Terug naar de krant

Voorlopige gunning voor bouw van onderzeeërs naar Franse Naval Group, niet naar Damen

Leeslijst Nieuws

Koninklijke Marine Tijdens een presentatie in Den Helder is het bekend gemaakt door Defensie: de Franse Naval Group bouwt wat het kabinet betreft de vier nieuwe onderzeeboten voor de marine. En dus niet het Nederlands-Zweedse Damen.

Leeslijst

Het kabinet heeft, zoals eerder uitlekte, de bouw van vier nieuwe onderzeeboten voor de Koninklijke Marine gegund aan de Franse Naval Group.

Demissionair staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat (VVD) maakte vrijdag de keuze bekend tijdens een presentatie in Den Helder. Volgens Van der Maat levert het Franse voorstel „een waardige opvolger” op van de huidige boten van de Walrusklasse.

De keuze voor Naval Group betekent dat de Zweeds-Nederlandse combinatie Saab Damen achter het net vist bij de mega-order, die mogelijk kan oplopen tot 6 miljard euro. Afgelopen woensdag toonde een groot deel van de Tweede Kamer zich tijdens een door de SGP ingeroepen spoeddebat nog warm voorstander van de Zweden, omdat alleen zo een prominente rol voor Nederlandse scheepsbouwers zou zijn weggelegd.

Ook werden de namen van de onderzeeboten bekendgemaakt: Zijner Majesteits Orka, Zwaardvis, Barracuda en Tijgerhaai

Een grote meerderheid van de Kamer wilde echter niet nu al ingrijpen in het keuzeproces, zoals SGP-fractieleider Chris Stoffer in een motie voorstelde, maar eerst de overwegingen van het ministerie van Defensie afwachten.

Volgens staatssecretaris Van der Maat is de betrokkenheid van de Nederlandse industrie een belangrijke voorwaarde in het selectieproces, en is deze in het Franse bod gegarandeerd: „Niet alleen bij het bouwen, maar ook bij de instandhouding. Dit besluit is dus niet alleen goed voor de marine en onze veiligheidsbelangen, maar zeker ook voor Nederlandse bedrijven en het opbouwen van onze kennispositie”, zo zei Van der Maat in Den Helder. Naval Group werkt samen met de Nederlandse scheepsbouwer IHC uit Kinderdijk, gespecialiseerd in baggerschepen en de offshore-industrie.

Lees ook Climax onderzeebotendossier: niet Damen maar Frans bedrijf lijkt vier onderzeeboten voor Koninklijke Marine te gaan bouwen
De Zweeds-Nederlandse combinatie Saab-Damen was lang favoriet voor de bouw van vier nieuwe onderzeeboten voor de Koninklijke Marine.

Voorlopige gunning

De onderzeedienst vaart nu met onderzeeboten die nog werden gebouwd door RDM, maar sinds het failliet van deze Rotterdamse werf heeft Nederland geen eigen onderzeebotenindustrie meer. De boten (de eerste werd in 1990 in de vaart genomen) zijn inmiddels verouderd en moeilijk te onderhouden vanwege een gebrek aan onderdelen. De nieuwe boten zijn volgens het ministerie van Defensie een flinke verbetering. Zo zullen de nieuwe Franse onderzeeboten van de ‘Barracuda-klasse’ straks kruisraketten kunnen lanceren. Staatssecretaris Van der Maat maakte ook de namen van de vier nieuwe boten bekend: Zijner Majesteits Orka, Zwaardvis, Barracuda en Tijgerhaai.

De gunning van het kabinet is wel voorlopig: pas als de Tweede Kamer instemt, kan het contract met Naval Group worden ondertekend. De Kamer debatteert waarschijnlijk over twee weken over de kwestie.

Lees ook Een buitenlandse bouwer voor ‘onze’ onderzeeboten is zo gek nog niet
 Een bemanningslid op de marinebasis in Den Helder.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in