Eigenaren stacaravan De Holle Poarte strijden voor plek: in 2026 moeten ze het veld ruimen

Eigeners fan de steancaravans op de Holle Poarte yn Makkum
Eigenaren van de stacaravans op de Holle Poarte in Makkum © Omrop Fryslân
De een komt er al ruim 30 jaar, de ander heeft er al 26 jaar een stacaravan. Toch moeten deze vaste gasten het veld ruimen op camping Holle Poarte in Makkum. De caravans moeten plaatsmaken voor vrije staanplaatsen.
Het is een onderwerp dat zorgt voor emotie bij de bewoners van de stacaravans op veld F van de camping. De brief die ze vlak voor de kerstdagen kregen van de eigenaren, viel ze rauw op het dak.
"Het is hier één grote familie", zegt Francis van de Laar. Hij heeft al 20 jaar een caravan op de Holle Poarte en is een van de schrijvers van de bewonersvereniging. "Wij zeggen nooit dat we naar de camping gaan, maar naar Makkum. We kennen iedereen hier, ook in het dorp zelf."

Geen plannen

"Tijdens de coronacrisis hebben we nog gevraagd of ze plannen hadden de camping te verkopen of te veranderen", zegt Cor Hoogers. Hij is voorzitters van de bewonersvereniging Holle Poarte. "Toen was er veel gedoe met campings en konden we misschien nog een goede prijs krijgen voor de stacaravan. Maar ze zeiden dat ze niets van plan waren."
Campinggasten in actie
Nu een paar jaar verder is het anders. De camping wil op het veld vrije staanplaatsen maken, toeristische kampeerplaatsen. Ze zien dat daar meer behoefte aan is nu. "Het klopt dat wij in 2021 in een nieuwsbrief geschreven hebben op korte termijn geen plannen te hebben", zegt parkmanager Cecile de Winter van de Holle Poarte.
"Die waren er niet. We waren op dat moment bezig met het opknappen van het terrein. Nu is het 2024 en is het anders."

In hun recht

De Winter begrijpt de boosheid en frustratie bij de vaste gasten. Maar, zo zegt parkmanager, ze staan volledig in haar recht. "Wij verhuren die plekken op basis van de Recron-voorwaarden."
In de afgelopen jaren zijn er zo'n duizend vaste jaarplaatsen op campings bij de IJsselmeerkust verdwenen. Bij camping De Holle Poarte gaat het om 50 van de 580.
In de meeste gevallen moeten de oudere stacaravans plaatsmaken voor luxere chalets of bungalows.
De vaste gasten kregen zaterdag meegedeeld dat ze in september 2026 weg moeten zijn. Doen ze dat zelf, dan krijgen ze een vergoeding van 1.850 euro. Als ze het niet zelf doen, dan moet de caravan voor 1 oktober 2026 leeg zijn.
Drie mensen die er net een nieuwe stacaravan hebben geplaatst, krijgen een andere plek op de camping. Er wordt nog gekeken of er met een aanpassing voor sommigen toch nog ruimte is.
Steancaravan Holle Poarte Makkum
Een van de stacaravans op de Holle Poarte © Omrop Fryslân
De hoop om de plannen nog aangepast te krijgen, hebben ze bijna niet meer, zegt Francis van de Laar. "Ze willen ons wel helpen met het vinden van een nieuwe plek. Dan gaan ze een andere camping bellen. Ja, dat kan ik zelf ook wel doen."
Hij vindt dat er niet geluisterd wordt door de eigenaren van de camping. "We hebben nog gezegd dat we best meer willen betalen als het om geld gaat. Maar alles wat we aandragen, wordt genegeerd."

Van stacaravans naar tourcaravans

De camping wil zich nu op de toercaravans, campers en mensen die er op uit willen met een tent richten. De Winter: "Beide markten zijn groot. Iedereen wil hier graag vakantie vieren. Er is veel vraag naar jaarplekken, maar ook naar de tijdelijke. We willen dat graag beter in verhouding brengen."
SP-Statenlid Hanneke Goede was zaterdag op de camping. Ze liet zich daar door de vaste gasten bijpraten over wat er speelt. "Ik heb ze niet geteld, maar denk dat het toch wel de achtste keer is dat wij bij een park zijn waar dit speelt."

Vergunning voor 'herstructurering'

Ze werkt aan een voorstel om nieuwe regels op te stellen. "Dat er niet zomaar zonder vergunning geherstructureerd kan worden. Het is nu te makkelijk: Je zet je mensen er af, doet je herstructurering en ziet eurotekens."
Het argument van de camping dat deze aanpassing juist goed is voor mensen met een kleine portemonnee, gooit ze aan de kant. "Kijk, als we alles gaan optellen, dan gaat het er alsnog om dat er meer inkomen gegenereerd wordt."
De vaste gasten laten het er niet bij zitten. Zij denken na over wat de volgende stap wordt. Dat kan ook de rechter worden, zegt Cor Hoogers. Maar het liefst houdt hij zijn plek. De plek waarvan de oprichter van de camping had gezegd dat het ideaal was voor als hij met pensioen was.