WhatsApp krijgt vermoedelijk zoekbalk

WhatsApp krijgt vermoedelijk een zoekbalk in de interface met chats. Die zou boven de lijst met gesprekken komen te staan, zo laat een bèta zien. Tot nu toe kunnen gebruikers zoeken door op de knop met de loep te drukken.

Zoekbalk in WhatsApp. Bron: WABetaInfo
Zoekbalk in WhatsApp. Bron: WABetaInfo

De zoekbalk is te zien in bètaversie 2.23.21.12 van de Android-app, meldt WABetaInfo. Die site heeft als primaire focus het ontdekken van nieuwe functies in de app. De zoekbalk zou er zitten om meer te voldoen aan de Material Design-ontwerpelementen zoals Google die adviseert. Wel zouden door de zoekbalk verscheidene gesprekken zichtbaar zijn zonder te scrollen. Of en wanneer de zoekbalk in de stabiele versie van de app komt te zitten, is onduidelijk.

WhatsApp werkt ook nog aan de functie om te vegen om tussen tabbladen te wisselen, maar omdat dat tegen Googles designregels in gaat, is het onduidelijk of die functie er zal komen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-03-2024 • 10:54

42 Linkedin Whatsapp

Reacties (42)

42
41
20
1
0
12
Wijzig sortering
Deze is standaard overigens al jaren aanwezig op iOS als je de chats naar beneden 'trekt' op het overzicht van al je chats. Lijkt erop dat ze het gelijk willen trekken nu op Android als ik het zo zie.
jup,
maar Andriod heeft zoeken per chat, dat heeft IOS dan weer niet, deze functie om per chat te zoeken mis ik regelmatig als ik echt wel weer in welke chat eea gezegd is.
IOS heeft ook zoeken per chat, maar het is wel omslachtig momenteel. Als je in een chat klikt op de naam van je groep of contactpersoon dan krijg je een menu waar ook een knopje is om te zoeken in deze chat.
Omslachtig? Klinkt user friendly. Dit is precies waar ik zou klikken als ik deze functie zou zoeken
Misschien dat jij gewend bent aan dat soort UI dan... ik had het laatst nodig en was een tijd aan het zoeken voordat ik het vond (door gewoon maar overal op te gaan klikken omdat ik niet kon geloven dat er echt geen zoekfunctionaliteit in whatsapp op iOS zou zitten).
Verder staan onder de naam opties zoals die persoon bellen (audio of video) en of je ze wil muten en andere instellingen. Wat mij betreft een hele rare plek om ook de search te plaatsen.
Logisch zou ik vinden als er een menu knop was waar je dat onder kan vinden (als er niet direct een zoek knop is).
Dat is toch precies hoe je wilt dat het werkt? Niks aan veranderen. Hoef niet een zoek icoon zichtbaar te hebben als ik dat maar eens in de zoveel tijd gebruik.
Zit er wel in, moet je binnen de chat op de gebruiker klikken bovenaan, in het overzichtje wat dan komt kan je op Zoek klikken en daarmee kan je binnen een enkele chat zoeken.
Zover ik kan zien werkt dit niet in groeps chats, enkel in 1:1.

Edit: I was mistaken.

[Reactie gewijzigd door Martin.Air op 18 maart 2024 11:46]

Dan moet je nog eens kijken, ook bij een persoonlijke chat staat er

Audio, video, zoek 3 knoppen

:)
Klopt! Om een of andere reden scrollde hij naar beneden bij de groepschat :D
Persoonlijk zou ik het beter vinden als ze er een instelling van maken op beide platforms.
Ik zoek bijna nooit in WhatsApp, dus voor mij is het een verspilling van scherm ruimte om een hele zoekbalk te plaatsen.
Als het pas zichtbaar wordt door in de main overview de chats naar beneden te trekken is het geen verspilling van ruimte en heb je toch een hele zoekbalk
De zoekbalk ‘naar beneden trekken’ is wel een iOS-specifieke handeling. Dat werkt zo in heel veel native iOS apps en dat is wat een iOS-gebruiker dan ook mag verwachten

Denk niet dat het met rechttrekken te maken heeft. Ik vind het juist mooi dat het native apps zijn die zich gedragen zoals een iOS en Android-app zich zouden moeten gedragen.
Idd. Was verbaasd toen ik dit las en begon aan m’n eigen brein te twijfelen. Maar zolang ik mij het kan heugen zit dit al in ios
waarom een zoekbalk in de algemene interface?

er is ruim voldoende zoekfunctie onder elke chat en ook bij het selecteren van alle contacten zit er al een zoekfunctie.

wat mij betreft een overbodige toevoeging
Maar ja wat als je nu niet zeker weet in welke chat het was, zo hoef je maar 1 plek te zoeken.

Zal vast nuttig kunnen zijn.
als je via de op dit bekende manier zoekt dat zie je ook uit welke chat het komt.

dus een vast balk in de algemene interface is niet noodzakelijk en vind ik het eerder vervelend dat dat beeld ruimte in beslag neemt.

aanvankelijk is het hopelijk een functie die je kan in of uit schakelen, ik zie liever de functie dat je meer chats kan pinnen dan de hooguit 3 chats die je op dit moment kan pinnen

[Reactie gewijzigd door JoHnnY-Btm op 18 maart 2024 11:57]

Bij IOS zie je hem alleen als je naar beneden veegt, daar zit al lang een zoekbalk in.

Dus zou zeggen voor iOS weinig veranderd, of ze moeten hem permanent in beeld maken.
Maar zo alleen met vegen naar beneden vind ik prima, wellicht zo ook in Android willen maken?.
als het inderdaad vanuit de statusbalk een swipe naar beneden is dan vind ik het niet zo een probleem maar een permanente balk vind ik wel irritant.. dan moet ik denken aan al die bloat toestanden, zoals dan een functie prominent in beeld wordt gezet wat ik never nooit zal gebruiken
waarom een zoekbalk in de algemene interface?
Omdat Telegram dat ook heeft en het is best handig om bijv. groepen, kanalen of mensen te zoeken.
Er is nu al een zoekfunctie met een loepje. Je kunt zoeken over/in alle chats of in een bepaalde chat via de 3 puntjes en dan "zoeken"

Dit lijkt aleen iets cosmetisch te zijn in de UI
telegram is telegram, whatsapp is whatsapp, innovatie geld tegenwoordig niet echt meer in dergelijke apps.
het is eerder een copy paste mentaliteit geworden en weinig onderscheid wat ik persoonlijk wel jammer vind.

al geef ik je gelijk dat het wellicht handig kan zijn
Ik heb momenteel versie 2.24.7.3 van de beta van WhatsApp voor Android op mijn telefoon staan en heb deze feature dan weer niet. Dus of de functie is versie specifiek, of zit achter een feature flag waardoor niet iedereen er toegang tot heeft. Ik heb de zoekbalk in elk geval niet.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 18 maart 2024 11:27]

Ik heb dezelfde versie als jij en heb de zoekbalk ook niet. Wat mij wel opviel vandeweek is dat ik 3 filterknoppen boven mijn lijst met chats heb: Alle, Ongelezen en Groepen.
Persoonlijk zou ik dat nooit gebruiken, het neemt alleen maar onnodig ruimte in beslag. Ik hoop dat die knoppen niet blijven of onder een aparte filterknop komen te zitten.
Diezelfde mening heb ik over een zoekbalk zoals die in de screenshot van het artikel staat. Je moet er op klikken om het toetsenbord te activeren, datzelfde geldt voor de reeds bestaande zoek-knop bovenin de header tussen het foto-icoontje en het kebab-menu. De zoekbalk zoals in de screenshot neemt dus onnodig ruimte in beslag.

[Reactie gewijzigd door e.dewaal op 18 maart 2024 12:42]

Dit kan ook op iOS. Even op de naam van de contactpersoon klikken bovenin de chat, en dan het rechterknopje bovenin ‘Zoek’. Dan zoek je binnen een chat 😊

Edit: in reactie op @bartje

[Reactie gewijzigd door danielllb op 18 maart 2024 11:19]

Sinds dat Whatsapp web nu "standalone" is vind ik de zoekfunctie waardeloos omdat hij maar tot een bepaalde tijd terug kan. Terwijl dat voorheen niet zo was.
Whatsapp Web was altijd al beperkt met hoever je terug kon zoeken. Ik had regelmatig de melding dat ik voor eerdere berichten op mijn telefoon moest gaan kijken.
Steeds meer onzin in WA. Nu die kloterige "Updates" die continu dat "er is iets nieuws meld, terwijl ik niets of niemand "volg" maar mij continu willen pushen richting "kanalen" waar ik helemaal geen belang bij heb. Duidelijk dat ze steeds meer richting een reclame model willen.
Tsja, "stilstand is achteruitgang" zeggen ze dan.
Dus dan blijven ze maar allemaal onzin toevoegen waar niemand op zit te wachten.
Moet toch het dev team bezig houden ;)
Laat het dev-team dan bezig gaan met de mogelijkheid om gesprekken te groeperen of tabbladen toe te voegen. Ik zit al jaren te wachten op de mogelijkheid om zakelijk en privé te scheiden.
Wat houd je tegen om whatsapp business te installeren, kan je prima je werk nummer in zetten heb je het ook gescheiden ?.
Ik heb een privételefoon en een werktelefoon. Maar op de privételefoon heb ik 1 WhatsApp-groep met collega's met privénummers. Daarin worden persoonlijke zaken gedeeld of zaken die handig zijn om te delen voorafgaand aan een werkdag zoals omstandigheden waardoor er die dag niet op kantoor gewerkt kan worden. Calamiteiten etc. Maar dat zijn zaken die ik tijdens mijn vakantie niet tussen mijn app-verkeer hoef te zien. En zo zijn er meer groepen waar ik in zit, die ik ook tijdens vakanties niet hoef te zien. Ik heb ze dan wel gedempt, maar ze blijven zichtbaar. Een extra tabje om ze uit het zich te plaatsen is dan handig.
Je kan een app tegenwoordig archiveren al een tijdje, dan krijg je geen meldingen enzo meer te zien dacht ik.
Werkt dat niet voor jou, links vegen en dan blauwe knop archiveer ?.
Ik kan hem trouwens ook vergrendelen, chat ingedrukt houden en vergrendelen.

Hij verdwijnt dan ook uit de gewone lijst, en moet geopend worden om meldingen te lezen door Face ID in mijn geval(kom ik net achter).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 19 maart 2024 07:12]

Er staat toch al een loopje bovenaan in de app van Android?! Daarmee kun je toch al zoeken?! Waarom komt er dan nóg meer schermvullende zooi bij, terwijl de functie al bestaat?!
Ik heb een zoekicoontje rechts boven in op mijn android, volgensmij gebruik ik wel de beta, lijkt mij kwa ruimte veel efficienter.
Dit zit er toch al lang in?
Teken van de tijd. Softwareontwikkeling wordt meer gedreven door marketing en vendor lock-in dan door features of kwaliteit. Heel veel software is geschreven om maar vooral zo toegangelijk mogelijk te zijn voor nieuwe gebruikers. Daartoe wordt alles zo simpel mogelijk gehouden ook al is dat onhandig en omslachtig voor gevorderde gebruikers. De gebruikers zijn steeds vaker toch al niet de klant. De echte klant is hun baas die de software betaalt of het bedrijf dat adverenties laat zien. Of het goede software is doet er eigenlijk niet toe voor die partijen, de gebruiker moet dan maar wat vaker klikken.

Software voor op telefoons is nog erger omdat alles is gericht op bediening met 1 vinger en ook nog op een klein schermpje met draaien.

Daarom zijn veel apps frustrerend primitief in vergelijking met de desktoptegenhangers van 20 jaar geleden. Het toevoegen van een zoekveldje voelt als een non-feature maar blijkbaar is het groot nieuws. De reden die gegeven wordt is ook maar frustrerend: het wordt gedaan om aan de regels van Google te voldoen. Nieit omdat het beter voor gebruikers is maar omdat Google het zegt....


PS. Ik ben niet tegen gebruikersvriendelijk of beginnersvriendelijke software. Het zit me dwars dat er vaak niks anders is dan de versie met steunwieltjes. Als er gebruik wordt gemaakt van open api's, protocollen en dataformaten dan zul je mij niet horen want dan kun je zelf een applicatie bouwen die aan je eigen wensen voldoet, maar dat wordt in praktijk tegengehouden (al begint de EU daar langzaam iets aan te veranderen).

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 18 maart 2024 13:23]

Gelukkig hoeft niet al het nieuws baanbrekend te zijn. Dan zijn inmiddels alle banen wel gebroken. Zowel arbeidsbanen, als spoorbanen, autobanen, banen met stof, etc.
Ik moet zeggen dat het me wel opvalt dat als whatsapp 1 klein dingetje verandert het groot in het nieuws komt, maar telegram die maandelijks behoorlijk veel functies introduceert dat niet doet. Toch worden beiden best veel gebruikt als ik het zo om me heen zie.

Ik ben een stuk meer tevreden met de gebruikservaring van Telegram, vooral de premium ervaring vind ik uitstekend. Voor die 27 euro per jaar heb je behoorlijk fijne functies.
Dat is dan waarschijnlijk jouw bubbel. Ik ken persoonlijk echt helemaal niemand die iets anders gebruikt dan WhatsApp. En als ik dit artikel mag geloven, is WhatsApp ook wereldwijd veruit de grootse. Telegram komt pas op plaats 5, met minder dan 21% van het aantal gebruikers van WhatsApp.
Dus 1 op de 5 whatsappgebruikers gebruikt ook telegram.
Nu weet ik niet hoeveel mensen jij kent maar als dat er 100 zijn die allemaal in die 80pct zitten die geen telegram gebruiken zit JIJ aardig in een bubbel...

Verder mag er van mij een hoop uit whatsapp gesloopt worden. Een whatsapp lite ofzo zonder poespas. Maar een zoekbalk ipv het vergrootglas, prima toch?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee