Aïsha Ratry masterstudent uit Bangladesh
NOS Nieuws

Internationale student is nieuwe goud voor Denemarken

  • Rolien Créton

    correspondent Scandinavië

  • Rolien Créton

    correspondent Scandinavië

Denemarken wil meer buitenlandse studenten aantrekken en creëert daarom extra plekken bij Engelstalige universiteitsopleidingen. Dat is opvallend, aangezien Nederland juist het aantal buitenlandse studenten wil beperken.

Kristian Lauta, decaan van de Universiteit Kopenhagen, is blij met de beslissing van de Deense regering om de Engelstalige opleidingen uit te breiden. De komende vijf jaar komen er 1100 plekken per jaar bij, vanaf 2029 jaarlijks 2500.

Het is volgens Lauta simpelweg een kwestie van zelfbehoud. "Voor een landje als Denemarken wordt de belangrijkste factor voor onze concurrentiepositie of we voldoende mensen kunnen aantrekken. Of we mensen kunnen binnenhalen die bijdragen aan de groei en ontwikkeling van onze samenleving. Daarvoor hebben we meer buitenlandse jongeren nodig. Dat beginnen we in Denemarken eindelijk in te zien."

De afgelopen jaren was de Deense regering vooral bezorgd dat de Deense studiebeurs een cadeautje was voor buitenlandse studenten, waar de Denen niets voor terugkregen. Maar met de huidige paarse regering, een coalitie van de sociaaldemocraten en twee liberale partijen, waait er een nieuwe wind.

Belangrijkste reden zijn de snel oplopende arbeidstekorten. "Er is over tien jaar bijna geen sector waar we geen gebrek aan werknemers hebben", zegt Lauta.

Werken en wonen in Denemarken

Werden buitenlandse academici eerder gewantrouwd, nu worden ze beschouwd als het nieuwe goud. Denemarken probeert ervoor te zorgen dat ze er na hun opleiding blijven wonen en werken.

Maar of dat gaat werken? Deze Europese en Aziatische studenten verbazen zich soms over hoe het gaat in Denemarken:

Apart ontbijt en waar blijven de uitnodigingen? Buitenlandse studenten over hun ervaringen in Denemarken

Buitenlandse studenten langdurig vasthouden is niet eenvoudig. Denemarken staat bekend als een moeilijk land om te integreren. In internationaal onderzoek staat het land steevast onderaan de lijstjes bij de vraag of expats zich er thuis voelen. Veel expats verlaten Denemarken om die reden na een paar jaar.

Lauta kent het verhaal: "Denen zijn vriendelijk en beleefd, maar het is erg moeilijk om vriendschappen met ze te sluiten. Het is moeilijk om ze echt te leren kennen."

Taal als barrière

Een van de oorzaken is dat de Denen vasthouden aan oude vriendschappen en daarna weinig openstaan voor nieuwe contacten. En voor buitenlandse jongeren maken deze vriendschappen en een eventuele partner het verschil bij de vraag of ze willen blijven of niet.

Ook de moeilijk aan te leren Deense taal kan een belemmering vormen. Daarom bieden steeds meer universiteiten Deense taallessen aan in de hoop dat buitenlandse jongeren integreren en willen blijven.

Kristian Lauta, decaan van de Universiteit Kopenhagen

Voor overvolle collegezalen zoals in Nederland zijn ze niet bang in Denemarken. Het aantal studieplekken wordt in Denemarken traditiegetrouw bepaald door de behoefte van de samenleving en minder door de vrije keuze van studenten.

'Wiskundige formule'

Dat betekent ook dat de lat voor toelating tot een academische studie in Denemarken vrij hoog ligt. "In Denemarken wordt een universitaire opleiding gezien als deel van een wiskundige formule", aldus Lauta. De Denen nemen data met toekomstige tekort- en overschotberoepen als uitgangspunt en passen het aantal studieplekken daarop aan.

"Ik ben altijd wel jaloers geweest op Nederland", zegt Lauta. "Als onderwijzer zou ik het liefst zoveel mogelijk jonge mensen opleiden. Maar natuurlijk is het ook belangrijk dat collegezalen niet stampvol zitten en dat er voldoende huisvesting is."

De Deense werkwijze heeft als probleem dat het moeilijk is om precies te voorspellen hoe de arbeidsmarkt er over tien jaar uitziet. Lauta: "Ik denk dat je daarin een balans moet zien te vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl