Direct naar artikelinhoud
Update

Nog altijd te veel pfos in water bij Schiphol na incident met schuimblusmiddel in 2008

In het water bij Schiphol wordt nog altijd te veel pfos gemeten, bevestigt een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Rijnland na berichtgeving van onder meer het Haarlems Dagblad. De hoge hoeveelheid pfos komt volgens haar waarschijnlijk deels door een incident op Schiphol in 2008.

Taxibanen op Schiphol worden besproeid met water om de vervorming van het asfalt te voorkomen.Beeld ANP

In 2008 kwam 143 kilo pfos (perfluoroctaansulfonzuur) vrij toen onbedoeld een sprinklerinstallatie aansprong in een hangar van KLM op de luchthaven. De sprinklers verspreidden toen schuimblusmiddel waar later pfos in bleek te zitten. Pfos is een stof die onder pfas valt. De stof is inmiddels verboden in onder andere schuimblusmiddelen, omdat die gevaarlijk is voor mens en milieu.

Hoeveel pfos bij de recentste meting is geconstateerd, weet de woordvoerder niet. “In zijn algemeenheid is het gebied nabij Schiphol en Haarlemmermeer een hotspot,” zegt ze. Het Haarlems Dagblad schrijft dat er uitzonderlijk hoge concentraties pfos zijn gemeten in de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Ook bij de meest recente meting in 2022.

Schiphol laat weten sinds 2020 alleen nog blusschuim zonder pfas te gebruiken. “De metingen in het oppervlaktewater rondom Schiphol vragen om vervolgonderzoek over de herkomst, zodat er gericht maatregelen getroffen kunnen worden,” aldus een woordvoerder.

Pfas-houdend blusschuim was voor 2020 de belangrijkste veroorzaker van grondverontreiniging op de luchthaven, meldt de zegsman verder. Schiphol zegt een elektrische grondreinigingsinstallatie te hebben gekocht om vervuilde grond te gaan reinigen.

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS en zet in het menu meldingen aan. Lees hier hoe je onze pushberichten aanzet

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad

Video wordt geladen...