IMG verhoogt eenmalige vergoeding naar 10.000 euro voor alle gasgedupeerden in Groningen en Noord-Drenthe

Henk Korvinus, bestuursvoorzitter van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).

Henk Korvinus, bestuursvoorzitter van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Foto: ANP

Het IMG verhoogt de vaste eenmalige vergoeding voor alle gasgedupeerden in Groningen en Drenthe van 5.000 naar 10.000 euro. De vergoeding is een vast bedrag om alle schade aan een huis in een keer af te handelen.

De vaste vergoeding is alleen bedoeld voor bewoners die nog niet eerder schade aan hun woning hebben gemeld. Het bedrag kan een aantrekkelijke snelle oplossing zijn voor sommige gedupeerden. In het verleden is volgens het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) gebleken dat aanvragers de vaste vergoeding waarderen vanwege de eenvoud en snelheid.

Bewoners in de kern van het aardbevingsgebied konden de vaste vergoeding eerder al aanvragen. Dat ging om inwoners van de gemeenten Eemsdelta, Het Hogeland en Midden-Groningen. Vanaf maandag kunnen ook alle andere inwoners van Groningen en Noord-Drenthe met mijnbouwschade het geld aanvragen.

Beleidswijzigingen

De verdubbeling van het bedrag is in lijn met de oproep van het parlementair enquêterapport om de schadeafhandeling milder, makkelijker en menselijker te maken. Dat rapport kwam ruim een jaar geleden uit. De commissie uitte daarin stevige kritiek op de werkwijze van het IMG.

Het schadeloket kwam sindsdien stapsgewijs met beleidswijzigingen. In september versoepelde het IMG al de regeling voor immateriële schade. Het instituut maakte het makkelijker om de hoogste vergoeding van 5000 euro te krijgen en gezinsleden kregen voortaan standaard hetzelfde bedrag.

Drie smaken

En in december kondigde het IMG voortaan drie ‘smaken’ aan voor 11.000 gedupeerden van het kerngebied om hun schadeafhandeling persoonlijker te maken. Deze bewoners kregen het vooruitzicht om te kiezen tussen maatwerk, daadwerkelijk herstel tot 60.000 euro of een vaste vergoeding van 10.000 euro.

Die vaste vergoeding wordt maandag dus uitgebreid en in het hele aardbevingsgebied doorgevoerd. Dat bedrag was eerder nog 5.000 euro maar wordt door de verhoging aantrekkelijker voor bewoners die snel duidelijkheid willen of die genoeg denken te hebben aan het vaste schadebedrag.

Nulmeting

Kiezen voor de vaste vergoeding betekent niet dat een bewoner het bedrag klakkeloos op de rekening gestort krijgt. Na een aanvraag doet het IMG altijd een nulmeting en komt een expert langs om de schade te inspecteren. Op de website van het IMG is te zien in welk gebied in Groningen en Noord-Drenthe bewoners de vaste vergoeding kunnen aanvragen.