Strandjutten voor de wetenschap: wat ligt er allemaal in het zand, en wat doet dat met de dieren?

Achtergrond
Honderden vrijwilligers vinden peuken, purschuim en heel veel plastic in het zand langs de Noordzee. Dat ze het opruimen, is meegenomen, maar het gaat om de wetenschap: waaruit bestáát die strandvervuiling?
Abel Bormans / vk
maandag 18 maart 2024 om 03:20 aangepast 06:28
Raisa Mooseker (groene handschoenen) en haar zus Gaya Mooseker doen in gezelschap van hond Beppie mee aan het project ‘Meet mee voor een schone Noordzee’.
Raisa Mooseker (groene handschoenen) en haar zus Gaya Mooseker doen in gezelschap van hond Beppie mee aan het project ‘Meet mee voor een schone Noordzee’. beeld Joris van Gennip

Zandvoort

Op het eerste gezicht lijkt het strand van Zandvoort op deze winderige vrijdagochtend onberispelijk schoon. Maar dat is schijn. Want vrijwilligers Claire van Vulpen (23, student aarde, economie en duurzaamheid aan de Vrije Universiteit) en Antoinette de Bruijn (62, basisschooldocent) hebben na een half uurtje zoeken al een hele hoop afval bij elkaar gesprokkeld. ‘Je kan eeuwig bezig blijven’, zegt Van Vulpen.

In haar vuilniszak zitten onder meer een kinderschep, stukjes purschuim, een halve schoenzool, een vliegticket Birmingham-Amsterdam van ene heer Kumar op 25 februari jongstleden, een metalen pijp, een hoogovenslak, een stuk bloempot, een verfrommeld blauw hemdje van de Primark, een elektriciteitsdraad, een Mars-papiertje, ee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Peter Jan de Vries, ecoloog en zendeling aan de oever van de IJssel bij Zwolle.

Peter Jan is zendeling en ecoloog: 'Het opkomen voor de natuur zie ik als eredienst'

Tijdens zijn studie in Wageningen gooide Peter Jan de Vries het roer om. Hij wilde zendeling worden. Nu combineert hij zijn ecologische kennis en ervaring met zijn roeping in het land waar hij opgroeide: Papoea.

In veel opzichten zijn gelovigen te vergelijken met niet-religieuze Nederlanders.

Dominee durft gesprek over duurzaamheid niet aan, terwijl de kerkganger ernaar snakt

Gelovigen zijn best bereid hun gedrag te verduurzamen. Maar in veel kerken is er verlegenheid om het over dit thema te hebben. ‘Voorgangers zijn hiervoor niet toegerust’, zegt onderzoeker Mirella Klomp.

Een biologische boer verspreidt mest over zijn weiland. Vier sectororganisaties willen dat Brussel de Nederlandse boeren tegemoet treedt. Ze hebben een plan opgesteld.

Veehouders willen best krimpen, maar alleen als Brussel ook inschikt

De melkveesector is bereid vrijwillig in te krimpen, als de Europese Unie in ruil daarvoor de mestregels versoepelt. Vier sectororganisaties komen met maatregelen, maar die gaan van tafel als Brussel hun niet tegemoetkomt.

Vooral geld blijkt sturend voor het duurzaam gedrag van mensen. ‘Met een krappe beurs heb je geen geld voor de aanschaf van een elektrische auto of voor zonnepanelen op je dak’

Hoogopgeleide Nederlander praat duurzaam, maar leeft er niet naar. 'De kloof is schokkend'

Hoogopgeleiden die veel weten over klimaatverandering, gedragen zich niet zo duurzaam. Dat blijkt uit onderzoek van het SCP en de PThU naar wat mensen bereid zijn op te offeren voor het klimaat. Maar er is een uitzondering.

Maroesjka Versantvoort (l.) en Mirella Klomp. 'Wij zeggen dat de geloofsgemeenschappen een proeftuin van verbinding kunnen zijn.’

Gelovigen willen graag dat het in hun kerk over duurzaamheid gaat. 'Ze zien zichzelf als rentmeester'

Gelovigen verlangen naar een gesprek over duurzaam leven in hun kerk of moskee, ontdekten onderzoekers Maroesjika Versantvoort en Mirella Klomp. Maar predikanten vinden dat gesprek nog heel lastig. ?

De oorzaken van de afname van insecten zijn divers: verlies van habitat, klimaatverandering, droogte, stikstof en pesticiden spelen een rol.

Afname zweefvliegen gaat veel sneller dan gedacht, zo blijkt uit nieuwe studie

Waar de achteruitgang van de wilde bij de afgelopen dertig jaar vrij constant bleef, lag het tempo waarmee zweefvliegen in Nederland in diezelfde periode uitstierven bijna vijfmaal hoger dan daarvoor.