'Ik was nog veel te jong en had geen idee wat er op me afkwam om trainer te zijn van Ajax'

17 maart 2024, 09:59   Bijgewerkt: 17 maart 2024, 12:19
Foto: © Imago

Het huidige seizoen van Ajax vertoont parallellen met eind jaren negentig, ziet toenmalig hoofdtrainer Jan Wouters. Ajax eindigde op de zesde (1999) en vijfde (2000) plaats in de Eredivisie; op dit moment staan de Amsterdammers vijfde.

Wouters was in december 1998 op 38-jarige leeftijd aangesteld als trainer, toen Morten Olsen werd ontslagen vanwege tegenvallende prestaties. Als interim-trainer loodste Wouters de ploeg naar een zesde plaats. Hij mocht aanblijven als hoofdtrainer en formuleerde een duidelijke doelstelling voor het jubileumseizoen 1999/00. “Het kampioenschap, de beker en ten minste overwinteren in de UEFA Cup”, vertelde hij aan zijn ploeg, op beelden die te zien zijn in de documentaire Daar hoorden zij engelen zingen.

Artikel gaat verder onder video

Het liep anders: Ajax werd vijfde, werd in de achtste finales van de beker al uitgeschakeld door Roda JC en vond zijn Waterloo in de derde ronde van de FA Cup. Wouters, die was gepromoveerd als trainer van de beloftenploeg, weet nog dat hij eigenlijk niet opgewassen was voor de klus als hoofdtrainer van Ajax. “Ik was net gestopt met voetballen, ik was nog veel te jong en had geen idee wat er op me afkwam om trainer te zijn van een club als Ajax.”

“Ik kwam er snel achter dat als je zo’n club wil trainen, je een hele goede manager moet zijn. Ik concentreerde me te veel op het voetbal en ik was totaal geen manager die het geheel bij elkaar kon houden”, blikt Wouters terug. Hij heeft meer vertrouwen in de huidige trainer John van ’t Schip. “John heeft veel meer ervaring dan ik toen had. Daar ben ik niet bang voor. Hij is bondscoach geweest, heeft teams getraind, dus die hoef ik geen advies te geven. Dat weet hij zelf wel.”

Eindigt Ajax dit seizoen ook op de vijfde plaats?

Laden...
460 stemmen
Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

KROTJE
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Waar Ajax dit seizoen eindigt is niet meer zo belangrijk, alles en veel mogen duidelijk zijn. Het belangrijkste is dat Ajax in het nieuwe seizoen tegenstanders weer partij geeft, want het is genoeg nu. Ik heb er vertrouwen in, het geraamte is er al, aanvullen met nieuwe spelers van buitenaf en/of met jonge hongerige talenten. Bestuurlijk en technisch krijgt Ajax met de komst van Kroes, De Lange, misschien Dave Vos en een nieuwe coach wel een opwaardering mag ik verwachten. Perspectieven genoeg.

Goku
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Wouters een iets boven gemiddelde speler maar met een geweldige instelling en mentaliteit

TimKlaasse2
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ajax word 5e

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen