RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Nieuwegein vangt maand lang asielzoekers op in beurshal

De Beursfabriek in Nieuwegein. Beeld © Google Streetview

Nieuwegein gaat een maand lang ongeveer 120 asielzoekers opvangen in een beurshal. De groep asielzoekers komt morgen aan in de Beursfabriek, in het noorden van Nieuwegein. De Utrechtse gemeente zegt nog na te denken over een opvang voor een langere periode.

De aanleiding voor de tijdelijke opvang is 'het nijpende tekort aan opvangplekken door een overvol aanmeldcentrum in Ter Apel en het sluiten van de tijdelijke noodopvang in Biddinghuizen', stelt de gemeente. 

Meer dan maximum

In Ter Apel worden al langere tijd meer asielzoekers opgevangen dan toegestaan. Op 23 januari oordeelde de rechter van gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, dat er maximaal 2000 asielzoekers mogen verblijven.

Elke dag dag het maximum wordt overschreden, krijgt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een boete van 15.000 euro opgelegd. Afgelopen dinsdag werd het maximum met bijna 200 mensen overschreden.

COA
Lees ook:
COA moet zich houden aan maximum van 2000 asielzoekers in Ter Apel

De noodopvang bij Walibi Holland in Biddinghuizen bood plek aan 1450 asielzoekers, maar moet dicht omdat het pretpark- en festivalseizoen binnenkort begint.

Spreidingswet

Volgens de spreidingswet moet Nieuwegein 364 asielzoekers opvangen, onder wie 31 minderjarigen zonder begeleiding. Het aantal asielzoekers in de Beursfabriek kan nog worden uitgebreid van 120 naar 200. Hoe die spreidingswet precies werkt, leggen we uit in deze video:

Zo werkt de spreidingswet

01:39
Met de wet moeten asielzoekers eerlijker worden verdeeld over Nederland.

Nieuwegein is van plan om later dit jaar een asielzoekerscentrum voor 85 tot 112 mensen te openen. De plaatselijke VVD wil dat er een opvang voor lhbti-vluchtelingen komt.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS