Direct naar artikelinhoud

Amsterdam gunstige vestigingsplaats banken na Brexit

Op een woensdag gepubliceerde lijst met steden met een gunstig hervestigingsklimaat voor Londense banken na Brexit staat Amsterdam op de tweede plaats.

De Zuidas zou een mogelijke hervestigingsplek kunnen zijn voor Londense banken

Het Franse relocatiebedrijf Movinga vergeleek factoren die het aantrekkelijk maken voor bankiers om zich in andere Europese steden te vestigen na de Brexit. Amsterdam scoort goed en komt op de tweede plek, met alleen Dublin voor zich. Volgens Bloomberg zullen de banken vanaf volgende week, als de Britse premier Theresa May het startschot geeft voor de Brexit-procedure, haast gaan maken met hun verhuisplannen.

Voor deze ranglijst keek Movinga niet alleen naar de maximale inkomstenbelasting en het niveau van het Engels, maar ook naar vaste lasten die het bedrijf belangrijk acht in het leven van bankiers, zoals stomerijkosten, huren ('high end rent') en de prijs van een schoonmaker.

Daarnaast tellen lifestylefactoren als de prijs van een cocktail, of Uber in de stad is en het aantal restaurants met een Michelinster ter stede mee. 

Speculaties
Afgelopen zomer, nadat de Britten voor een Brexit stemden, werd er al veelvuldig gespeculeerd over Amsterdam als nieuwe bestemming voor Londense banken en bedrijven. De New York Times noemde de stad als opvolger van Londen, en in november 2016 maakte de Japanse bank Mitsubishi UFJ Financial bekend haar hoofdkantoor stapsgewijs van Londen naar Amsterdam te verplaatsen.

De banken zouden zich vanwege de gemeentelijke bouwstop voor kantoren alleen op de Zuidas kunnen vestigen.

In januari van dit jaar bleek dat het aantal buitenlandse bedrijven in Amsterdam weliswaar was toegenomen, maar dat de naderende Brexit daar nog geen invloed op had gehad.