Aannemer krijgt weer deksel op de neus: moskee Assen nog niet opgeleverd

As-Soenahmoskee in Assen. Het bestuur van de moskee en aannemer HTO liggen al lange tijd met elkaar overhoop over de bouw.

As-Soenahmoskee in Assen. Het bestuur van de moskee en aannemer HTO liggen al lange tijd met elkaar overhoop over de bouw. Foto: Hilbrand Dijkhuizen

Aannemer HTO krijgt opnieuw nul op het rekest in de langslepende kwestie rond de As-Soennahmoskee in Assen. De aannemer wilde via de rechter oplevering van het gebedshuis afdwingen, maar dat ging niet door.

Lees meer over
Assen

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Assen van deze week. Het moskeebestuur en de aannemer liggen al lange tijd met elkaar overhoop over de bouw van de moskee aan de Groen van Prinstererlaan in Assen.

Volgens het bestuur voldoet het nieuwe gebouw niet aan de afspraken die met HTO zijn gemaakt. Zo zou zijn afgeweken van de omgevingsvergunning en zou het pand tientallen gebreken vertonen. Het bestuur van de moskee spande daarom een zaak aan tegen HTO. De staat van de moskee is in de ogen van het bestuur nog altijd niet naar behoren.

Oplevering

HTO ziet dat anders en wil van het pand af, blijkt uit het rechtbankvonnis. Hoewel de zogenoemde bodemprocedure nog onder de rechter is, lijkt de aannemer op een deel van die zaak een voorschot te nemen om via de rechter een oplevering af te dwingen. Volgens HTO houdt het moskeebestuur de oplevering van de nieuwe moskee ten onrechte tegen.

Bovendien, stelt HTO, dragen zij als aannemer het risico en de verantwoordelijkheid voor het bouwwerk totdat de daadwerkelijke rechtszaak heeft gediend. De aannemer zegt kosten te moeten maken om het gebouw te beschermen en te onderhouden.

‘Complexe zaak’

Daar gaat de rechter niet in mee. Die vindt dat onvoldoende duidelijk is waarom de oplevering van de moskee nu al moet plaatsvinden. Vooral omdat het moskeebestuur ontevreden is over de staat van het gebouw. Het bestuur wordt daarin gesteund door een bouwdeskundige.

Bovendien, stelt de rechter, biedt de wet mogelijkheden voor HTO om gemaakte kosten alsnog te verhalen op het moskeebestuur, mocht de aannemer in de uiteindelijke bodemprocedure in het gelijk worden gesteld.

Het is niet de eerste keer dat de partijen elkaar treffen in de rechtszaal. Het aannemersbedrijf kreeg afgelopen december ook al het deksel op de neus, toen die de rechter vroeg een beslag op te heffen die het moskeebestuur op een van hun bankrekeningen had gelegd. Ook daar ging de rechter niet in mee. Wanneer de bodemprocedure dient, is nog niet bekend.