Zie jij een spook in deze nevel?

Dit kosmische spook richt twee helderwitte ogen op de aarde. Durf jij terug te kijken naar deze prachtige nevel?

NGC 2080 – ook wel de Spookkopnevel genoemd – is een emissienevel in het zuidelijke sterrenbeeld Goudvis. De nevel bevindt zich op 168.000 lichtjaar van de aarde in de Grote Magelhaense Wolk. De Grote Magelhaense Wolk is een sterrenstelsel in de buurt van onze Melkweg. Dit sterrenstelsel heeft een massa van tien miljard zonnen bij elkaar en is op het zuidelijk halfrond ’s nachts met het blote oog te zien als een soort vage wolk.

De Spookkopnevel is een stervormingsgebied en ligt iets ten zuiden van de 30 Doradus-nevel. De twee heldere ‘ogen’ van het spook zijn twee gloeiende, hete bellen van waterstof en zuurstof. De linkerbel – A1 – is ontstaan door de hete, intense straling en krachtige sterrenwind van een massieve ster. De rechterbel heet (verrassend!) A2, is gevuld met meer stof en huisvest meerdere massieve sterren. De sterren in zowel A1 als A2 zijn de afgelopen 10.000 jaar geboren, omdat de gaswolken rondom de pasgeboren sterren nog niet zijn opengebroken door de straling van de sterren.

De foto van NGC 2080 is in 2010 gemaakt door de Hubble-ruimtetelescoop. Er zijn verschillende filters gebruikt om bepaalde gebieden beter weer te geven. Zo is het groene licht aan de linkerkant afkomstig van gloeiend zuurstof, veroorzaakt door krachtige sterrenwind van een massieve ster buiten de foto. De rode en blauwe nevels zijn gebieden met veel waterstofgas, dat verwarmd wordt door nabije sterren. In het witte gebied in het centrum schuilen veel warme, massieve sterren. De intense straling van deze sterren heeft gezorgd voor een ‘opening’ in de nevel.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we een indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd