Lokale woningzoekenden gaan toch niet wonen op terrein asielzoekerscentrum

Het azc-terrein moet hier aan de Harnaschdreef komen
© ANP
DEN HOORN - Er komen mogelijk toch geen lokale woningzoekenden te wonen op het azc-terrein aan de Harnaschdreef in Den Hoorn. De gemeente Midden-Delfland onderzoekt de mogelijkheid om de flexwoningen die voor hen bestemd zijn, te plaatsen op een ander terrein.
Aanvankelijk was het de bedoeling om langs de Harnaschdreef 96 woningen te plaatsen, waarvan er 66 zijn bedoeld voor de 225 asielzoekers die daar begin 2025 moeten komen te wonen. De dertig andere flexwoningen zouden voor lokale woningzoekenden zijn.
'Zowel gemeente als het COA ging er tot en met het aangaan van de bestuursovereenkomst van uit dat deze woningen in de nabijheid van het azc aan de Harnaschdreef worden geplaatst. Dit omdat de woningen in eenheden van 48 (twee keer 24) zouden worden geleverd. Het lijkt nu echter mogelijk om een eenheid van dertig woningen te ontvangen', schrijft het college.
Het was überhaupt de vraag of lokale woningzoekenden wel tussen asielzoekers zouden willen wonen. Het Bewonerscollectief tegen een grootschalig azc in Den Hoorn hield hierover eerder een enquête. Daaruit bleek dat 88 procent van de 251 respondenten niet op het azc-terrein zou willen wonen.
Mogelijk komen die dertig flexwoningen straks op een leeg stuk grond op de hoek van de Zuidhoornseweg en Harnaschdreef, enkele honderden meters verderop. Ook de vijftien flexwoningen die nu aan de Sterappel staan, zouden daar naartoe worden verplaatst. De gemeente wil onderzoek doen naar de mogelijkheden daarvoor.
'De totale exploitatie van de woningen brengen we onder bij Wonen Midden-Delfland. Hiermee wordt een deel van de exploitatie voortgezet (Sterappel) en uitgebreid (flexwoningen). Wonen Midden-Delfland heeft de gemeente laten weten interesse te hebben in het exploiteren van de flexwoningen', zegt het college van burgemeester en wethouders.
De komst van het azc kon eerder op veel weerstand rekenen vanuit omwonenden
© ANP
'Voorgesteld wordt om de woningen te plaatsen voor een periode van tien jaar. Na de tien jaren zijn de woningen van Sterappel technisch aan hun einde en zal de exploitatie van deze woningen worden beëindigd. De dertig flexwoningen kunnen dan nog veel langer mee en er zal worden gezocht naar een andere locatie in Midden-Delfland waar deze naartoe kunnen worden verplaatst.'
De vijftien woningen aan de Sterappel zijn in 2017 geplaatst voor een periode van zeven jaar en zijn bedoeld voor statushouders. Uiterlijk 1 juni moeten de huizen weg zijn, om zo de komst van een appartementencomplex met 22 woningen mogelijk te maken.

'Geen nieuwe bewoners'

In antwoord op schriftelijke vragen van de politieke partij OGP laat het college weten dat nu nog maar zeven van de vijftien woonunits zijn bewoond. 'Er worden geen nieuwe bewoners meer geplaatst in de Sterappel. Wonen Midden-Delfland is op dit moment bezig met het laten doorstromen van de huidige bewoners van de Sterappel. Dit verloopt voorspoedig.'
Wanneer het onderzoek is afgerond, is nog niet duidelijk.