NOS Voetbal

Hekkensluiter Volendam verder in de problemen na thuisnederlaag tegen AZ

Bekijk de samenvatting van FC Volendam-AZ

FC Volendam is weer een stukje dichter bij de onvermijdelijk lijkende degradatie gekomen. Terwijl de concurrenten Vitesse, RKC en Excelsior zaterdag een punt pakten, kreeg de hekkensluiter in de eredivisie een dag later op eigen veld een 0-4 nederlaag tegen AZ te slikken.

De achterstand van de ploeg van Regillio Simons op nummer zeventien Vitesse is drie punten, maar vervelender voor 'het andere oranje': het gat naar de nacompetitieplaats is, met nog acht speelronden voor de boeg, gegroeid tot acht punten.

Wéér tegentreffers

Volendam bleef een snelle tegengoal bespaard, omdat doelpuntenmaker Ruben van Bommel na een geblokt schot van Kristijan Belic de bal eerst met de arm had beroerd, voordat hij van dichtbij scoorde. De 0-1 kwam er halverwege de eerste helft alsnog. Dani de Wit kopte bij de tweede paal een vrije trap van Sven Mijnans binnen.

Deron Payne en Kristijan Belic duelleren om de bal

En zo wist het Volendamse publiek dat hun ploeg ook na dit duel op één competitiewedstrijd zonder tegentreffer zou blijven staan. Sterker, de achtste thuisnederlaag op rij - een aanscherping van het negatieve clubrecord in het betaald voetbal - was in aantocht toen een uithaal van Yukinari Sugawara via Brian Plat in de korte hoek verdween: 0-2.

Plichtmatig

Het plichtmatig spelende Volendam stelde daar zo goed als niets tegenover, maar kreeg na rust plots toch de geest. Vivaldo was met een omhaal dicht bij de aansluitingstreffer en even later schoot de 19-jarige Portugees naast. Josh Flint kwam na een corner net niet uit met zijn stappen om een kans te verzilveren.

AZ-spits Vangelis Pavlidis

AZ oogde even wat minder scherp en deed ook in de counter weinig met de geboden ruimte. Tot twintig minuten voor tijd. Een fraai doelpunt van Vangelis Pavlidis werd nog afgekeurd wegens buitenspel, maar bij de volgende aanval was het alsnog raak voor de Griek, die zijn 23ste competitietreffer liet aantekenen: 0-3.

Suguwara maakte het Alkmaarse kwartet vol met een rake vrije trap, waardoor Volendam voor de vierde keer op rij op eigen veld minstens vier goals te incasseren kreeg. De 19-jarige doelman Mio Backhaus voorkwam erger door de doorgebroken Pavlidis van scoren te houden en ook de paal hielp een keertje mee.