Israël stuurt Mossad-baas naar Doha voor gesprekken Gazabestand

Samenleving
door anp
zaterdag, 16 maart 2024 om 15:05
bijgewerkt om zaterdag, 16 maart 2024 om 15:18
anp160324083 1
David Barnea, de baas van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, reist zondag af naar Doha om verder te praten over een mogelijk bestand in de Gazastrook, zegt een bron tegen het Britse persbureau Reuters. Het Franse persbureau AFP schrijft dat het lijkt alsof de onderhandelingen nieuw leven ingeblazen worden.
Hamas heeft een voorstel gedaan voor een staakt-het-vuren van zes weken, waarin 42 Israëlische gijzelaars zouden worden geruild tegen Palestijnse gevangenen. Volgens de bron van Reuters gaat Barnea naar de hoofdstad van Qatar om de verschillen te overbruggen en om het precieze aantal gijzelaars en gevangenen vast te stellen. Ook zullen de delegaties de levering van meer humanitaire hulp bespreken.
Eerder wilde de Palestijnse militante beweging alleen over een permanent staakt-het-vuren praten, waarbij de Israëlische troepen zich volledig terugtrekken uit Gaza. Nu eist Hamas dat Israël zich tijdens het bestand van anderhalve maand terugtrekt uit alle bewoonde gebieden. Israël heeft tot nu toe geweigerd de troepen terug te trekken, omdat dat Hamas in de kaart zou spelen.