Werkgevers moeten zich afvragen of ongewenst gedrag in hun omgeving een kans krijgt.
Volledig scherm
Werkgevers moeten zich afvragen of ongewenst gedrag in hun omgeving een kans krijgt. © Getty Images

Opinie Arbo Unie: ‘Bij sociaal onveilige werkomgeving reageren werkgevers te traag’

OpinieWerkgevers richten zich bij sociale onveiligheid op incidenten, de dader en het slachtoffer. Maar wie écht werk wil maken van sociaal veilig gedrag moet daadwerkelijk leiderschap tonen, stelt Anita Koops.

6 reacties

  • Michel Mulder

    2 weken geleden
    @Westenberg: dit herken ik als Arbo Unie medewerker helemaal niet. Integendeel.
  • Louise Trap

    1 maand geleden
    Wie wil er in zo’n keurslijf gaan werken? Of beter nog… wie kàn er zo werken? Alleen perfecte, foutloze, deugdzame mensen denk ik… Ik heb ze met zekerheid nog nooit ontmoet!
  • Westenberg

    1 maand geleden
    dat moet Arbo Unie zeggen, ze kijken zelf niet naar eigen medewerkers die ziek zijn om. 4 jaar lang, niets, geen kaartje geen bloemetje, belletje, niets.
  • Leo Haas

    1 maand geleden
    Werkgevers reageren maar op één prikkel: geld. Dat is logisch, want bedrijven bestaan maar om één reden: geld te verdienen voor de eigenaren. De oplossing van dit probleem (en elk ander werkgevergerelateerd probleem) is dus bijzonder eenvoudig: geef slachtoffers het recht een nalatige werkgever voor miljoenen voor de rechter te dagen; en instrureer rechters de nalatigen flink te laten betalen! Alweer een probleem opgelost zonder overregulering...
  • Joop de Vries

    1 maand geleden
    Ze zijn er eentje vergeten: Is helaas het niveau van de mensen, dus die spreken we er niet op aan, zo gaan ze nou eenmaal met elkaar om.