Een mogelijke droneaanval op het vliegveld van Domodedovo
NOS NieuwsAangepast

Droneaanvallen op diverse plekken Rusland, ook luchthaven Moskou getroffen

Op de laatste dag dat Russen hun stem kunnen uitbrengen voor de verkiezingen, waarbij president Poetin zeker is van een verlenging van zijn macht, is het land op verschillende plekken getroffen door droneaanvallen. Het leidde hier en daar tot veiligheidsmaatregelen: zo werd het luchtverkeer op drie luchthavens in Moskou gedurende korte tijd beperkt.

Volgens de Russische autoriteiten zijn rond Moskou vijf Oekraïense drones neergehaald. Ook de luchthaven Domodedovo zou zijn getroffen.

Op ongeverifieerde beelden op sociale media is rook te zien, ook spreken meerdere mensen op X van een gat in een magazijn bij de luchthaven:

Luchthaven bij Moskou aangevallen met drones

Het is al de hele week erg onrustig in zowel Rusland als Oekraïne, aan beide zijden waren raket- en droneaanvallen. Volgens Rusland werden vannacht tientallen drones afgevuurd door Oekraïne. Rusland bestookte op zijn beurt ook doelen in Oekraïne.

Krasnodar

In een olieraffinaderij in de Russische regio Krasnodar ontstond vannacht brand nadat een van de drones naar beneden was gehaald, melden lokale autoriteiten op Telegram. De brand was snel geblust en er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Wel zou iemand zijn overleden aan een hartaanval, maar meer details zijn niet bekendgemaakt.

Dit zijn ongeverifieerde beelden van de aanval op de olieraffinaderij in Krasnodar.

Volgens een regionale autoriteit in het grensgebied Belgorod kwam een 16-jarig meisje om het leven door brand toen haar huis werd getroffen. Verder zijn in de regio elektriciteitskabels en gasleidingen geraakt.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat Russische troepen twaalf raketten hebben kunnen onderscheppen, die vanuit Oekraïne in de richting van Belgorod waren gelanceerd.

In een door Rusland gecontroleerd deel van Oekraïne, rond Zaporizja in het zuidoosten van het land, werd een stembureau aangevallen door drones. Door de aanval is het gebouw in brand gevlogen, meldt een lokale Russische bestuurder. Rusland beschuldigt Oekraïne ervan met de aanvallen de presidentsverkiezingen in het land te willen verstoren. Vandaag is de laatste dag van die verkiezingen, die vrijdag begonnen en allerminst vrij zijn.

Odesa

Op de Oekraïense havenstad Odesa werden vannacht volgens Oekraïne zestien drones en zeven raketten afgevuurd, waarbij gebouwen zijn beschadigd. Van de drones zouden er veertien zijn vernietigd. De brand die daarbij ontstond, kon snel worden geblust.

Het is onduidelijk of de schade aan de gebouwen is veroorzaakt door de drones of door het vallende puin. Er zijn geen gewonden gevallen.

De oorlog in Oekraïne wordt inmiddels gedomineerd door drones. Aan de hand van beelden en data van aanvallen, experts, en gesprekken met soldaten analyseerde Nieuwsuur de drone-oorlog tussen Oekraïne en Rusland:

Hoe drones de oorlog in Oekraïne veranderen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl