Een van de belaagde studenten wordt gewond afgevoerd
NOS Nieuws

Islamitische studenten in India belaagd omdat ze aan het bidden waren

Zeker vier buitenlandse islamitische studenten zijn gewond geraakt toen ze werden belaagd door hindoes in de Indiase provincie Gujarat. Een incident dat niet op zichzelf staat; de spanningen tussen hindoes en de aanzienlijke moslimminderheid in India lopen de laatste jaren op.

Een groep van zo'n vijftien studenten was aan het bidden in een hostel bij de universiteit in Ahmedabad, omdat er op het universiteitsterrein geen moskee is. Een menigte, gewapend met stokken en messen, bestormde het hostel en vernielde kamers.

Studenten filmden vanuit het hostel hoe de mannen erop los sloegen:

Hostel met islamitische studenten bestormd in India

Een van de studenten zegt tegen lokale media dat er op een gegeven moment 250 mensen waren die in koor 'Jai Shri Ram' (leve heilige Ram) riepen. Dit is een hindoeïstische groet die de god Ram prijst, maar die de laatste jaren steeds meer als strijdkreet door hindoe-nationalisten wordt gebruikt.

"We kwamen naar India om te studeren en nu worden we aangevallen omdat het ramadan is en moslims aan het bidden waren. Nu breken ze de motoren af, alles wordt gesloopt", zegt een van de belaagde studenten in een video die hij zelf maakte van het geweld.

Volgens Al Jazeera zijn vijf mensen opgepakt. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken heeft beloofd strenge maatregelen te nemen tegen de daders. Maar het hoofd van de universiteit zegt dat buitenlandse studenten moeten worden getraind in culturele gevoeligheid: "We zullen met hen gaan zitten, ze cultureel sturing geven en bespreken hoe we hun veiligheid kunnen versterken."

Discriminerende wetten

De relatie tussen de islam en het hindoeïsme in India is al eeuwen problematisch, maar de afgelopen jaren is steeds vaker sprake van geweld. Aanhangers van de hindoe-nationalistische partij van premier Modi vinden dat de Indiase samenleving rond het hindoeïsme moet worden gevormd. Sinds 2014, toen Modi aan de macht kwam, is het aantal discriminerende wetten tegen minderheden toegenomen.

Het recentste voorbeeld is de Citizenship Amendment Act (CAA) die de regering heeft doorgevoerd in aanloop naar de verkiezingen komend voorjaar. De wet maakt het voor niet-moslims uit omringende landen makkelijker om Indiaas staatsburgerschap te krijgen dan voor moslims.

Andere voorbeelden van de repressie zijn incidenten waarbij moslims werden gearresteerd omdat ze in het openbaar aan het bidden waren, terwijl dit niet illegaal is. Dat gebeurt op basis van wetten tegen het 'promoten van vijandigheid tussen groepen'. Maar deze worden vrijwel niet toegepast op hindoes die in het openbaar bidden of rituelen uitvoeren.

De spanningen bereikten begin dit jaar een climax toen duizenden relschoppers probeerden te voorkomen dat een moskee zou worden gesloopt. Ze gooiden met stenen en benzinebommen naar de politie. Vijf mensen kwamen om het leven en zeker 150 raakten er gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl