanpaste en de zonnepaneel houders weer naar de volgende gingen.
Blijf het een vreemd verhaal vinden. Hier staat een lijstje met de hoogste terugleververgoedingen, eind augustus 2022:
https://www.energievergel...terugleververgoeding-2022

Dan kom je dus op 60 cent per kWh uit. Er staat nb. bij dat Eneco op dit moment naar 9 cent terug zou gaan. Eind zomer 2022 zakte de terugleververgoeding juist helemaal in. Zie ook:
https://www.consumentenbo...ezen-terugleververgoeding
Ik denk dat je uiteindelijk een grote accu moet aanschaffen om je eigen zonne energie op te slaag voor s'avonds wanneer je het zelf nodig hebt.
Mijne liggen iets meer dan 2 jaar, en met de energieprijzen zoals ze zijn geweest denk ik dat ik ze al praktisch heb terugverdiend. Dat heb ik liever dan de onzekerheid die nu aan het ontstaan is.
Mwah, wij hebben ze nu 2 en half jaar. Indertijd 9000 voor betaald, effectief werd dat zo'n 7000 en met €1400 opbrengst per jaar vinden wij het niet slecht.

Het is nu wachten op de subsidie op de thuisbatterij en we nemen de volgende stap.

Nog geen warmtepomp, verbruikt teveel en met afbouwen saldering niet effectief voor de kosten die je maakt in de "koude" maanden.

Daarnaast, de kosten zijn er maar het levert nog steeds meer op dan het kost iig.

[Reactie gewijzigd door SonicRPR op 18 maart 2024 19:43]

Met een warmtepomp en verder gasloos spring je er zelfs zonder saldering nog altijd goed uit - niet ruim, maar wel positief. Gezien de huidige salderings'verlenging' kan je juist de extra kosten voor een warmtepomp veel makkelijker terugverdienen, voor zolang het duurt natuurlijk, maar komend jaar en waarschijnlijk 2026 zitten nog wel in de kaarten.
Zelf net laten installeren, 15 panelen 435wp voor 4800 en voorbereid voor een thuis accu . Daarmee breng ik mijn kosten omlaag. Kan ik mijn privé ev thuis laden. Dus niet om te verdienen, maar om te besparen.
Netjes! Al is het een kwestie van tijd totdat ze een manier gevonden hebben om die gemiste inkomsten van jou terug te krijgen. De winst moet natuurlijk wel ieder jaar hoger worden. Nu maak jij met jouw gedrag aandeelhouders niet happy. Daar houden ze niet zo van.

Maar nogmaals, hulde. geniet ervan zolang het kan!
Hier ook 10x 430WP solar EDGE home hub (accu ready) laten plaatsen voor 4300,-
Je hebt al 2 jaar een veel lagere energie rekening gehad. Het lijkt mij dat de panelen zichzelf dus nog steeds terug aan het betalen zijn.
Wat een onzin. Gewoon meer stroom gebruiken wanneer jij meer stroom produceert. Wasmachine, wasdroger, vaatwasser, allemaal stroomvreters die je tot op de minuut nauwkeurig kunt inplannen.

Hoe moeilijk kan het zijn?
Hij? Mijn witgoed kan ik zéker niet op de minuut nauwkeurig aanzetten.
... de gebruikelijke prietpraat van stuurlui aan wal.
Vertel eens preciezer hoe je gaat garanderen dat gedurende de meerdere uren dat een moderne wasmachine draait de zon schijnt en blijft schijnen? Je wasdroger moet je niet gebruiken als je zelf niet thuis bent, gaat die op standby als de volwassenen geofenced het huis uit zijn - of snapt de brandweer er ook al niets van?
Daarbij, al die 'stroomvreters' verbruiken vrijwel niets vergeleken bij je dagopbrengst, bovendien hoeven de meeste mensen niet dagelijks wasjes te draaien. Die 2kWh van was+droger tegenover een 4 dagen opbrengst van 160kWh (na aftrek dagelijks verbruik)?
Dat zal een deuk maken... Vertel eens, waar maak ik die overige 158kWh aan op? Warm water zat al in het dagelijks verbruik.
Blijkbaar heb je dan een verkeerde investering gedaan.

De wasdroger, en wasmachine, staan overigens niet in huis, maar in de garage. Onze dagopbrengst gaat volledig op aan de airco, wasmachine+droger en het warme water. Airco gaat aan het einde van de middag ook nog altijd even een tandje harder werken om de temperatuur in de slaapkamers omlaag te brengen, dat scheelt weer stroom in de avond.
Natuurlijk kan ik ook 35kWh wegblazen met een airco - misschien ga ik dat zelfs wel doen als er anders boetes volgen - maar dat gaat een beetje voorbij aan het idee dat je met de panelen op je dak een bijdrage levert aan de verduurzaming van de samenleving.

Dit is geen persoonlijke kritiek op jouw gebruik overigens, gelukkig mogen we dat allemaal zelf bepalen, maar het laat wel mooi zien dat we ons huis heel verschillend gebruiken en andere prioriteiten stellen.
Voor mij was het belangrijk om het samenspel warmtepomp/zonnepanelen/saldering zodanig samen te brengen dat die investering financieel positief zou zijn (marginaal, maar toch), en dat het een zekere buffer tegen oneindig oplopende energiebelastingprijzen zou opleveren.
Een airco is een warmtepomp, heeft alleen de nadruk op het koelen. Maar onze "airco" kan ook wel verwarmen alleen hebben wij daar zelden behoefte aan: Het is hier in LA veel warmer dan in Nederland.
Ja, maar op de momenten dat die moet verwarmen leveren de zonnepanelen niet of nauwelijks stroom.
Hierboven ging het om stroom gebruiken terwijl het wordt opgewekt. Dat werkt wel als je de airco gebruikt om de koelen maar niet als je die gebruikt om te verwarmen.
Hoezo niet? Ook in de winter (wat hier in LA een groot woord is) leveren m'n panelen nog flink wat stroom. Overdag kan ik dus prima verwarmen met m'n eigen productie. 's Avonds niet, maar dat is geen nieuws, dat issue is niet seizoensgebonden.

In de winter koop ik dus meer stroom in dan in de zomer. Maar de meeste stroom gebruiken we in de zomer, vanwege de hoge buitentemperaturen en het gebruik van de airco om het binnen aangenaam te houden.
Je zei:
Gewoon meer stroom gebruiken wanneer jij meer stroom produceert
tegen iemand die in Nederland of België woont. Met elektrische verwarming werkt dat dus niet in Nederland en België. Dat het in LA anders is zal best maar het heeft weinig zin om dat te projecteren op iemand in Nederland.
Toen zonnepanelen beetje net op de markt kwamen sprong iedereen in europa nog hoog en laag dat china ze te goedkoop verkocht en de markt aan het verpesten was :)
Je bent nooit te vroeg met leggen. Zelf heb ik ze liggen sinds januari 2018 en toen heb ik al meerdere jaren zitten twijfelen en waarom om de kosten. Ik moet nu nog 361 Kwh opwekken en ze zijn afbetaald.
Nu zullen ze inderdaad goedkoper zijn maar daar komen de terug lever kosten bij en de hogere Kwh prijs.

Maar mijn idee is kan je het missen kijk wat je kan doen.
Zonnenergie is idd een stuk goedkoper geworden maar dat lijkt noodzakelijk om iedereen over de streep te krijgen. Al kost de rest rond het paneel ook wel veel. Zonnepanelen maken op 20 jaar maar 25% van uw kost uit. De overige 75% in de omvormer en de installatie zelf. Bij zonneweides komt daar nog eens de kostprijs van de grond bij + onderhoud site.

Ik zag bijv een LONGi Solar Hi-Mo6 all black 430wp voor €100 te koop staan. Met 10 panalen kost het je dus €1000 aan panelen zonder omvormen en installatie. 10 panelen zijn goed voor €3400 kWh per jaar *20 jaar 68.000kwh opgebracht over hun leven.

Als je dan de totale kost bekijkt: €1000 panelen, 2x€1000 omvormer (want gaat geen 20jaar mee), €1500 installatie = €3500. €3500/68000kwh = 5cent/kwh. Alle energie benutten is dan wel noodzakelijk en dat lukt vandaag niet altijd.

Zonder thuisbatterij kan je maar 30% zelf benutten als je een warmtepomp hebt. Met een thuisbatterij kan je dat nog doen oplopen tot 40% als ik me goed herinner. Dus als je volledig van het gas wil je moet nog steeds 60% elektriciteit van het net halen en dat loopt mogelijk nog verder op als je een EV hebt.

In het beste geval wordt zon zo goedkoop dat de hele verliesketen van chemische opslag (waterstof bijv) niets uit maakt. Als je aan 1cent/kwh kan opwekken en je verliest factor 5 dan kan je nog stroom terugnemen aan 5-cent/kwh.
Voor zulke lage kosten zal het voor huizen denk ik alleen maar nieuw gaan, anders is arbeidsloon een te grote factor. Ik kan wel een toekomst zien waar de standaard facade en dak voor nieuwe huizen isolatiepanelen met PV zijn. Als die in hoog volume gemaakt zouden worden maakt het nu onder de streep al bijna niets uit.
Voor zulke lage kosten zal het voor huizen denk ik alleen maar nieuw gaan
Je wil zeggen dat die lage kosten enkel te behalen zijn bij nieuwbouw? Dat maakt op zich weinig uit. Je moet eerst uw dak waterdicht maken en dan pas kan je het bekleden met zonnepanelen. Het goedkoopste is gewoon bitumen EPDM voor platte daken en dakpannen voor hellende daken. Voor de facade zou je panelen kunnen gebruiken maar die zijn niet op maat te snijden dus dat kan enkel in bepaalde omstandigheden.

Wat wel kan dat een nieuwe generatie panelen flexibel worden en de rol van bitumen of EPDM overnemen. Een andere optie is dakpanennen met geintegreerde zonnepanelen maar die zijn tot hiertoe altijd duurder geweest.
Als die in hoog volume gemaakt zouden worden maakt het nu onder de streep al bijna niets uit.
Ja en denk je dat isolatie en zonnepanelen nu niet in hoge volumes gemaakt worden? Natuurlijk moet er volume zijn maar die bedrijven zijn nu al gigantisch. Arbeidskosten zijn nu nog maar 5%.

Elk jaar verdubbeld de productie en elke 2 jaar en bij elke verdubbeling worden ze gemiddeld 23% goedkoper. Sinds 2010 zijn de panelen 15% per jaar gezakt in prijs tot 2020. Toen kwam corona en werd alles duurder maar we zijn nu weer goedkoper dan het goedkoopste pun in 2019/2020.

Het grappige is dat goedkopere zonnepanelen zonnepanelen goedkoper maken omdat er ook wel wat energie nodig is om die silicium en het berschermende glas te verwerken. Als de productie kan plaatsvinden in zonnige gebieden kan je zo verder de prijs drukken. De volgende stap zal waarschijnlijk silicium vervangen door perovskites. De duurzaamheid is nog wat twijfelachtig maar het is in theorie goedkoper te produceren.
Ik bedoel arbeidskosten van installatie bij achteraf installeren, maar een klein percentage doet het zelf. Dat word onderhand de limiterende factor.

Dakpannen zijn sowieso veel werk, maar ja, het is traditie. Metalen geïsoleerde dakplaten zijn bij groot gebruik efficiënter. In die vorm is het veel makkelijker om er dan meteen PV bij te doen. Hetzelfde met geïsoleerde wandpanelen. Maar dat grote gebruik is er nu niet, kan veranderen.
Je vergeet: bedrading, bevestigingsmateriaal, uitbreiden meterkast en je moet die tweede omvormer natuurlijk wel meetellen in de kosten. Voor die 1500 krijg ik het niet op m'n dak, dat is nogal hoog namelijk! Onze huidige panelen (drie kanten) zijn met een hoogwerker geplaatst.

Niettemin: laat een paar offertes maken met volledige specificatie en vraag om precies die panelen die je zelf het liefst wil hebben (ze zijn niet duur genoeg om de aanbieding van de dag te moeten nemen).

[Reactie gewijzigd door mawashigeri op 18 maart 2024 18:20]

ik vind je berekening goed maar wel wat conservatief. ;)

een goed dak zonder schaduw (liefst het hoogste dak in de omgeving komt het vaak op neer.) levert per 1Wp gewoon 1kWh op.
dus 10x430Wp=4300kWh per jaar.
maar heb je het geluk dat je valk bij de kust woont, dan heb je beter koeling van zee wint in de zomer, en kan data stiekem 20% nog op komen ook.
(beetje lastig uit te leggen hoever dit effect het land in gaat, maar is nog best een stukje.)

mocht je niet aan de kust zitten, dan is er nog deze truk.
neem een 4000VA 1fase omvormer, dat geeft een +/-17-18A, maar kan gewoon op een 16A groep.
(de kabel wel graag dikker als standaard 2,5mm, niet voor veiligheid maar je hebt maar weinig ruimte tot de 253V grens.)
dit is goedkoop aan te leggen.

een 4000VA omvormer heeft 2 mpp's, dus daar kunnen 2x10x430Wp aan gehangen worden.
(dit heeft onder of over dimensionering van de set.)
dit geeft aftopping op hele zonnige dagen, maar dat is vaak maar beperkt verlies.
met bewolking werken panelen ook, dan alleen grofweg 1/6 van hun Wp 8600Wp = +/- 2000-3000W uit de omvormer.
dan heb je ook al een leuke opbrengst als het een bewolkte dag is.

koppel je dit verhaal dan nog aan een accu,
(meer Wp is goedkoper als meer accu)
dan heb je veel meer dagen je accu vol, en kun je de nacht door komen met eigen stroom.
je eigen gebruik stijgt dan met een vrij kleine accu heel hard.
(ik schiet nu zelf al tot over de 40% met maar 2kWh accu.
zonder accu zat ik op de 30-33%, dit komt door dat ik panelen oost-west heb, en daar door langere dagen doe als zuid panelen.)
flink hoger als 40% zit je dan snel, de 70-80% is haalbaar, daar boven word het lastig.

dus 60% eigen stroom per jaar is vrij makkelijk te doen en niet eens zo heel duur.
maar hoger word lastiger en lastiger, en snel duurder en duurder.
perfectie lukt niet, maar een 70-80% vind ik al aardig goed.

warmtepompen maken het nog lastiger, ik heb zelf een 1600-2000kWh per jaar nodig in de warmtepomp.
en dat kan ik niet accu'en in de zomer voor eenmalig gebruik in de winter.
maar goed warmtepomp werkt anders als gasketel.
waar je de gasketel gebruikt als je dat nodig hebt, werkt een warmtepomp liever 24x7 door.
in mijn geval met 300W x 24 uur, en dan doen de zonnepanelen zelfs in de winter het genoeg om dat ruim te dekken voor een paar uurtje per dag.

mijn mening: soms zijn systemen fantastische goed, en soms fantastische slecht.
zonnepanelen en warmtepompen zijn geen van beide, die zijn gewoon redelijk goed.
(gewoon goed genoeg tot zelf tof goed, maar zodra mensen een te extreme mening vormen en er over vermelden denk ik eerder wat een laag kennis nivo weer. een beetje relativeren is gewoon nodig.)
Jammer voor al het personeel van Longi. Ze maken echt goede panelen voor een goede prijs. Ik hoop dat het niet teveel invloed heeft op de innovatie, want daar staan ze bij Longi ook bekend om. Denk aan de huidige hi-mo 6 panelen, waarbij je de busbars bijna niet meer ziet, waardoor ze nog meer egaal zwart zijn geworden.
"...Het aantal ontslagen zou daarmee tussen de 20.000 en 27.000 liggen..."
Vraag me af of ze daar wel toestemming voor krijgen van de CCP want: werkloosheid =sociale onrust=erg ongewenst door de machthebbers :-)
Ik heb nu panelen op west-zuid-west liggen en overwoog panelen op de andere zijde van het dak: oost-noord-oost.
Maar bij onze huidige energieleverancier krijgen we een "boete" vanaf >1000kwh salderen. Dat maakt extra panelen voor mij helemaal niet interessant, ook al leveren ze dus op een gunstig tijdstip stroom. (Gedurende de ochtend piek)
Het is jammer dat momenteel stroom uit oost-west opstellingen even zwaar worden "beboet" als de panelen die op Zuid liggen! Ik zie behalve een variabel tarief voor iedereen niet een oplossing om oost west panelen weer gunstig te krijgen.
Je kan toch naar iedere willekeurige leverancier toe die dat niet doet, of gewoon op een modelcontract waar dat nooit op zit?
Jammer voor de werknemers, maar Longi maakt ook heel lelijke panelen, dus ik rouw er niet om.
Waarom zouden mensen het nuttige (beter voor milieu en klimaat) niet mogen koppelen aan het aangename (beter voor de portemonee)?

En wat is er mis met het principe van te kiezen voor te investeren in iets met een positieve return?
Dat klopt. Wij hebben dat ook alleen voor het geld gedaan. En nu?
Wat fijn dat je het zo helder verwoord voor me. Ik had al nooit begrepen waarom mensen überhaupt het goed voor hebben met het klimaat, maar het blijkt dus allemaal om het geld te gaan!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee